12.9.23

Σερβικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα αναγνωρίζει το λεγόμενο Κοσσυφοπέδιο;- «Κυβέρνηση στην Αθήνα που θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο θα πέσει»…




 Τι δηλώνει κυβερνητική πηγή στη Euroactiv

«Ο Αλμπίν Κούρτι δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι κοντά στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, δηλαδή είναι περισσότερο κοντά στην αλλαγή αυτής της απόφασης μεταξύ των μελών της ΕΕ που δεν την αναγνωρίζουν», γράφει δημοσίευμα του Βελιγραδίου.

Ωστόσο, αξιωματούχοι από την Αθήνα το διαψεύδουν και λένε ότι η θέση της χώρας στο θέμα παραμένει η ίδια, αναφέρει το Euroaktiv.

Σε ερώτηση της Euroactiv για τη δήλωση Κούρτι, ελληνική κυβερνητική πηγή ήταν κατηγορηματική:

«Η θέση της Ελλάδας παραμένει αμετάβλητη».

Η Ελλάδα, η Σλοβακία, η Ρουμανία, η Ισπανία και η Κύπρος δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, η οποία ανακηρύχθηκε μονομερώς το 2008.


«Κυβέρνηση στην Αθήνα που θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο θα πέσει»…

Μιλώντας στην πολωνική τηλεόραση την Κυριακή, ο Κούρτι είπε ότι η Πρίστινα «εργάστηκε σκληρά στη διπλωματική πτυχή για να ενώσει το Κοσσυφοπέδιο με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ».

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή αυτών των χωρών, η οποία είναι κοντά στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Αυτό φαίνεται και από το καθεστώς του γραφείου μας στην Αθήνα».

Η Euroactiv υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα διαθέτει Γραφείο Διασύνδεσης διαπιστευμένο από την UNMIC στην Πρίστινα, ενώ το Κοσσυφοπέδιο άνοιξε Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στην Αθήνα. Η Αθήνα αναγνωρίζει επίσης διαβατήρια που εκδίδονται από το Κοσσυφοπέδιο.

Για πολύ καιρό, η Ελλάδα θεωρείται ο «ασθενέστερος κρίκος» μεταξύ των πέντε κρατών μελών που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο. Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε για έκτη φορά το Κοσσυφοπέδιο, συναντώντας τον πρόεδρο Βιόσα Οσμάνι.

Σε δήλωση μετά τη συνάντηση, η Βιόσα Οσμάνι εξήρε τη δέσμευση και τη συνεχή υποστήριξη της Ελλάδας για την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζα και την ευρωατλαντική ολοκλήρωση στο Κοσσυφοπέδιο.

«Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Ελλάδας, όπου η Πρόεδρος Οσμάνι έδειξε την προθυμία της να ενισχύσει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις», ανέφερε τότε η ανακοίνωση της Προεδρίας του Κοσσυφοπεδίου.

Όμως λίγες μέρες αργότερα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Σερβία, η Ελληνίδα Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου είπε ότι τίποτα δεν θα αλλάξει όσον αφορά τη θέση της Αθήνας για την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Αυτή η επιβεβαίωση ήρθε ξανά στα τέλη Αυγούστου από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην Αθήνα.

 Μετά τη συνάντηση αυτή, ο Βούτσιτς είπε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην επίσημη θέση της Ελλάδας σχετικά με τη μη αναγνώριση του Κοσόβου.

https://www.pentapostagma.gr