19.8.23

Κατά μέτωπο επίθεση του «Turkaegean»... Με την κυβέρνηση να καθεύδει


Έφεσο, Πέργαμο και Τροία σφετερίζεται η γείτων
Η ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΗ ηρεμία που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο φαίνεται ότι έχει οδηγήσει σε ύπνωση την ελληνική Κυβέρνηση, που νομίζει ότι η μόνη αντιπαράθεσις με την γειτονική χώρα αφορά στις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, τους μετανάστες και τον «πόλεμο» της τσιπούρας. Η Τουρκία έχει μεθοδικώς τα τελευταία χρόνια, κυρίως όμως τους τελευταίους μήνες, ξεκινήσει διεθνή καμπάνια για να πείσει τον κόσμο ότι η αρχαία ελληνική πολιτιστική κληρονομιά είναι τουρκική, ενώ σφετερίζεται και την ελληνορθόδοξη χριστιανή παράδοση. Η καμπάνια με το λογότυπο «Turkaegean» (τουρκικό Αιγαίο), συνεχίζει να προβάλλεται στον ευρωπαικό Τύπο, με την γαλλική Le Monde να φιλοξενεί ολοσέλιδη καταχώρηση υπό τον τίτλο: «Turkaegean: Στα χνάρια της ιστορίας».
Στο εκτενές κείμενο που πλαισιώνει τις φωτογραφίες επισημαίνεται ότι τα τουρκικά παράλια έχουν εκατοντάδες αρχαιολογικούς και φυσικούς χώρους, που είναι σημαντικά κέντρα της παγκόσμιας ιστορίας. Προστίθεται ότι πολλά από αυτά τα μνημεία είναι στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ κατά την Τουρκία η ευρύτερη περιοχή θυμίζει «υπαίθριο μουσείο, όπου μπορεί να ανακαλύψει κανείς την ιστορία της ανθρωπότητας βήμα προς βήμα ανάμεσα στα αρχαιολογικά ερείπια.» Χωρίς κανέναν ενδοιασμό η Τουρκία εμφανίζει ως δείγματα της τουρκικής ταυτότητος την Τροία, την Έφεσο, την Πέργαμο, τις θερμοπηγές του Παμούκαλε δίπλα στην Ιεράπολη Φρυγίας, την Αφροδισιάδα με τον ναό στην Αφροδίτη κοντά την άλλοτε μικρή πόλη της Καρίας στην Μικρά Ασία και στις επτά Εκκλησίες της Αποκαλύψεως (Εφέσου, Σμύρνης, Περγάμου, Θυατείρων, Σάρδεων, Φιλαδελφείας και Λαοδικείας). Όπως γίνεται αντιληπτό, απουσιάζει οτιδήποτε τουρκικό, οθωμανικό ή έστω μουσουλμανικό, καταδεικνύοντας το «μεγαλείο» της πολιτιστικής ταυτότητος αυτών που ήλθαν από τα βάθη της Μογγολίας και εποίκισαν την Μικρά Ασία.
Η γαλλική εφημερίς δεν προβάλλει πρώτη φορά το «τουρκικό Αιγαίο». Τον περασμένο Απρίλιο είχε δείξει τις όμορφες παραλίες και το ηλιοβασίλεμα με το αντίστοιχο κείμενο, συμβουλεύοντας τους τουρίστες να επισκεφθούν με μικρά τουριστικά σκάφη κοντινά νησιά, που όλως τυχαίως είναι ελληνικά. Ο τότε υπουργός Αναπτύξεως κ. Άδωνις Γεωργιάδης είχε επικριθεί από την «Εστία» και την «δημοκρατία», γιατί είχε υποστηρίξει ότι το πρόβλημα είχε διευθετηθεί και η τότε Κυβέρνησις είχε λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης, στην προσπάθειά του να αποποιηθεί των ευθυνών του, «έδειξε» ως υπεύθυνο το Υπουργείο Εξωτερικών, γράφοντας στα κοινωνικά δίκτυα: «Εάν οι Τούρκοι θέλουν να κάνουν διαφημίσεις που γνωρίζουν ότι μας ενοχλούν, η αντιμετώπιση αυτής τους της ενέργειας δεν είναι του Υπουργείου Ανάπτυξης αλλά του Υπουργείου Εξωτερικών». Εάν ισχύουν όσα ισχυρίζετο ο κ. Γεωργιάδης πριν από τις εκλογές, τότε η νέα διαφημιστική καμπάνια της Τουρκίας ενδέχεται να προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις του κ. Σκρέκα με τον κ. Γεραπετρίτη, υπουργούς Αναπτύξεως και Εξωτερικών, αντιστοίχως.

Πηγή: estianews.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com