19 Αυγ 2023

Έκθεση του ΟΗΕ αποκαλύπτει: Ο ηγέτης του ISIS στο Σουδάν χρηματοδοτεί επιχειρήσεις μέσω Τουρκίας


Ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στο Σουδάν, μια χώρα που πλήττεται από εσωτερικές συγκρούσεις, διευθύνει επιχειρήσεις μέσω της Τουρκίας, αποκάλυψαν οι ερευνητές του ΟΗΕ.
Σε μια έκθεση που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Ιούλιο, οι ερευνητές δήλωσαν ότι ένας Ιρακινός υπήκοος ονόματι Αμπού Μπακρ αλ-Ιράκι, βετεράνος του ISIS, επιβλέπει πυρήνες του ISIS στο Σουδάν και χρηματοδοτεί επιχειρήσεις με παράνομα μέσα στην Τουρκία.
Η έκθεση αναφερόταν σε πληροφορίες από ένα κράτος μέλος του ΟΗΕ, υποδεικνύοντας ότι ο Αλ-Ιράκι (σημαίνει "ο Ιρακινός") είχε ιδρύσει πολλές επιχειρήσεις με ψευδείς ταυτότητες τόσο στο Σουδάν όσο και στην Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαχειρίζεται πολλές επιχειρήσεις ανταλλαγής χρημάτων και ένα ταξιδιωτικό/τουριστικό γραφείο στην Τουρκία, ενώ διατηρεί επίσης σημαντικές επενδύσεις στο Σουδάν.
Το δίκτυο του ISIS στο Σουδάν περιλαμβάνει περίπου 100 - 200 έμπειρους μαχητές που λειτουργούν κυρίως ως μεσάζοντες για υλικοτεχνικές επιχειρήσεις και συναλλαγές, όπως τονίζεται στην έκθεση του ΟΗΕ.
Κάθε έξι μήνες, η Ομάδα Αναλυτικής Υποστήριξης και Παρακολούθησης Κυρώσεων, μια οντότητα του ΟΗΕ αφιερωμένη στην παρακολούθηση του ISIS, της Αλ Κάιντα και σχετικών ατόμων, ομάδων και οντοτήτων παγκοσμίως, παρουσιάζει μια εμπεριστατωμένη και ανεξάρτητη έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτή η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με αυτές τις ομάδες.
Σύμφωνα με την αξιολόγηση του ΟΗΕ, ο κίνδυνος τρομοκρατίας παραμένει σημαντικός σε περιοχές συγκρούσεων, με τη διαρκή ισχύ των τρομοκρατικών οργανώσεων να συνεπάγεται τη δυνατότητα αναζωπύρωσης υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι τρομοκρατικές ομάδες θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τη συνεχιζόμενη αστάθεια στο Σουδάν, επηρεάζοντας έτσι ζώνες συγκρούσεων σε ολόκληρη την Αφρική.
Πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από κράτη μέλη του ΟΗΕ δείχνουν ότι ένοπλοι τζιχαντιστές στη Βόρεια Αφρική χρησιμοποιούν το Σουδάν ως κεντρικό κόμβο τόσο για την είσοδό τους όσο και για τη μετέπειτα διέλευση τους προς τη νότια Λιβύη, το Μάλι και τη Δυτική Αφρική.
Τον τελευταίο καιρό, έχει προκύψει ένας ολοένα και αυξανόμενος όγκος αποδεικτικών στοιχείων που τεκμηριώνουν τη χρήση της Τουρκίας από το ISIS ως κόμβου για τη χρηματοδότηση των παγκόσμιων επιχειρήσεων του, τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των μαχητών και την απόκτηση υλικοτεχνικών πόρων. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει επιβάλει κυρώσεις σε πολλαπλά ιδρύματα ανταλλαγής χρημάτων που διαχειρίζεται το ISIS εντός της Τουρκίας. Οι οικονομικές δραστηριότητες του Αλ-Ιράκι μέσω της Τουρκίας ταιριάζουν σε αυτή την ευρύτερη τάση, καταδεικνύοντας το πώς το ISIS βρήκε πρόσφορο έδαφος για να εκμεταλλευτεί το τουρκικό χρηματοπιστωτικό σύστημα για μεταφορές κεφαλαίων.
Η ισλαμιστική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει, όλα αυτά τα χρόνια, αγνοήσει τις δραστηριότητες του ISIS. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT συνεργάστηκε ακόμη και με συγκεκριμένους θύλακες του ISIS για να εκτελέσει επιχειρήσεις που ευθυγραμμίζονται με τους εσωτερικούς και εξωτερικούς στόχους της τουρκικής κυβέρνησης.
Για παράδειγμα, ο εγκέφαλος πίσω από μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων του ISIS το 2015, συμπεριλαμβανομένης της πιο καταστροφικής της Τουρκίας, αποκαλύφθηκε ότι έχει διασυνδέσεις με τη MIT.
Μια εμπιστευτική εσωτερική αξιολόγηση που συντάχθηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών της τουρκικής αστυνομίας αναφέρει ότι ο Ιλχαμί Μπαλί (γνωστότερος με το ψευδώνυμο Αμπού Μπεκίρ), ο οποίος κατηγορήθηκε για την οργάνωση των επιθέσεων του ISIS το 2015, συναντήθηκε κρυφά με πράκτορες της MIT στην Άγκυρα το 2016. Η έκθεση υποδηλώνει ότι οι ενέργειες του Μπαλί κατευθύνονταν από τη MIT, η οποία συντόνιζε τις μυστικές επιχειρήσεις εντός του ISIS για πολιτικούς στόχους σύμφωνα με τις οδηγίες της κυβέρνησης Ερντογάν.
Οι ερευνητές του ΟΗΕ κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι το ISIS διατηρεί την προοπτική του για τη βορειοδυτική περιοχή της Συρίας, που επί του παρόντος τελεί υπό την εξουσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και των συνεργαζόμενων με αυτές τζιχαντιστικών φατριών, ως πιθανό σημείο εισόδου στην Τουρκία και ένα καταφύγιο όπου η ομάδα μπορεί να αναμειχθεί με τον τοπικό πληθυσμό.
Η Hay'at Tahrir al-Sham (HTS), μια οντότητα που φημίζεται ότι διατηρεί στενούς δεσμούς με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, ασκεί σημαντικό έλεγχο στην περιοχή, διαθέτοντας δύναμη περίπου 7.000 έως 12.000 μαχητών. Αυτό το απόσπασμα περιλαμβάνει περίπου 1.000 ξένους τρομοκράτες μαχητές. Παρά το γεγονός ότι έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία, η HTS φαινομενικά απολαμβάνει ένα επίπεδο προστασίας από τα αυστηρά μέτρα επιβολής του νόμου και την τουρκική δικαιοσύνη. Αυτή η επιείκεια πιστεύεται ότι προέρχεται από την πολιτική υποστήριξη που παρείχε στην ομάδα η κυβέρνηση Ερντογάν.
Η έκθεση του ΟΗΕ εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την ακρίβεια του ισχυρισμού του Ερντογάν ότι η MIT διεξήγαγε επιχείρηση στη Συρία με αποτέλεσμα τον θάνατο του αρχηγού του ISIS Αμπού αλ-Χουσεΐν αλ-Χουσεΐνι αλ-Κουράσι, ο οποίος ήταν επικεφαλής του ISIS από τον Νοέμβριο του 2022.
Τα σχόλια του Ερντογάν σχετικά με τον υποτιθέμενο θάνατο του ηγέτη του ISIS έγιναν τον Απρίλιο κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων με διάφορα φιλοκυβερνητικά δίκτυα που στοχεύουν κοινό αποκλειστικά στην Ευρώπη. Σε αυτές τις συνεντεύξεις, κατηγόρησε την Ευρώπη ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και υποστήριξε ότι η Τουρκία έμεινε μόνη στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας. Επέκρινε τις ΗΠΑ ότι έκαναν μεγάλη φασαρία παγκοσμίως όταν εξολόθρευσαν ανώτερα στελέχη του ISIS, υποστηρίζοντας ότι ήταν η MIT που εντόπισε επιτυχώς τον νέο ηγέτη του ISIS, με αποτέλεσμα τελικά τον θάνατο του αλ-Κουράσι.
Την επόμενη μέρα, τουρκικά ΜΜΕ υπό την κυβερνητική επιρροή κάλυψαν εκτενώς τους λογαριασμούς μιας ειδικής επιχείρησης που υποτίθεται ότι εκτελέστηκε από τη MIT, μετά από μήνες σχολαστικής παρακολούθησης του ηγέτη του ISIS. Αυτές οι πανομοιότυπες αναφορές υποστήριξαν ότι ο αλ-Κουράσι πυροδότησε έναν εκρηκτικό μηχανισμό όταν κατάλαβε ότι πρόκειται να συλληφθεί.
Το αφήγημα που διοχετεύθηκε σε διάφορους φιλοκυβερνητικούς ιστότοπους ΜΜΕ περιείχαν βίντεο και φωτογραφίες από ένα μερικώς κατεστραμμένο σπίτι στην Ιντλίμπ, αλλά παρέλειπαν εμφανώς οποιεσδήποτε εικόνες του νεκρού ηγέτη του ISIS.
Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών είναι γνωστή για τη διάδοση κατασκευασμένων αφηγημάτων στα ΜΜΕ, συχνά με σκοπό την ενίσχυση της φήμης της, τη διαμόρφωση του δημόσιου λόγου ή την προώθηση συγκεκριμένων στόχων για λογαριασμό της κυβέρνησης Ερντογάν.
Στις 3 Αυγούστου 2023 μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του ΟΗΕ, ο εκπρόσωπος του ISIS Αμπού Χουτάιφα αλ-Ανσάρι ανακοίνωσε τον θάνατο του αλ-Κουράσι, δηλώνοντας ότι σκοτώθηκε σε σύγκρουση με τη HTS.

Πέτρος Κράνιας capital.gr