10.8.23

Έλληνες πολίτες κατά της μαφίας της ομπρέλας: Στην Ελλάδα ντόπιοι και επισκέπτες -και καλά κάνουν- αντιστέκονται στην παράνομη ιδιωτικοποίηση των παραλιών

 

Η λύση είναι μία και απλή. ΟΛΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ  τοποθέτησης ομπρελών, ξαπλωστρών, καθισμάτων και οιουδήποτε  αντικειμένου στις παραλίες 25 μέτρα από την ακτή.
Εξοντωτικά πρόστιμα στους παραβάτες,  βίαιη απομάκρυνση και κατάσχεση κάθε  παρομοίου αντικειμένου. Η υπάρχει κράτος ή δεν υπάρχει. Η παραλίες ανήκουν στο ΛΑΟ και σε όποιον αρέσει...
ΑΛΕΞ

Η Μαρία Ρηγούτσου αναφέρεται στο ρεπορτάζ της στη γερμανική ιστοσελίδα της DeutscheWelle στο «κίνημα της πετσέτας» που ξεκίνησε από το νησί της Πάρου, όπου οι πολίτες αντιδρούν στην παράνομη ιδιωτικοποίηση των παραλιών και ζητούν ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές.

Σημειώνει ότι ο Έπαρχος Πάρου, Κωνσταντίνος Μπιζάς, δεν συμφωνεί με την ονομασία που έχει δοθεί στο κίνημα και κάνει λόγο για ένα κίνημα πολιτών για την προστασία των παραλιών.

Μιλώντας στη DW υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με τον νόμο,( να καταργηθει ο νόμος) το 50% της παραλίας μπορεί να παραχωρείται στους επιχειρηματίες προς εμπορική εκμετάλλευση και το υπόλοιπο 50% πρέπει να είναι ελεύθερα προσβάσιμο, ενώ όταν πρόκειται για προστατευόμενες περιοχές, το ποσοστό που διατίθεται για εκμετάλλευση μειώνεται στο 30%.

Το ρεπορτάζ μεταφέρεται στη Νάξο, όπου επίσης οι πολίτες έχουν οργανώσει τη διαμαρτυρία τους κατά της έλλειψης ελεύθερου χώρου στις παραλίες, με τον Χρήστο Γεωργούση, έναν από τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας, να δηλώνει ότι η κατάσταση με το πέρασμα του χρόνου έχει βγει εκτός ελέγχου.

Ο σκηνοθέτης Πάνος Κέκας, που ζει στο νησί και συμμετέχει στο κίνημα, τονίζει ότι αυτό δεν στρέφεται ούτε κατά των τουριστών ούτε κατά της επιχειρηματικότητας, επισημαίνοντας ότι οι Γερμανοί μπορούν να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται, μια και αγαπούν και σέβονται τη φύση και το περιβάλλον.

Σε ολόκληρη την Ελλάδα οι παραλίες γεμίζουν με ομπρέλες και ξαπλώστρες, σημειώνει το δημοσίευμα, καθώς τα ξενοδοχεία και οι επιχειρήσεις εστίασης στις παραλίες δεν περιορίζονται μόνο στην έκταση που έχουν ενοικιάσει, αλλά επεκτείνονται παράνομα, μια και οι Αρχές δεν διενεργούν ελέγχους, για λόγους ψηφοθηρικούς ή λόγω γνωριμίας ή συγγένειας των επιχειρηματιών με τους τοπικούς πολιτικούς, όπως σχολιάζεται.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι ένα επιπρόσθετο πρόβλημα είναι ότι οι Υπηρεσίες δηλώνουν αναρμόδιες και επιρρίπτουν την ευθύνη η μία στην άλλη.

Παρόλα αυτά, το κίνημα πολιτών για την προστασία των παραλιών στην Πάρο τους δύο τελευταίους μήνες έχει πετύχει πολλά, καθώς πρόσφατα ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι όσοι καταλαμβάνουν παράνομα τις παραλίες θα λογοδοτήσουν.

Ήδη στην παραλία Σάντα Μαρία της Πάρου απομακρύνθηκαν ομπρέλες και ξαπλώστρες και συνελήφθησαν τρεις επιχειρηματίες, την ώρα που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξαπλώνεται οι αλληλεγγύη των χρηστών προς τους πολίτες που διαμαρτύρονται, καταλήγει το δημοσίευμα.

Τίτλος: «Έλληνες πολίτες κατά της μαφίας της ομπρέλας»
Υπότιτλος: «Στην Ελλάδα ντόπιοι και επισκέπτες αντιστέκονται στην παράνομη ιδιωτικοποίηση των παραλιών. Ζητούν χώρο για τις πετσέτες και όχι για ακριβές ξαπλώστρες. Το ‘κίνημα της πετσέτας’ ξεκίνησε από το νησί της Πάρου»

https://hellasjournal.com/