21.8.23

Ο Ι. Μάζης αναλύει το σχέδιο της Τουρκίας κατά της Ελλάδας με τις βάσεις στη Λιβύη!


Οι τρεις προϋποθέσεις για να καθίσει η Ελλάδα στο τραπέζι των συζητήσεων με την Τουρκία
Η Τουρκία έχει εγκαταστήσει στρατιωτικές βάσεις σε δύο σημεία στη Λιβύη ήδη από το 2021 και κινείται βάσει σχεδίου, ώστε να ενισχύσει τη στρατηγική περικύκλωση της Ελλάδας, με τη «βοήθεια» της βάσης που έχει στον Αυλώνα της Αλβανίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, κινείται και η προσπάθειά της για τη δημιουργία μιας τρίτης βάσης στην αφρικανική χώρα, όπως μετέδωσαν οι Τούρκοι χθες, με τη μίσθωση του λιμανιού της Αλ Κουμς για 99 χρόνια.
Ο ομότιμος καθηγητής Γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης, μιλώντας στο Open εξήγησε ακριβώς τα όσα σχεδιάζει και στοχεύει η Τουρκία με την τελευταία της κίνηση στη Λιβύη, ενώ ανέφερε και τις τρεις προϋποθέσεις για να καθίσει η Ελλάδα στο τραπέζι των συζητήσεων με την Τουρκία.
«Για να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου, πρέπει η Τουρκία να κάνει τρία πράγματα, για να δείξει την καλή της πρόθεση:-κατάργηση του casus belli-απόσυρση της «γαλάζιας πατρίδας»-απόσυρση του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Έτσι καθαρίζει το τραπέζι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και καθόμαστε να συζητήσουμε, όπως λέει και ο Έλληνας Πρωθυπουργός».
Μεταξύ άλλων, ο κ.Μάζης επεσήμανε:
«Να μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με τις αναφορές του ΟΕΗ, η Τουρκία έχει εγκαταστήσει επί του εδάφους της Λιβύης σε δύο περιοχές (Αλ Γουατίγια και Μισράτα), βάσεις στις οποίες προσπαθεί να δημιουργήσει αεροπορικό έλεγχο και θεμελιώδη ναυτικό έλεγχο (στη Μισράτα) με παρουσία υποβρυχίων. Αυτά ισχύουν από το 2021 ήδη. Η Τουρκία ελπίζοντας ότι θα πάρει τα F-35 προσπάθησε να μετατρέψει μια περιοχή του αεροδρομίου της Τριπόλεως σε πολεμικό τουρκικό αεροδρόμιο. Αυτό που ανακοινώθηκε τώρα, είναι προς την ίδια κατεύθυνση. Μένει να δούμε αν όντως θα υλοποιηθεί. Ποια Λιβύη το διέψευσε; Η Λιβύη της Βεγγάζης; Η Λιβύη της Τριπόλεως; Ποια απ΄ όλες; Η Τουρκία προσπαθεί, μαζί με τον Αυλώνα στην Αλβανία και τις δύο βάσεις που ήδη έχει στη Λιβύη, να δημιουργήσει έναν απόλυτο έλεγχο και περικύκλωση στρατηγική της χώρας μας και αν δούμε και τις κινήσεις της Ιταλίας με τη Λιβύη για το νέο τεράστιο κοίτασμα που βρίσκεται δυτικά της Λιβύης, νοτίως της Κρήτης, καταλαβαίνετε ότι η Τουρκία θέλει να ελέγξει μελλοντικές οδούς φυσικού αερίου. Γιατί υπάρχουν συζητήσεις και με πολιτικές προσωπικότητες της Τρίπολης μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, για να δημιουργηθούν στο μέλλον αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου».

Πηγή: newsbreak.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com