Το κομματικό επιτελικό κράτος της δεύτερης κυβέρνησης Μητσοτάκη περνά δύσκολα, καθώς αποδεικνύεται απροετοίμαστο να αντιμετωπίσει και τις πρόσφατες δυσκολίες, είτε καιρικά φαινόμενα είναι αυτά είτε γεγονότα ελλιπέστατης αστυνόμευσης ή μη έγκαιρη αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης αισχροκέρδειας στις τιμές των τροφίμων κ.λπ., καίτοι η τραγωδία των Τεμπών -θύμα του επιτελικού κράτους- είναι ακόμα νωπή.
- Της Κύρας Αδάμ
Παρά ταύτα, το κομματικό επιτελικό κράτος ετοιμάζεται πυρετωδώς στο παρασκήνιο, προκειμένου να έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες υποχωρήσεων και παραχωρήσεων σε βάρος των εθνικών συμφερόντων, όταν ξεκινήσουν οι διμερείς διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για τα Ελληνοτουρκικά, για να υπάρχει κομματική τεχνητή ηρεμία στο Αιγαίο.
Χρειάστηκαν μόνο δύο δημόσιες φράσεις του πρωθυπουργού, στη Βουλή και σε συνέντευξή του, για να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη για το γεγονός ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει τις υποχωρήσεις της απέναντι στην Άγκυρα. Ο πρωθυπουργός με άνεση δήλωσε ότι θα υπάρξουν υποχωρήσεις στη διαπραγμάτευση για τα Ελληνοτουρκικά και πρόσθεσε ότι η κυριαρχία είναι έννοια σχετική, ώστε να αρχίζουν να το χωνεύουν οι Έλληνες από εδώ και πέρα.
Ήδη, το πιστό στην κυβέρνηση ακροατήριο ακαδημαϊκών, καθώς και το δημοσιογραφικό έχει αρχίσει στο μεσοκαλόκαιρο να προπαγανδίζει την ιδέα της άμεσης ουσιαστικής διαπραγμάτευσης με την Τουρκία (δηλαδή, για όλα τα θέματα που εγείρει και απαιτεί η Τουρκία), εκμεταλλευόμενη το τάμινγκ, ενώ γνωρίζουν ότι ο Ερντογάν δεν έχει κάνει πίσω σε καμία από τις απαιτήσεις του σε βάρος των εθνικών συμφερόντων, υποβοηθούμενος σταθερά και ανοιχτά από την Ουάσινγκτον, που επισήμως και εγγράφως χαρακτηρίζει 39 ελληνικές βραχονησίδες μη ελληνικές, αλλά διαφιλονικούμενες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δηλαδή έτοιμες για μοιρασιά.
Ενδεικτικό των ημερών είναι ο καινούργιος όρος που λανσάρουν τα φιλοκυβερνητικά μέσα, κατόπιν υποδείξεων, περί «δυνητικής ΑΟΖ της Τουρκίας», προκειμένου να «δικαιολογήσουν» και να καθησυχάσουν για την παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου σε περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, υποστηρίζοντας ότι δεν επηρεάζει τη «δυνητική ΑΟΖ της Ελλάδας».
Πρόκειται για επικίνδυνους για τα εθνικά συμφέροντα, πρόχειρους νεολογισμούς αδιάβαστων, που προσπαθούν να «φτιάξουν κλίμα» στην κοινή γνώμη, ώστε να αποδεχθεί αυτή την εκ των προτέρων νομιμοποίηση τουρκικής ΑΟΖ στην περιοχή. Και τούτο διότι ο όρος «δυνητική ΑΟΖ» δεν υπάρχει σε κανένα επίσημο κείμενο του Διεθνούς Δικαίου, αλλά αποτελεί εφεύρεση συγκάλυψης των παραχωρήσεων της κυβέρνησης.
Το Δίκαιο της Θάλασσας αναφέρεται μόνο στον όρο «μη οριοθετημένη ΑΟΖ», προς οριοθέτηση μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών. Μέχρι τότε η ΑΟΖ δεν ανήκει «δυνητικά» σε κανέναν και απαγορεύεται οποιαδήποτε δραστηριότητα στην περιοχή, όπως αυτή του τουρκικού γεωτρύπανου…
Η ελληνική εφεύρεση-μαϊμού περί «δυνητικής ΑΟΖ» προβλήθηκε ως δικαιολογία παραχώρησης ελληνικής ΑΟΖ, και τούτο για να μην αναγκαστεί η κυβέρνηση να καταγγείλει, ως όφειλε, στον ΟΗΕ την Τουρκία για παραβίαση της Σύμβασης της Θάλασσας για γεωτρήσεις σε μη οριοθετημένη ΑΟΖ.
Αποτελεί ίδια περίπτωση με το «Ορούτς Ρέις», που έκανε έρευνες μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, με την κυβέρνηση να μην καταγγέλλει την Τουρκία, αλλά να το κάνει «γαργάρα».
Απουσία αντίδρασης απέναντι στις προκλήσεις της Άγκυρας
Η κυβέρνηση ουδέν σχολιάζει και ουδόλως αντιδρά στην προκλητική Άγκυρα, που συνεχίζει ανενόχλητη τις ενέργειές της στο Αιγαίο σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας με τις πτήσεις των UAVs, με αποτέλεσμα να καταγράφεται λόγω απροθυμίας της κυβέρνησης μηδενική ΑΟΖ στο Καστελόριζο, όπως έπραξε η κυβέρνηση και με την ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ. Στη μηδενική ΑΟΖ των νήσων Ρόδου και Καστελόριζου βασίστηκε η τουρκολυβική ΑΟΖ κατά κύριο λόγο.
Όμως, πίσω από τις κουρτίνες ο σκληρός πυρήνας του κομματικού κράτους, από τον Ιανουάριο 2023, εργάζεται συστηματικά και σιωπηλά για την αλλαγή θεσμικών κειμένων και επίσημων κρατικών εγγράφων και αλλαγή πολιτικής από το 1974 σε ό,τι αφορά κυρίως την ελληνική κυριαρχία στα 10 ν.μ. του ελληνικού εθνικού εναερίου χώρου.
Από τα μέχρι τώρα πλείστα στοιχεία της κυβέρνησης, διαπιστώνεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να βάλει σε μια σειρά και τάξη -κάτι που δεν έχει γίνει δεκαετίες ολόκληρες- σε ανοιχτές εσωτερικές εκκρεμότητες και ασάφειες που αφορούν στα 10 ν.μ. ΕΕΧ και την εθνική κυριαρχία στα 10 ν.μ. Ενδεχομένως με αλλαγές στη λίστα θεμάτων ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων που διαφήμιζε προεκλογικά ο προηγούμενος ΥΠΕΞ.
Οι πρωθυπουργικές δηλώσεις ότι θα γίνουν υποχωρήσεις για τις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις εγείρουν το ερώτημα αν αυτές οι «μεταβολές» θα είναι το προϊόν της διαπραγμάτευσης -με αντίστοιχες τουρκικές παραχωρήσεις- ή αν οι ελληνικές υποχωρήσεις θα γίνουν πριν από τη διαπραγμάτευση χωρίς συγκεκριμένο τουρκικό αντάλλαγμα…
Η μη ενημέρωση από την κυβέρνηση της κοινής γνώμης με σαφήνεια όσον αφορά τα εθνικά θέματα οδηγεί σε παραχωρήσεις και υποχωρήσεις οι οποίες μεθοδεύεται να παρουσιαστούν ως επιτυχίες της κυβέρνησης.
(Αναρτήθηκε στην Efenpress, από τον Στρατηγό κ. Αθαν. Καραντζίκο)