Η υπόθεση με την δολοφονική επιδρομή των Κροατών χούλιγκαν στην Αθήνα, καταλαμβάνει την δέουσα προσοχή στα ΜΜΕ και ορθώς. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο με μια πολύ πιο ουσιαστική διάσταση στο ζήτημα της ασφάλειας, που αφορά τις διαδρομές του οργανωμένου εγκλήματος και του διεθνούς χαρακτήρα του. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που βαλκανικές και δη αλβανικές μαφιόζικες ομάδες, επιλέγουν την Ελλάδα για να ξεκαθαρίσουν τους αιματηρούς λογαριασμούς τους, με τελευταίο περιστατικό την δολοφονία στους Παξούς.
Προφανώς, το πως θα γίνει η “απεικόνιση” της εν λόγω κατάστασης, έγκειται στις αρμοδιότητες του αστυνομικού ρεπορτάζ. Όμως, καθώς αναφερόμαστε σε εγκληματικές δραστηριότητες υπερεθνικού χαρακτήρα και ειδικά συνδεδεμένες με παραμέτρους της εσωτερικής ασφάλειας και δημόσιας τάξης, αυτές προσλαμβάνουν σαφώς και πολιτικό χαρακτήρα. Ας μην μας διαφεύγει το γεγονός ότι τέτοια ζητήματα έχουν επί της ουσίας καταστεί μία από τις διαστάσεις της εξωτερικής πολιτικής και της διακρατικής συνεργασίας.
Τα πρόσφατα γεγονότα με πρωταγωνιστές Αλβανούς ποινικούς δεν είναι μόνο ζητήματα διασυνοριακού εγκλήματος, αλλά κυρίως δημοσίας τάξης και εθνικής ασφάλειας. Όπως προαναφέραμε, η εκτέλεση ενός σημαντικού παράγοντα του αλβανικού υποκόσμου στους Παξούς, εμπλεκόμενου σε διεθνές εμπόριο ναρκωτικών, δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, ούτε αποτελεί μία συνηθισμένη εκτέλεση ενός συμβολαίου θανάτου.
Προ ενός μηνός είχε προηγηθεί μία ανάλογη ειδικού βάρους δολοφονία, σε τουριστικό θέρετρο στην Χαλκιδική, ενός μαφιόζου αλβανικής καταγωγής, υπηκόου της Βόρειας Μακεδονίας. Δύο, λοιπόν, δολοφονίες ανθρώπων του υποκόσμου σε περιοχές με σημαίνουσα αξία, όχι μόνο για την τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας. Γεγονός που αφενός επιβεβαιώνει ότι τα αδίστακτα εγκληματικά κυκλώματα των αλβανόφωνων της Βαλκανικής, εκμεταλλεύονται την χαλάρωση των μέτρων προστασίας των αντιπάλων τους όταν βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια και αφετέρου την εξοικείωση των μελών τους για δολοφονική δράση εντός της χώρας μας.
Το… τερτίπι των αλβανικών αρχών
Η επαναλαμβανόμενη δολοφονική δράση βαλκανικών εγκληματικών ομάδων δεν έχει τύχει της δέουσας προσοχής, τόσο από την ελληνική Πολιτεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας, όσο και από τους φορείς που ασκούν εξωτερική πολιτική. Μάλιστα στις αρχές Ιουνίου, κατόπιν σήματος των ολλανδικών διωκτικών αρχών και στα πλαίσια διεθνούς δικαστικού εντάλματος, συνελήφθη στην Γλυφάδα ένας άλλος Αλβανός μαφιόζος, που φέρεται να έχει ξεπλύνει για λογαριασμό ισχυρών δικτύων διακίνησης ναρκωτικών, ένα θηριώδες ποσό που υπερβαίνει το μισό δισεκατομμύριο δολάρια!
Ακόμη πιο σοκαριστικά περιστατικά με πυροβολισμούς σε κεντρικά σημεία των αστικών κέντρων – των Αθηνών κυρίως – σε χώρους μάλιστα μαζικής συνάθροισης και σε ώρες αιχμής, έχουν τύχει της ανάλογης προβολής. Αν τα συνδυάσουμε όλα αυτά, βλέπουμε τις διαστάσεις που έχει αποκτήσει η δραστηριότητα εγκληματικών οργανώσεων από την Αλβανία και άλλες περιοχές αλβανοφώνων της Βαλκανικής, ειδικότερα στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα εγκληματικά δίκτυα των Αλβανών στην Μεγάλη Βρετανία.
Ωστόσο πρέπει να παρατηρηθεί ότι, δεδομένου της μη φειδωλής διαδικασίας αλλαγής των ονομάτων στα ληξιαρχεία της Αλβανίας, των επωνύμων και της γενεαλογικής μερίδας, δημιουργείται η πλαστή εικόνα ότι είναι οι Βορειοηπειρώτες που μετέχουν στο φάσμα του οργανωμένου εγκλήματος.
Πρέπει να επισημανθεί ότι επί της ουσίας πρόκειται για ακόμη ένα τερτίπι των δομών του αλβανικού οργανωμένου εγκλήματος, μηδέ εξαιρουμένων και των κρατικών φορέων. Ένα τερτίπι που, όμως, αναδεικνύει και φέρνει στην επιφάνεια την διαπλοκή και την διαφθορά που επικρατεί στα αρμόδια ελληνικά κρατικά όργανα σε ζητήματα χορήγησης αδειών διαμονής, ιθαγένειας κ.α.
Τί επισημαίνουν διεθνείς εκθέσεις
Με αφορμή την δολοφονία στους Παξούς και τα άλλα περιστατικά που προηγήθηκαν, πρέπει να αναφερθεί ότι, τόσο οι εκθέσεις των αρμοδίων υπηρεσιών των ΗΠΑ για το οργανωμένο έγκλημα και την διακίνηση ναρκωτικών, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνουν την διασύνδεση των εγκληματικών δικτύων με τρομοκρατική δράση και την χρηματοδότηση του εξτρεμιστικού ακτιβισμού.
Ειδικά για την περίπτωση των εγκληματικών ομάδων που συγκροτούν Αλβανοί μαφιόζοι, στις σχετικές εκθέσεις επισημαίνεται με έμφαση ο προσδιορισμός «αλβανόφωνοι» και τούτο διότι έχουν τουλάχιστον πέντε διαφορετικές ιθαγένειες: Αλβανίας, Κοσσόβου, Σερβίας, Βόρειας Μακεδονίας και Μαυροβουνίου.
Η δε ελλιπής συνεργασία των αλβανικών διωκτικών αρχών και η αδιαφορία τους (για να χρησιμοποιήσουμε έναν επιεική χαρακτηρισμό) στην συνδρομή με τις αρχές των άλλων χωρών, επισημαίνεται με “αστερίσκο” στις σχετικές εκθέσεις. Οι ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος στην ουσία μεταφέρουν ελεύθερα τα παράνομα έσοδα τους και τα “ξεπλένουν” μέσα από επενδύσεις στους τομείς των κατασκευών, της αγοράς ακινήτων, αλλά και σε επιχειρηματικά σχήματα αντιπαροχής σε δημόσιες υπηρεσίες.