7.7.23

Η δήλωση του Νίκου Δένδια που συγκλόνισε τους Έλληνες της Κύπριους: Σαν υπουργός Άμυνας πλέον τοποθετείται επίσημα ότι η Ελλάδα θα είναι δίπλα στην Κύπρο ότι και να συμβεί… (video)

Οι υπουργοί Άμυνας της Ελλάδας και της Κύπρου, Νίκος Δένδιας και Μιχάλης Γιωργάλλας με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο (A) και τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Δημόκριτο Ζερβάκη (Δ). Φωτογραφία ΓΤΠ, Υπουργείο Άμυνας, PIO
 

Ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μιχάλης Γιωργάλλας συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Έλληνα ομόλογό του, κ. Νίκο Δένδια, και άκουσε ξανά τη δήλωση του ότι «για εμάς η Κύπρος δεν κείται μακράν».

Έχει ιδιαίτερη σημασία η δήλωση διότι έγινε ενώ βρισκόταν στο νησί και επειδή την επανέλαβε τώρα που είναι υπουργός Αμυνας της Ελλάδας, προκαλώντας πραγματικά συγκλονισμό στους Έλληνες τη Κύπρου.

Στην δική του τοποθέτηση,μετά από την προσφώνηση του κ. Γιωργάλλα, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε δυνατά για να τον ακούσουν στην κατοχική Τουρκία.

Η Ελλάδα, είπε, θα είναι αρωγός της Κύπρου στην προσπάθεια αποφυγής τετελεσμένων και θα συνεχίσουν πάντα την αμέριστη συμπαράσταση για επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης. «Για εμάς η Κύπρος δεν κείται μακράν», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας.

Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι δυο Υπουργοί συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με έμφαση στην κατάσταση ασφάλειας στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την ενίσχυση της διμερούς αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας, την εμβάθυνση των τριμερών και πολυμερών περιφερειακών αμυντικών συνεργασιών, καθώς επίσης και τη διεύρυνση του πεδίου συνεργασίας σε νέα αναδυόμενα ζητήματα όπως η κυβερνοάμυνα και η κλιματική αλλαγή.

Επιπλέον ανταλλάχθηκαν απόψεις αναφορικά με τη συνεργασία των δυο χωρών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και την εκμετάλλευση διαφόρων ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών στον τομέα της Άμυνας.

Στην ομιλία του ο κ. Γιωργάλλας αναφέρθηκε στο Ανώτατο Συμβούλιο Διακυβερνητικής Συνεργασίας το οποίο θα βοηθήσει στην περαιτέρω τη συνεργασία των δύο χωρών, ενισχύοντας τις δομές διαβούλευσης και τον συντονισμό ενεργειών στην αντιμετώπιση κάθε κοινής πρόκλησης και απειλής, όπως δήλωσε.

 

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχαν στο Υπουργείο Άμυνας, ο κ. Γιωργάλλας αφού καλωσόρισε τον κ. Δένδια στην Κύπρο, έκανε αρχικά αναφορά στον αδόκητο χαμό του δευτεροετούς Ευέλπιδος, ο οποίος σκόρπισε θλίψη στην Εθνική Φρουρά.

Ο κ. Γιωργάλλας είπε στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον Έλληνα ομόλογό του πως η επίσκεψη του στην Κύπρο δίνει την ευκαιρία να επιβεβαιωθούν οι στέρεες βάσεις πάνω στις οποίες είναι κτισμένες οι αδελφικές σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Υπουργός σημείωσε πως με τη σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Διακυβερνητικής Συνεργασίας, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση του πολιτικού οργάνου διαβούλευσης των Υπουργείων Άμυνας επί θεμάτων αμυντικής συνεργασίας, «σκοπεύουμε να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας, ενισχύοντας τις δομές διαβούλευσης και τον συντονισμό ενεργειών στην αντιμετώπιση κάθε κοινής πρόκλησης και απειλής».

Πρόσθεσε πως κοινός στόχος είναι επίσης η συνέχιση των τριμερών και πολυμερών περιφερειακών αμυντικών σχημάτων και η διεύρυνση των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος σε ζητήματα όπως η κυβερνοάμυνα και η κλιματική αλλαγή. Είπε πως με τη συνεργασία οι δύο χώρες έχουν πετύχει να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και να αποτελούν ελκυστικούς εταίρους και αξιόπιστους συνεργάτες σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.4

Αφού αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών σε επίπεδο ΕΕ, ο κ. Γιωργάλλας είπε πως οι νέες προοπτικές που διανοίγονται μέσω νέων πολιτικών της Ενωσης για προγράμματα κοινής προμήθειας αμυντικού υλικού είναι κάτι που ενδιαφέρει τις δύο χώρες και θα επιδιώξουν στο μέλλον. «Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόσφατη συμμετοχή της Κύπρου στο πρόγραμμα κοινής προμήθειας πυραύλων Μιστράλ με τη Γαλλία και άλλα κράτη της ΕΕ», δήλωσε.

Ο Υπουργός είπε ακόμη πως όλες οι ενέργειες έχουν μοναδικό σκοπό την ενδυνάμωση της αποτρεπτικής ικανότητας και την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της χώρας ενάντια σε κάθε απειλή, επιβουλή και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά στην Κύπρο και στην περιοχή.

«Η τουρκική στρατιωτική κατοχή παραμένει η κύρια απειλή και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Η Ελλάδα είναι ο σταθερός ανιδιοτελής μας συμπαραστάτης», είπε και τόνισε πως ως Κυπριακή Δημοκρατία «παραμένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας διαβεβαίωσε αρχικά πως η εμβάθυνση της σχέσης των δύο χωρών και της αμυντικής συνεργασίας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, ενώ εξέφρασε θερμά συλλυπητήρια για την απώλεια του Εύελπη πριν λίγες μέρες.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχαν σήμερα, ο κ. Δένδιας είπε πως αυτές επιβεβαίωσαν την ισχυρή τους βούληση να εμβαθύνουν και να διευρύνουν τον συντονισμό, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΕΕ, συμμάχων και φίλων. Είπε πως συζήτησαν συγκεκριμένα και πρακτικά βήματα καθώς και το πώς μπορεί να διευρυνθεί η διαλειτουργικότητα των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.

Επίσης, είπε, πως συζήτησαν το πώς μπορούν να ενισχυθούν οι τριμερείς συνεργασίες με άλλες φίλες χώρες, και σημείωσε πως αυτές οι συνεργασίες δεν στρέφονται εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας.

Πρόσθεσε πως είχαν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν την ευρύτερη κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τα διδάγματα από αυτή τη σύγκρουση. Σημείωσε πως Κύπρος και Ελλάδα είναι με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου.

«Η αποκλιμάκωση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι καλοδεχούμενη και ελπίζω ότι θα συνεχιστεί και θα δημιουργήσει τη δυνατότητα να υπάρξει ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Όλα αυτά βεβαίως θα πρέπει να εδράζονται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, στο Δίκαιο της Θάλασσας και να υπάρχει απόλυτη καταδίκη της απειλής χρήσης βίας και της ίδιας της χρήσης βίας», είπε.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσει η Ελλάδα την αμέριστη συμπαράσταση της για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, η οποία θα βασίζεται στα Ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ, ΔΔΟ συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο Έλληνας ΥΠΑΜ επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας πως λύση κρατών στην Κύπρο δεν υφίσταται και πως θα είναι πάντα αρωγοί της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια αποφυγής τετελεσμένων. «Για εμάς η Κύπρος δεν κείται μακράν», είπε.

Είπε πως εξέφρασε στον Μιχάλη Γιωργάλλα τα συγχαρητήρια για την ενίσχυση των δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους σχεδιασμούς που ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και η Κυβέρνηση έχουν κάνει για το μέλλον.

«Ελλάδα και Κύπρος θα είναι πάντα μαζί», είπε, «ως προπύργια σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή μας».

Καταλήγοντας είπε πως προσβλέπει στην παραγωγική συνεργασία με τον Κύπριο Υπουργό και αναμένει με ιδιαίτερη χαρά να του ανταποδώσει την φιλόφρονα φιλοξενία στην Αθήνα.

Μετά τη συνάντηση, ο Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε επίσκεψη στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου κατέθεσε στεφάνι.

  • Νίκος Δένδιας στην ΕΛΔΥΚ: «Κρατάτε ψηλά τη σημαία της ισχύος»

Τη βούληση της Ελλάδας να προασπίσει με απόλυτη αποφασιστικότητα την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, που επισκέφθηκε το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι το να υπηρετεί κανείς στην ΕΛΔΥΚ σημαίνει ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

«Κι έχω απόλυτη βεβαιότητα ότι εφόσον απαιτηθεί θα φέρετε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο την αποστολή σας.

»Μία αποστολή που δεν είναι καθόλου εύκολη, ιδιαίτερα μάλιστα σε μια ταραγμένη περίοδο στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και στον Κόσμο, όπου η Ανατολική Μεσόγειος είναι στο κέντρο των εξελίξεων», υπογράμμισε.

«Η παρουσία σας λοιπόν εδώ συνιστά μήνυμα αποτροπής, θα μου επιτρέψετε να πω, ισχυρό μήνυμα αποτροπής.

»Άλλωστε αυτό απεδείχθη από τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας στο διάστημα των τελευταίων ετών και όχι μόνο.

»Ξέρω καλά ότι εσείς τα στελέχη της ΕΛΔΥΚ και συνολικά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων κρατάτε ψηλά τη σημαία της ισχύος, της περηφάνειας που οδηγεί στην ασφάλεια και την ειρήνη.

»Έχετε επίσης την τιμή να υπηρετείτε σε μία ιστορική δύναμη», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η ΕΛΔΥΚ, πέραν της ουσίας, συμβολίζει «την αδιαπραγμάτευτη υποστήριξη της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Στο ίδιο πλαίσιο, διαβεβαίωσε το προσωπικό της ΕΛΔΥΚ ότι η ελληνική κοινωνία, η κυβέρνηση, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία βρίσκεται στο πλευρό της «και θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλιστούν ευνοϊκές συνθήκες και να συνεχίσετε απρόσκοπτα το ιδιαίτερα σημαντικό σας έργο».

Αναλυτικά τι ανέφερε ο Νίκος Δένδιας στην ομιλία του:

«Είναι ιδιαίτερη χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα στην Κύπρο στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.

»Αντιλαμβάνομαι τι σημαίνει να υπηρετεί κανείς εδώ, με κάθε έννοια στην πρώτη γραμμή.

»Κι έχω απόλυτη βεβαιότητα ότι εφόσον απαιτηθεί θα φέρετε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο την αποστολή σας.

»Μία αποστολή που δεν είναι καθόλου εύκολη, ιδιαίτερα μάλιστα σε μια ταραγμένη περίοδο στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και στον Κόσμο, όπου η Ανατολική Μεσόγειος είναι στο κέντρο των εξελίξεων.

»Θέλω να σας πω κάτι που γνωρίζετε καλά, ότι η χώρα μας επιζητεί ειρήνη και σταθερότητα.

»Ακριβώς όμως για να επιτύχει την ειρήνη και τη σταθερότητα πρέπει να έχει καταστήσει φανερό ότι θα προασπίσει με απόλυτη αποφασιστικότητα την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

»Η παρουσία σας λοιπόν εδώ συνιστά μήνυμα αποτροπής, θα μου επιτρέψετε να πω, ισχυρό μήνυμα αποτροπής.

»Άλλωστε αυτό απεδείχθη από τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας στο διάστημα των τελευταίων ετών και όχι μόνο.

»Ξέρω καλά ότι εσείς τα στελέχη της ΕΛΔΥΚ και συνολικά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων κρατάτε ψηλά τη σημαία της ισχύος, της περηφάνειας που οδηγεί στην ασφάλεια και την ειρήνη.

»Έχετε επίσης την τιμή να υπηρετείτε σε μία ιστορική δύναμη.

»Δεν νομίζω ότι υπάρχουν Έλληνες που δεν γνωρίζουν τι σημαίνουν τα αρχικά της Μονάδας στην οποία έχετε την τιμή να υπηρετείτε.

»Θέλω επίσης να σας πω ότι η ΕΛΔΥΚ πέραν της ουσίας συνιστά και έναν επιπλέον πρόδηλο συμβολισμό.

»Την αδιαπραγμάτευτη υποστήριξη της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία.

»Νομίζω ότι επίσης έχετε τη χαρά και την περηφάνια να παρατηρείτε τα τελευταία χρόνια, μετά την οικονομική κρίση, τη διαρκή ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας, με μέσα που πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητές τους.

»Θέλω να σας συγχαρώ για το έργο που εδώ επιτελείτε, να σας διαβεβαιώσω για το αυτονόητο, ότι η ελληνική κοινωνία, η Κυβέρνηση, η πολιτική και η Στρατιωτική Ηγεσία, είναι δίπλα σας.

»Και θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλιστούν ευνοϊκές συνθήκες και να συνεχίσετε απρόσκοπτα το ιδιαίτερα σημαντικό σας έργο.

»Ο ελληνικός λαός είναι περήφανος για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.

»Εάν μπείτε στον κόπο να διαβάσετε οποιαδήποτε έρευνα της κοινής γνώμης θα δείτε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι στην κορυφή της αποδοχής της κοινωνίας έναντι οιουδήποτε άλλου θεσμού στην πατρίδα μας.

»Και με συντριπτική, θα ήθελα να σας πω, διαφορά.

»Είμαι λοιπόν βέβαιος ότι θα συνεχίσετε να εκτελείτε με την ίδια αγάπη, τον ίδιο ζήλο, την ίδια προσήλωση, την ιδιαίτερα σημαντική για την πατρίδα αποστολή σας.

»Και πάλι σας ευχαριστώ θερμά γι΄ αυτό που κάνετε».