2.7.23

Ο Μακρόν “κλεισμένος” στο Ελιζέ: Στο αρχηγείο της αστυνομίας ξενύχτησε η πρωθυπουργός Μπορν, σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού η Γαλλία, οι αρχές επί ποδός σε όλη τη χώρα (video)


Σχεδόν 45.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες ήταν ξανά επί ποδός στη Γαλλία μέχρι σήμερα τα ξημερώματα, όπου είχαν εντολή να αντιμετωπίσουν τις ταραχές στη χώρα που ξέσπασαν μετά τον θάνατο του εφήβου Ναέλ, κοντά στο Παρίσι, ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν.

Στη Μασσαλία, στη νοτιοανατολική Γαλλία, και στη Λιόν, στην κεντροανατολική, οι μεγαλύτερες πόλεις που επλήγησαν το βράδυ της Παρασκευής, οι δυνάμεις της τάξης ενισχύθηκαν “σημαντικά”, πρόσθεσε ο υπουργός.

ΠΑΝΤΩΣ, «πιο ήσυχη» σε σύγκριση με τις προηγούμενες ήταν η νύχτα που πέρασε στη Γαλλία, υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την αποφασιστική δράση της γαλλικής αστυνομίας, η οποία προχώρησε σε ακόμα 427 προσαγωγές σε όλη τη χώρα.

Μετά την κηδεία του 17χρονου Ναέλ, ο οποίος σκοτώθηκε την Τρίτη από πυρά αστυνομικού στη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου, άρχισαν να φαίνονται σημάδια εκτόνωσης της έντασης.

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν βρισκόταν μέχρι τις 02:30 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδος) στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Παρίσι, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, σύμφωνα με το BFMTV.

Στη Μασσαλία, όπου τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια και λεηλασίες, οι δυνάμεις ασφαλείας απέτρεψαν σήμερα την επανάληψη του ίδιου σκηνικού. Προσήχθησαν 65 ύποπτοι, ενώ αναφέρθηκαν δύο τραυματισμοί αστυνομικών.

Στο Παρίσι, η αστυνομία προχώρησε σε 126 προσαγωγές, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων, αποτρέποντας συγκεντρώσεις για τις οποίες υπήρχαν εκκλήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Μικρές ομάδες μαυροφορεμένων νεαρών παρέμειναν στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να προκληθούν έκτροπα.

Συνολικά 1.311 άτομα συνελήφθησαν την προπερασμένη νύκτα στη Γαλλία, την τέταρτη διαδοχική κατά την οποία σημειώθηκαν βίαια επεισόδια μετά το θάνατο, την Τρίτη, ενός εφήβου από πυρά αστυνομικού, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τις συλλήψεις 875 ατόμων που είχαν ανακοινωθεί την προηγούμενη νύκτα, σύμφωνα με το υπουργείο.

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης προχώρησαν συλλήψεις σε όλη τη Γαλλία, αριθμός ρεκόρ, κατά την τέταρτη συναπτή νύκτα επεισοδίων, «μικρότερης» έντασης, μετά τον θάνατο την Τρίτη 17χρονου από τα πυρά αστυνομικού στη διάρκεια τροχαίου ελέγχου.

Ισχυρές δυνάμεις, επέτρεψαν να περιοριστούν τα επεισόδια την τέταρτη νύκτα ταραχών. Όμως «79 αστυνομικοί και χωροφύλακες τραυματίστηκαν», περίπου 1.350 οχήματα πυρπολήθηκαν, 234 κτίρια πυρπολήθηκαν ή υπέστησαν ζημιές και περίπου 2.560 πυρκαγιές σημειώθηκαν σε δημόσιους χώρους, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Στη Μασσαλία, στη νότια Γαλλία, η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα οξυμένη, με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν να στέλνει εκεί ενισχύσεις. Η αστυνομία είχε ανακοινώσει στις 02:00 (τοπική ώρα, 03:00 ώρα Ελλάδας) ήδη 128 συλλήψεις.

Κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε κατάστημα όπλων και έκλεψαν κυνηγετικά τυφέκια, αλλά όχι πυρομαχικά, σύμφωνα με τις αρχές. Ένας άνδρας συνελήφθη με τυφέκιο που πιθανότατα είχε αρπάξει από συγκεκριμένο κατάστημα, επεσήμανε η αστυνομία.

Ο Νταρμανέν, που επισκέφθηκε το βορειοδυτικό Παρίσι, δήλωσε στη διάρκεια της νύκτας ότι τα επεισόδια είναι «μικρότερης» έντασης.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που παραμένει κλεισμένος στο Ελιζέ, ανέβαλε την επίσημη επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει από σήμερα Κυριακή, το βράδυ και μέχρι την Τρίτη στη Γερμανία, αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της γερμανικής προεδρίας, έπειτα από τέσσερις ημέρες ταραχών στη Γαλλία.

«Ο γάλλος πρόεδος Μακρόν είχε σήμερα (χθες) τηλεφωνική επικοινωνία με τον γερμανό πρόεδρο Σταϊνμάγερ και τον ενημέρωσε για την κατάσταση στη χώρα του. Ο πρόεδρος Μακρόν ζήτησε την αναβολή της προγραμματισμένης επίσημης επίσκεψής του στη Γερμανία», προσθέτει στην ανακοίνωσή της η γερμανική προεδρία, κάτι που επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η γαλλική προεδρία.

«Ο γερμανός πρόεδρος εκφράζει τη λύπη του για την αναβολή και την πλήρη κατανόησή του λόγω της κατάστασης» στη Γαλλία, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της γερμανικής προεδρίας.

Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ «παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή την κατάσταση στη Γαλλία. Ελπίζει πως η βία στους δρόμους θα σταματήσει σύντομα και πως η κοινωνική ειρήνη θα αποκατασταθεί», προστίθεται.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του γάλλου προέδρου, δεν έχει ακόμα οριστεί νέα ημερομηνία για την επίσκεψη.

Στο Παρίσι, πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο επέμεινε στο γεγονός ότι γάλλοι και γερμανοί αξιωματούχοι έχουν πολλές ευκαιρίες να συναντώνται προσθέτοντας ότι, επειδή μια επίσημη προεδρική επίσκεψη είναι μάλλον ένας τρόπος για γιορτασθεί η γαλλογερμανική φιλία, παρά ένα αυστηρά πολιτικό ραντεβού, η στιγμή δεν ήταν η πιο κατάλληλη για να πραγματοποιηθεί.

Στα τέλη Μαρτίου είχε χρειαστεί να ματαιωθεί η επίσημη επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ στη Γαλλία εξαιτίας της κοινωνικής αναταραχής που συνδεόταν με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

  • Η κηδεία και η ταφή του έφηβου Ναέλ έγιναν στη Ναντέρ

Ο έφηβος Ναέλ, ο θάνατος του οποίου προκλήθηκε από τον πυροβολισμό ενός αστυνομικού κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου και προκάλεσε ταραχές στη Γαλλία, κηδεύτηκε σήμερα κοντά στο Παρίσι, παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων.

Η τελετή, η οποία ολοκληρώθηκε γύρω στις 5.30 το απόγευμα τοπική ώρα, πραγματοποιήθηκε “πολύ ήρεμα, με περισυλλογή και χωρίς παρεκτροπές”, δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι παρέστησαν πολλοί νεαροί.

“Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ οικογενειακή”, είπε ο αυτόπτης μάρτυρας.

Η ταφή έγινε παρουσία της μητέρας του και της γιαγιάς του Ναέλ στο νεκροταφείο Μον-Βαλεριέν στη Ναντέρ, την πόλη όπου ζούσε ο 17χρονος και όπου σκοτώθηκε την Τρίτη όταν πυροβολήθηκε εξ επαφής από αστυνομικό.

Η κηδεία είχε αρχίσει το πρωί στο νεκροφυλάκειο της Ναντέρ σε κλίμα μεγάλης έντασης μεταξύ ομάδων νέων και του Τύπου, την παρουσία του οποίου δεν επιθυμούσε η οικογένεια, παρατήρησαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα που ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, οι παρόντες στην κηδεία ζήτησαν να μην ληφθεί καμία φωτογραφία από την κηδεία για να προστατευθεί η ταυτότητα των νεαρών.

“Να αναπαυθεί η ψυχή του, να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ήρθα να στηρίξω τη μητέρα, είχε μόνο αυτόν, η καημένη”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια κάτοικος της Ναντέρ, που δεν θέλησε να δώσει το όνομά της.

Η νεκροφόρα έφυγε από το νεκροφυλάκειο το μεσημέρι για να πάει στο τζαμί Ιμπν Μπαντίς της Ναντέρ για την επικήδεια τελετή.

Ο Ναέλ λάτρευε τη μουσική ραπ και τις μοτοσικλέτες. Τον είχε μεγαλώσει η μητέρα του στη Ναντέρ. Ήταν ο μονάκριβός της. Είχε εγκαταλείψει το σχολείο, εργαζόταν ως ντελιβεράς και είχε ξεκινήσει μια “πορεία ένταξης” στον σύλλογο Ovale Citoyen που συντροφεύει νέους μέσα από τον αθλητισμό. Ο Ναέλ είχε επίσης μια συνεργασία με τον σύλλογο ράγκμπι της Ναντέρ.

Το τραγικό γεγονός σημειώθηκε κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου στο ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Ναέλ, ο οποίος είχε μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη γιατί δεν συμμορφωνόταν.

Ερασιτεχνικό βίντεο δείχνει τον πυροβολισμό εξ επαφής από έναν αστυνομικό πάνω σε μοτοσικλέτα, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με όσα είχαν πει αρχικά οι αστυνομικοί, με αποτέλεσμα να μπουν φωτιές σε πολλές πόλεις και εργατικές συνοικίες της χώρας τέσσερις συνεχόμενες νύχτες.

Σε βάρος του 38χρονου αστυνομικού, δράστη του θανατηφόρου πυροβολισμού, απαγγέλθηκε κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Ο αστυνομικός προφυλακίστηκε την Πέμπτη.

  • Νεαροί κουκουλοφόροι

Στη Λιόν και τη Γκρενόμπλ συγκρούσεις σημειώθηκαν με ομάδες νεαρών, πολλοί από τους οποίους φορούσαν κουκούλες, και πετούσαν αντικείμενα εναντίον της αστυνομίας η οποία απάντησε με δακρυγόνα.

Αρκετές πόλεις επέβαλαν νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ανακοινώσει την ανάπτυξη «επιπλέον ειδικών μονάδων» της αστυνομίας και της χωροφυλακής. Ελαφρά τεθωρακισμένα της χωροφυλακής χρησιμοποιήθηκαν και στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας.

  • «Αίσθημα ευθύνης»

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τις οικογένειες να επιδείξουν υπευθυνότητα, υπογραμμίζοντας ότι το ένα τρίτο των συλληφθέντων τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή «ήταν νέοι, μερικές φορές πολύ μικρής ηλικίας».

Ο Μακρόν κατηγόρησε επίσης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι υποδαυλίζουν τη βία και δήλωσε ότι αναμένει να επιδείξουν «αίσθημα ευθύνης», αναφερόμενος κυρίως στο Snapchat και το TikTok μέσω των οποίων οργανώνονται «βίαιες συγκεντρώσεις» και τα οποία προκαλούν «ένα είδος μιμητισμού της βίας».

Το ζήτημα της επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης τίθεται από μέρος του πολιτικού κόσμου της Γαλλίας, με τον Νταρμανέν να δηλώνει στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων του TF1: «Δεν αποκλείουμε τίποτα, θα δούμε τι θα επιλέξει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που επιτρέπει στις αρχές να επιβάλλουν ειδικά μέτρα όπως απαγόρευση κυκλοφορίας, επιβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2005 έπειτα από δέκα ημέρες ταραχών μετά τον θάνατο δύο εφήβων που υπέστησαν ηλεκτροπληξία στην προσπάθειά τους να κρυφτούν από την αστυνομία.

Αυτή είναι η τρίτη φορά φέτος που αστυνομικός στη Γαλλία σκοτώνει πολίτη στη διάρκεια τροχαίου ελέγχου, αριθμός μειωμένος σε σχέση με το ρεκόρ των 13 αντίστοιχων περιστατικών πέρυσι, δήλωσε εκπρόσωπος της γαλλικής αστυνομίας.

Το 2021 καταγράφηκαν τρία τέτοια περιστατικά και άλλα δύο το 2020, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, ο οποίος δείχνει ότι η πλειονότητα των θυμάτων από το 2017 και μετά είναι είτε μαύροι είτε αραβικής καταγωγής.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το AFP και το Reuters
Παρίσι, France – Ναντέρ, France – Βερολίνο, Germany

https://hellasjournal.com