17.7.23

Μας ενδιαφέρουν τα LCS που αποσύρουν οι ΗΠΑ, αλλά δεν θα πάρουμε… γουρούνι στο σακί: Απάντηση στην ερώτηση της Hellas Journal από το Πολεμικό Ναυτικό

Aν οι συνομιλίες προχωρήσουν, για την παραχώρηση στην χώρα μας των συγκεκριμένων πλοίων, η ίδια ανώτατη πηγή τονίζει ότι δεν πρόκειται να πάρουμε πλοία με βλάβη. Πρώτα αυτά θα επιδιορθωθούν. Πηγή: Facebook USS Sioux City- LCS11
 ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ – HELLAS JOURNAL 

«Ότι κι αν προταθεί, δεν πρόκειται να το πάρουμε ελαφρά τη καρδία. Το γουρούνι στο σακί έχει τελειώσει. Δεν πρόκειται να πάρουμε τίποτα μεταχειρισμένο, αν πρώτα δεν δοκιμαστεί, είτε εν όρμο, είτε ακόμη και εν πλω κι όχι για μια ώρα αλλά για πολλές».

Αυτή ήταν η πρώτη απάντηση-αντίδραση που πήρε η Hellas Journal από ανώτατη πηγή του Πολεμικού Ναυτικού. Προηγήθηκε ερώτηση που έγινε σχετικά με τα LCS, τα πλοία, τα οποία, όπως ανακοινώθηκε, θα αποσύρει το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Πρόκειται για τα περιπολικά που έβγαλαν πολλές και δύσκολες «παιδικές ασθένειες», οι οποίες δεν ξεπεράστηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία παρά τις προσπάθειες.

  • Και αν οι συνομιλίες προχωρήσουν, για την παραχώρηση στην χώρα μας των συγκεκριμένων καραβιών, η ίδια ανώτατη πηγή τονίζει ότι δεν πρόκειται να πάρουμε πλοία με βλάβη. Πρώτα αυτά θα επιδιορθωθούν, θα δοκιμαστούν ξανά και στη συνέχεια μέσα από μια σειρά συμφωνημένων διαδικασιών, θα δημιουργηθεί ο δίαυλος για την περαιτέρω συντήρηση.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο από την στιγμή που το πολεμικό ναυτικό αλλάζει και πάλι πορεία αναζητώντας ξανά μεταχειρισμένες μονάδες επιφανείας, τονίζεται ότι θα εξεταστούν όλα όσα υπάρχουν διαθέσιμα.

Το Πολεμικό Ναυτικό πριν τη δεκαετή δημοσιονομική κρίση, κατά τη διάρκειά της και στη συνέχεια βάλτωσε σε πολλά. Πιέσεις, από την ηγεσία του πάντοτε- όπως και τώρα- υπάρχουν. Αλλά οι τελικές αποφάσεις που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις δεν έχουν έρθει.

Εξαίρεση το πρόγραμμα απόκτησης των τριών φρεγατών Belh@rra που από μόνες τους δεν εκκινούν απόλυτα τη νέα εποχή για τον στόλο. Και απ’ ότι πολλά δείχνουν, το πρόγραμμα των κορβετών ίσως κατεβαίνει βαθμίδα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Στην παγκόσμια αγορά δύσκολα βρίσκει κανείς αυτή τη στιγμή πολεμικά πλοία επιπέδου φρεγάτας, διαθέσιμα προς πώληση. Και βεβαίως κανείς δεν γνωρίζει αν θα υπάρξουν μεταχειρισμένες μονάδες τους επόμενους μήνες από άλλες χώρες πλην των ΗΠΑ.

Τα περιπολικά LCS όμως μάλλον το επόμενο διάστημα όπως όλα δείχνουν, θα είναι ένα από τα πλοία που ενδεχομένως θα εξεταστούν από τους ειδικούς του Πολεμικού Ναυτικού.

  • Υπάρχουν άλλωστε και πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές που αναφέρουν ότι την ερχόμενη Τετάρτη στο συμβούλιο ανωτάτων του ναυτικού θα συζητηθεί το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις LCS.
  • Στο Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο πάντως υπάρχουν πρόσωπα που στο παρελθόν είχαν αντιρρήσεις για το συγκεκριμένο καράβι, όταν αυτό είχε έρθει και πάλι στο προσκήνιο, όπως επίσης και για την μετεξέλιξη των LCS, τις φρεγάτες MMSC που ήταν στον διαγωνισμό των φρεγατών.

Με το δεδομένο της αναζήτησης πλοίου ενδιάμεσης λύσης, το πολεμικό ναυτικό, αν εκκινήσουν συζητήσεις με τις ΗΠΑ για τα συγκεκριμένα καράβια, θα επιλέξει τους καλύτερους, έμπειρους κυβερνήτες και μηχανικούς με ιδιαίτερες γνώσεις, που θα κάνουν την αυτοψία στα πλοία αυτά.

Και συμπληρώθηκε από την ίδια πηγή ότι έως τώρα σε LCS, το πολεμικό ναυτικό δεν έχει κάνει απολύτως καμία αυτοψία, με την έννοια της εγκεκριμένης διαδικασίας. Δηλαδή με εντολή της ηγεσίας του ναυτικού επιτελείου, της μετέπειτα σύστασης αρμόδιας επιτροπής και την μετάβαση στον τόπο που είναι δεμένο το καράβι ώστε να εξεταστεί εξονυχιστικά.

«Είναι άλλο πράγμα να έδεσε ένα καράβι στην Ελλάδα κι ένας- δυο αξιωματικοί να ζήτησαν ν’ ανέβουν πάνω και να το δουν από κοντά. Κι άλλο πράγμα συστήνω επιτροπή και πραγματοποιώ αυτοψία», ξεκαθαρίστηκε από άλλη, επίσης ανώτατη πηγή του πολεμικού ναυτικού, που έχει γνώση των πραγμάτων στους λιμένες του όπλου.

Προβληματισμός για τα όπλα του πλοίου

Στο ναυτικό δεν κρύβουν τον προβληματισμό που υπάρχει για τα φέροντα όπλα των LCS καθώς επίσης ότι στις δοκιμές επιβιωσιμότητας του πλοίου αυτές βρίσκονται μόλις στο Level 1.

Στο σημείο αυτό ανώτατη πηγή έλεγε ότι ο οπλισμός των συγκεκριμένων πλοίων δεν μπορεί ν’ ανταπεξέλθει για τις επιχειρησιακές ανάγκες που έχει το πολεμικό ναυτικό, είτε αυτές αφορούν το Αιγαίο ή την συνέχεια του, στην Αν. Μεσόγειο.

  • Το πυροβόλο των 56 χιλ είναι κάτι που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ από το πολεμικό ναυτικό. Η αντιαεροπορική τους άμυνα, εγγύς προστασίας είναι το γνωστό RAM που φέρουν ήδη μονάδες του στόλου. Στον τομέα του ανθυποβρυχιακού αγώνα, μόνο το ελικόπτερο μπορεί να συνεισφέρει καθώς οι LCS δεν διαθέτουν τέτοιες δυνατότητες.

Και μάλιστα κατά το παρελθόν όταν και έγιναν δοκιμές ανθυποβρυχιακών συστημάτων από το USNAVY αυτές είχαν αποτύχει. Στο ενδεχόμενο απόκτησής τους, έχουν εκφραστεί ορισμένες σκέψεις για την ενίσχυση με όπλα που ήδη γνωρίζει το ναυτικό.

Να υπενθυμίσουμε ότι τόσο κατά την κρίση του 2020, όσο και μετέπειτα κατά τη διάρκεια ναυτικών γυμνασίων, το πολεμικό ναυτικό δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον ανθυποβρυχιακό αγώνα και το ιδιαίτερο υποθαλάσσιο ανάγλυφο. Πόσο δε μάλλον τώρα που η γείτονα ξεκινά να μαθαίνει τις «αρετές» των υποβρυχίων τύπου 214…

Πάντως στην περίπτωση που αυτή η ιδέα προχωρήσει, θεωρείται βέβαιο από τώρα ότι θα επιστρατευτεί η ευρεσιτεχνία, η εμπειρία, το μεράκι και η θέληση για κάτι καλύτερο από τα έμπειρα στελέχη του στόλου τα οποία έχουν κρατήσει ζωντανές τις υπέργηρες φρεγάτες.

  • Σ’ ότι έχει να κάνει με το κόστος χρήσης του πλοίου σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού ναυτικού, αυτό αγγίζει τα 42 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.
  • Και στο σημείο αυτό στρατιωτικές πηγές εξηγούν ότι με άλλον τρόπο λειτουργεί ένα πολεμικό πλοίο, ακόμη και περιπολικό, το USNAVY και με εντελώς διαφορετικό τρόπο το ελληνικό πολεμικό ναυτικό. Και το ίδιο ισχύει για πολλές παραμέτρους που αφορούν τη συγκεκριμένη κι όχι μόνο αυτή, μονάδα.

Το πολεμικό ναυτικό εδώ και πολλά χρόνια επιζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες την βοήθεια που θα το ωθήσει να κάνει προβολή ισχύος και σημαίας στην Αν. Μεσόγειο.

Δεν ήταν ως τώρα λίγα τα αιτήματα και οι συνομιλίες για παραχώρηση αντιτορπιλικών Arleigh Burke και πάντα η απάντηση της Ουάσιγκτον ήταν αρνητική.

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι το ίδιο θα συμβεί και πάλι σ’ ότι έχει να κάνει με την επιδίωξη της Αθήνας ν’ αποκτήσει τα καταδρομικά Ticonderoga.

Οι ΗΠΑ έχουν δείξει πως ναι μεν ενδιαφέρονται για την ενίσχυση των Συμμάχων τους στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αλλά δεν μπορούν ν’ αλλάξουν ραγδαία το επιχειρησιακό status quo στην περιοχή με την παραχώρηση ενός τέτοιου όπλου στην Ελλάδα.

https://hellasjournal.com/