28.7.23

Αλλαγή γραμμής από τις ΗΠΑ για τα τουρκικά F-16;



 Την εκτίμηση ότι τα «σαφή μηνύματα» που έχει εκπέμψει το Κογκρέσο έχουν αποδειχθεί χρήσιμα στην προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να διαχειριστεί το θέμα των F-16 καθ’ όλη τη διάρκεια των συζητήσεων με την Τουρκία εξέφρασε ο υποψήφιος υφυπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Ο’ Μπράιεν. Πρόκειται για έναν έμπειρο διπλωμάτη καριέρας, ο οποίος προορίζεται να διαδεχτεί την Κάρεν Ντόνφριντ στο χαρτοφυλάκιο των ευρωπαϊκών και ευρασιατικών υποθέσεων.

Ο κ. Ο’ Μπράιεν προχώρησε στη συγκεκριμένη τοποθέτηση απαντώντας σε ερώτηση του γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν κατά τη διάρκεια της ακρόασης στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας για την επικύρωση του διορισμού του. Ο υποψήφιος υφυπουργός συμφώνησε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τα μαχητικά F-16 για να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε από τον γερουσιαστή για το πρόσφατο περιστατικό παραβίασης που σημειώθηκε στο Αιγαίο, υποστήριξε ότι δεν το γνωρίζει και δεσμεύτηκε να επανέλθει όταν θα έχει περισσότερες πληροφορίες. Ο γερουσιαστής του Μέριλαντ είχε παρατηρήσει ότι το πρόσφατο περιστατικό παραβίασης είναι παράξενο με δεδομένο ότι έρχεται να διακόψει την περίοδο ηρεμίας που είχε προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα.

Ο υποψήφιος υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Ο’ Μπράιεν

Από την πλευρά του, ο κ. Ο’ Μπράιεν απάντησε «ναι (σ.σ.: δηλ. “συμφωνώ”) και, όπως επισημάνατε, νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια στιγμή που οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν μόλις τον περασμένο μήνα. Εχουν οργανώσει έναν τακτικό κύκλο των συναντήσεών τους. Γνωρίζω ότι οι υπουργοί Εξωτερικών και οι σύμβουλοί τους είναι συχνά σε επαφή. Οπότε νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια συγκυρία κατά την οποία οι δύο κυβερνήσεις μπορούν να διαχειριστούν καλά τη σχέση. Αλλά επιτρέψτε μου να εξετάσω αυτό το περιστατικό (σ.σ.: της παραβίασης) και να επανέλθω».

«Θέλω να επαναλάβω αυτό που είπε ο γερουσιαστής Βαν Χόλεν σχετικά με την εξέταση του ενδεχομένου από την κυβέρνηση για την παροχή των F-16 στην Τουρκία: Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η Σουηδία δεν έχει λάβει ακόμη την ψήφο από την Τουρκία, παρόλο που ο Ερντογάν είπε το “ναι”. Η Σουηδία έπρεπε να είναι μέσα (σ.σ.: στο ΝΑΤΟ). Θα μπορούσε να συγκαλέσει το Κοινοβούλιο. Θα μπορούσε να είχε προχωρήσει στην ψηφοφορία. Δεν το έχει κάνει» δήλωσε από την πλευρά του και ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

«Και, ξέρετε, δεν μπορούμε να έχουμε μια πολεμική συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο. Εχουμε έναν άλλο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα, στην οποία όχι μόνο έχουμε τη μακροχρόνια βάση στον Κόλπο της Σούδας, αλλά έχουμε και την Αλεξανδρούπολη, η οποία έχει γίνει η “Σούδα του Βορρά” και ένα σημαντικό ενεργειακό κέντρο και κέντρο μεταφόρτωσης του ΝΑΤΟ. Τώρα, πώς είναι λειτουργικό για εμάς να έχουμε έναν νατοϊκό σύμμαχο που να τηρεί μια εμπόλεμη στάση απέναντι σε έναν άλλο και να του πουλάμε με κάποιο τρόπο τα F-16… Ελπίζω, λοιπόν, ότι αυτό θα είναι ένα από τα θέματα στα οποία θα επικεντρωθείτε» δήλωσε απευθυνόμενος στον Τζέιμς Ο’ Μπράιεν.

https://www.newsbreak.gr/

________________________

Αναρτήθηκε στην Efenpress, από το Στρατηγό κ. Αθαν. Καραντζίκο