Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal
Η δικτυοκεντρική εποχή στις ένοπλες δυνάμεις έχει έλθει ήδη, κυρίως στις τάξεις της πολεμικής αεροπορίας η οποία παραδοσιακά προηγείται στις τεχνολογικές εξελίξεις έναντι των άλλων όπλων.
Η δικτυοκεντρική εποχή ήρθε για να συναντήσει το «ανορθόδοξο» ταπεραμέντο -για τους γνώστες- του Έλληνα αεροπόρου ο οποίος μέσα από αυτό έχει προσελκύσει τον κάθε σύμμαχο να θέλει να πετάξει δίπλα στα μπλε φτερά.
Δικτυοκεντρικός πόλεμος και διαλειτουργικότητα αποτελούν αλληλένδετες έννοιες και τα νέα μέσα με τα οποία εξοπλίζονται οι ένοπλες δυνάμεις μόνο έτσι μπορούν να δώσουν το 100% των δυνατοτήτων για τις οποίες δαπανήθηκαν δισεκατομμύρια.
Ωστόσο την στιγμή που μήνα με το μήνα τ’ αεροσκάφη Rafale F3R αυξάνουν τη δυναμική του στόλου της «γαλλικής σχολής» που βρίσκεται στην Τανάγρα, τα F-16 Viper γίνονται οι θανατηφόρες «οχιές» της ραχοκοκαλιάς της αεροπορίας, το επιτελείο αναζητά τα μυαλά που θα συνδυάζουν όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτεί ο αεροπόρος της 5ης γενιάς…
«Είναι σημαντική ημέρα για εσάς και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα την θυμάστε σε όλη σας την ζωή. Η αποστολή που έχετε είναι τεράστια και ειδικά ως μέλη της πολεμικής αεροπορίας το βάρος για την υπεράσπιση της πατρίδας, το βάρος για την αποτροπή πέφτει πάνω σε σας».
Αυτές είναι μόνο λίγες γραμμές από την ομιλία του Αρχηγού της πολεμικής αεροπορίας ο οποίος απευθυνόμενος προς τους νέους Ανθυποσμηναγούς που εγκαταλείπουν πλέον τη Σχολή Ικάρων, μεταβαίνουν στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα. Μέσα σε τέσσερις γραμμές συμπυκνώνεται όλη η αξία του αύριο για την πολεμική αεροπορία και την αποστολή της σε εθνικό επίπεδο.
Την ίδια στιγμή ένα από τα στοιχήματα της πολιτικής, διπλωματίας και άμυνας παραμένει ανοιχτό κι έχει να κάνει με την λύση του γόρδιου δεσμού των αεροσκαφών F-35.
Όμως πέρα από αυτά το αεροπορικό επιτελείο στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που βγήκαν οι βαθμολογίες των πανελληνίων εξετάσεων και τα παιδιά προετοιμάζονται για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους, ψάχνει τα «καθαρά μυαλά» που θα οδηγήσουν έτη φωτός μπροστά το αεροπορικό όπλο. Αναζητά τους μαχητές αλλά και αυτούς που θα γίνουν με το πέρασμα των χρόνων η ηγεσία.
Αναζητά εκείνους που από την παιδική τους ηλικία κοιτούσαν ψηλά θαυμάζοντας τ’ αεροσκάφη, έχουν το χέρι που χρειάζεται το πιλοτήριο, αλλά και που είναι ικανοί να σταθούν στις απαιτητικές ακαδημαϊκές γνώσεις που προσφέρει η Σχολή Ικάρων.
Από τους 47 ιπταμένους, 15 μηχανικούς αεροσκαφών, 15 ελεγκτές αεράμυνας, 7 μηχανικούς εγκαταστάσεων, δυο μηχανικούς αεροσκαφών τηλεπικοινωνιών- ηλεκτρονικών, που έδωσαν τον όρκο προς την πατρίδα την περασμένη εβδομάδα, ορισμένοι έχουν ήδη στους φακέλους τους όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που αναζητά η πολεμική αεροπορία, όμως χρειάζεται κι άλλους…
Η 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα θα δώσει στους Ανθυποσμηναγούς όλα εκείνα τα εφόδια που απαιτεί η διαλειτουργικότητα του μέλλοντος, σε συνδυασμό με τις αξίες και τις παραδόσεις για τις οποίες ξεχωρίζει διεθνώς η πολεμική αεροπορία.
Σημαντική λεπτομέρεια ότι στην Μεσσηνιακή πρωτεύουσα βρίσκονται ήδη τα νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Μ-346 που όταν πολλαπλασιαστούν σε αριθμούς, η συγκεκριμένη σειρά των Ανθυποσμηναγών που μεταβαίνει τώρα στην Καλαμάτα, θα είναι αυτή που πρώτη θα δοκιμάσει το νέο jet εκπαιδευτικό.
Τα νέα όπλα που προστίθενται στο οπλοστάσιο της χώρας, σημειώνεται από επιτελείς, καθώς και αυτά τα οποία θα αποκτηθούν στο μέλλον, εφόσον ολοκληρωθεί ο διάλογος σε κάθε επίπεδο, αυξάνουν κατά πολύ τις απαιτήσεις ποιοτικής και ρεαλιστικής εκπαίδευσης. Και η εκπαίδευση αυτή περνώντας στα μαχητικά αεροσκάφη, δημιουργεί όλες εκείνες τις συνθήκες για τις οποίες προσπαθεί το αεροπορικό επιτελείο, ώστε η αεροπορική ισχύ ν’ αποτελέσει τον κύριο αποτρεπτικό πυλώνα, τον βασικό μηχανισμό αντιμετώπισης απειλών και το όπλο εκείνο που επισφραγίζει τη διατήρησης της ειρήνης.