Η εκβιαστική διπλωματία και η βούληση του Ερντογάν να πηγαίνει μέχρι τέλους για να επιτυγχάνει τους στόχους του, έφεραν έναν μεγάλο θρίαμβο στην Τουρκία. Η ταπείνωση της Σουηδίας αποτυπώνεται στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ και υπήρξε το αποτέλεσμα της συνάντησης λίγο νωρίτερα, του Τούρκου ηγέτη με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Κρίστερσον. Το εκπληκτικό είναι ότι στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ αναφέρεται ότι “η Σουηδία θα υποστηρίξει ενεργά τις προσπάθειες για την αναζωογόνηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και της ελευθέρωσης των θεωρήσεων”.
Είναι κάτι το πρωτοφανές μετά μάλιστα τις δηλώσεις της ΕΕ ότι οι σχέσεις ΕΕ -Τουρκίας είναι ξεχωριστή υπόθεση και έχει υποχρεώσεις από τα υποψήφια κράτη που πρέπει να τηρηθούν. Φυσικά για να υπάρξει τέτοια εξέλιξη πρέπει να έχει και την συναίνεση της Ελλάδας που οφείλει να κάνει χωριστή δήλωση ότι δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο χωρίς όρους. Ταυτόχρονα η συμφωνία Ερντογάν -Κριστερσον ανοίγει το δρόμο για να αγοράσει η Τουρκία τα F-16 . Και μέσα σε αυτόν τον διπλωματικό ορυμαγδό αναμένεται η συνάντηση Μητσοτάκη -Ερντογάν και η έγκριση των νέων επιχειρησιακών χαρτών της Συμμαχίας που εξαφανίζουν την Κύπρο και εγκρίνουν τα "τουρκικά στενά..".
Μια ανάγνωση της ανακοίνωσης του ΝΑΤΟ είναι αρκετή για να συμπεράνει εύκολα κάποιος πόσο ωφελημένη η Τουρκία και πόσο εκτεθειμένη είναι η Σουηδία σε ένα ζήτημα που μάλλον θα προκαλέσει τριγμούς στην Στοκχόλμη. Ο πόλεμος του σουηδικού κράτους, όπως τον εννοεί η Τουρκία μάλιστα αρχίζει ενώ υπάρχει και ένας διμερής μηχανισμός ασφάλειας που θα συνεδριάζει κάθε χρόνο με προφανή στόχο η Άγκυρα να ελέγχει την Σουηδία.
Υπάρχουν όμως σοβαρές παρενέργειες αυτής της συμφωνίας που αφορούν την Ελλάδα. Πρώτον ναι μεν δεν είναι καθόλου εύκολο για την ΕΕ , να προωθήσει τις ευρωπαικές φιλοδοξίες της Τουρκίας με πολιτικά κριτήρια , από την άλλη όμως είναι γνωστό ότι και η Γερμανία που αντέδρασε στις σχετικές αναφορές του Ερντογάν, θέλουν τη νέα Τελωνειακή Ένωση για οικονομικούς λόγους. Η Ελλάδα σιωπηλή , χωρίς σχέδιο, χωρίς καμία διεκδίκηση είναι πραγματικά μια χώρα της οποίας κανείς δεν ζητά την άποψη, ούτε πολιτικά και διπλωματικά υπάρχει καν στις διεργασίες.
Και να υπενθυμίσουμε ότι περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις του ΝΑΤΟ για να δούμε κατά πόσο θα θριαμβεύσει και σε ένα άλλο μέτωπο ο Ερντογάν. Ότι τα Δαρδανέλλια, η Θάλασσα του Μαρμαρά και ο Βόσπορος θα αποκαλούνται “τουρκικά στενά” από το ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποτυπώνεται στους επιχειρησιακούς χάρτες του ΝΑΤΟ με συντεταγμένες
Η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ
Στις 10 Ιουλίου 2023, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον της Σουηδίας και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ συναντήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.
Από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η Σουηδία και η Τουρκία συνεργάστηκαν στενά για να αντιμετωπίσουν τις νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια. Ως μέρος αυτής της διαδικασίας, η Σουηδία τροποποίησε το σύνταγμά της, άλλαξε τους νόμους της, επέκτεινε σημαντικά την αντιτρομοκρατική της συνεργασία κατά του PKK και επανέλαβε τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, όλα τα βήματα που ορίζονται στο Τριμερές Μνημόνιο που συμφωνήθηκε το 2022.
Η Σουηδία και η Τουρκία συμφώνησαν σήμερα να συνεχίσουν τη συνεργασία τους τόσο στο πλαίσιο του Τριμερούς Μόνιμου Κοινού Μηχανισμού που ιδρύθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ της Μαδρίτης το 2022, όσο και στο πλαίσιο ενός νέου διμερούς Συμφώνου Ασφαλείας που θα συνεδριάζει ετησίως σε υπουργικό επίπεδο και θα δημιουργεί ομάδες εργασίας ανάλογα με την περίπτωση. Στην πρώτη συνεδρίαση αυτού του Συμφώνου Ασφάλειας, η Σουηδία θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη ως τη βάση της συνεχιζόμενης καταπολέμησης της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της προς την πλήρη εφαρμογή όλων των στοιχείων του Τριμερούς Μνημονίου, συμπεριλαμβανομένου του άρθρου 4. Η Σουηδία επαναλαμβάνει ότι θα δεν παρέχει υποστήριξη στο YPG/PYD και στην οργάνωση που περιγράφεται ως FETÖ στην Τουρκία.
Τόσο η Σουηδία όσο και η Τουρκία συμφώνησαν ότι η αντιτρομοκρατική συνεργασία είναι μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια, η οποία θα συνεχιστεί πέρα από την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Γενικός Γραμματέας Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε επίσης ότι το ΝΑΤΟ καταδικάζει κατηγορηματικά την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της. Το ΝΑΤΟ θα εντείνει σημαντικά το έργο του σε αυτόν τον τομέα, συμπεριλαμβανομένης της καθιέρωσης του Γενικού Γραμματέα, για πρώτη φορά στο ΝΑΤΟ, της θέσης του Ειδικού Συντονιστή για την Αντιτρομοκρατική.
Δεσμευόμαστε στην αρχή ότι δεν πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί, φραγμοί ή κυρώσεις στο αμυντικό εμπόριο και τις επενδύσεις μεταξύ των Συμμάχων. Θα εργαστούμε για την εξάλειψη τέτοιων εμποδίων.
Η Σουηδία και η Τουρκία συμφώνησαν επίσης να ενισχύσουν την οικονομική συνεργασία, μέσω της Μικτής Οικονομικής και Εμπορικής Επιτροπής Τουρκίας-Σουηδίας (JETCO). Τόσο η Τουρκία όσο και η Σουηδία θα προσπαθήσουν να μεγιστοποιήσουν τις ευκαιρίες για την αύξηση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων. Η Σουηδία θα υποστηρίξει ενεργά τις προσπάθειες για την αναζωογόνηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και της ελευθέρωσης των θεωρήσεων.
Σε αυτή τη βάση, και λαμβάνοντας υπόψη τις επιταγές της αποτροπής και της άμυνας του ευρωατλαντικού χώρου, η Τουρκία θα διαβιβάσει το Πρωτόκολλο Προσχώρησης για τη Σουηδία στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση και θα συνεργαστεί στενά με τη Συνέλευση για να εξασφαλίσει την επικύρωση”.
Πηγή: omegapress.gr
Πηγή: i-epikaira.blogspot.com