Αμερικανικά Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου κατά τη διάρκεια άσκησης με στελέχη των ειδικών δυνάμεων της Εθνικής φρουράς. Πηγη: Facebook Εθνικής Φρουράς Κύπρου |
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ – HELLAS JOURNAL
Το πρώην στρατιωτικό «γεράκι» της Άγκυρας, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της γείτονος που τώρα είναι ο πολιτικός προϊστάμενος του τουρκικού υπουργείου άμυνας ζήτησε να μιλήσει με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.
Αυτό εκφράστηκε μέσω της ενδεδειγμένης οδού, των διαύλων που διατηρούνται ανάμεσα στις δυο πλευρές. Και μάλιστα η γραμμή αυτή ενεργοποιήθηκε πρώτη από την τουρκική πλευρά, γεγονός που έχει λογική από την στιγμή που ο κος. Δένδιας ανέλαβε την θέση του υπουργού Εθνικής άμυνας μετά τον κο. Γιασάρ Γκιουλέρ.
Το βέβαιο είναι ότι ο Τούρκος υπουργός γνωρίζει πολύ καλά ποιον έχει συνομιλητή. Έναν πολιτικό με αυξημένα εθνικά αντανακλαστικά, γεγονός που φάνηκε ακόμη και μέσα στην Άγκυρα.
- Ο Γιασάρ Γκιουλέρ ως πρώην στρατιωτικός δείχνει γι’ ακόμη μια φορά ότι διατηρεί την ίδια στάση που είχε και ως αρχηγός.
- Μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αφήνει χρόνο και πραγματοποιεί τις αναγκαίες εμφανίσεις που πρέπει να γίνουν, είτε αυτές αφορούν το εσωτερικό της γείτονος, είτε τις επαφές που έχει με ομολόγους του από το εξωτερικό.
Βεβαίως ο Νίκος Δένδιας και ο Γιασάρ Γκιουλέρ συζήτησαν και για το πρώτο τους τετ α τετ την ερχόμενη Τρίτη στο Βίλνιους της Λιθουανίας κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Το γεγονός ότι το κλίμα ανάμεσα στις δυο χώρες παραμένει ιδιαίτερα ήρεμο μόνο καλό μπορεί να επιφέρει. Κι αυτό σημειώθηκε στη συζήτηση των δυο ανδρών, ενώ φαίνεται ότι στο Βίλνιους θα συζητηθεί η επανέναρξη των γνωστών από το παρελθόν Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας, όπου έχει προγραμματιστεί συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν, η Αθήνα έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, στη βάση όμως του Δικαίου της Θάλασσας κι επί της διαφοράς οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.
Πάντως το ταξίδι του Νίκου Δένδια το πρωί της Πέμπτης στην Κύπρο πέραν του ιδιαίτερου συμβολισμού έχει ξεχωριστή αξία από την στιγμή που η Λευκωσία έχει προχωρήσει- όπως και η Ελλάδα- σε αμυντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μπορεί βεβαίως οι δυο συμφωνίες να διαφέρουν σε πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, ωστόσο το γεγονός ότι η Λευκωσία εισέρχεται ολοένα και περισσότερο στους δυτικούς αμυντικούς κόλπους είναι κάτι που ενοχλεί ιδιαίτερα την Τουρκία.
Η ενόχληση αυτή μάλιστα δεν αποκλείεται να λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς η Λευκωσία βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ ώστε να παραχωρηθούν μέσα τα οποία σχετίζονται με τις δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς.
Μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουμε δει ότι η Κύπρος έχει λάβει αποφάσεις για σταδιακή απαγκίστρωση από παρωχημένης τεχνολογίας οπλικά συστήματα και την προμήθεια σύγχρονων, για παράδειγμα αντιαεροπορικών συστημάτων από το Ισραήλ.
Ο Κυπριακός Τύπος μάλιστα το τελευταίο διάστημα επισήμανε πρώτος ότι πολλές είναι οι συζητήσεις με το Τελ Αβίβ για την προμήθεια αρμάτων μάχης Markava κι αυτό το επιβεβαίωσε στη συνέχεια και ο Τύπος του Ισραήλ.
Και δεν μένει μόνο σε αυτά διότι οι συζητήσεις που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν, φέρνουν την Κύπρο ως μια εκ των χωρών που θα διαθέτει ελικόπτερα από Ευρωπαϊκή χώρα.
Παράλληλα τα τελευταία χρόνια οι κοινές εκπαιδεύσεις με Αμερικανούς Navy Seals εντός της Κυπριακής ΑΟΖ δεν περνά απαρατήρητη, ιδιαιτέρως από τους Τούρκους.
Οι πολιτικές διαπραγματεύσεις, οι διπλωματικές διαβουλεύσεις αλλά και το ανάγλυφο της Κύπρου έχουν φέρει πολύ κοντά τις δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς με τους Ισραηλινούς commandos οι οποίοι πολύ συχνά βρίσκονται στη Μεγαλόνησο, καθώς επίσης και τα ισχυρά Ισραηλινά φτερά.
Στην Ελληνοκυπριακή ατζέντα κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια βρίσκεται η αμυντική συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου. Η συνέχιση της τριμερούς συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα- Κύπρο- Ισραήλ και βεβαίως η προσπάθεια που γίνεται από την Κυπριακή πλευρά για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό.