Περί «καλού κλίματος» ο λόγος στα ελληνοτουρκικά… Η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί διαρκώς μετά από τους σεισμούς στην Τουρκία τη δικαιολογία του «καλού κλίματος» που έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας και κάνει λόγο για …ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.
Γι ΄ αυτό και σπεύσαμε να ξεκινήσει ο «ελληνοτουρκικός διάλογος» με τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στο Βίλνιους…
Μια απλή ανάγνωση των στατιστικών στοιχείων του ΓΕΕΘΑ δείχνει ότι το «καλό κλίμα» δεν αποτυπώνεται με αριθμούς, γιατί μπορεί να μας προβάλουν κάθε μέρα τις μηδενικές παραβιάσεις στον εναέριο χώρο, αλλά δεν μας έχουν πει για τις 651 παραβιάσεις χωρικών υδάτων από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής και του τουρκικού ναυτικού. Τα τουρκικά αλιευτικά δεν συμπεριλαμβάνονται…
Δεν είναι όμως μόνο αυτό…
Η Τουρκία προκαλούσε ακόμη και λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν.
Στις 29 Ιουνίου το ψευδοκράτος μέσω του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ υπέβαλε επιστολή…διαμαρτυρίας για παραβιάσεις του «εναέριου χώρου» της κατεχόμενης Κύπρου, από ελληνικά εναέρια μέσα! Η επιστολή συνοδεύεται και από σχετικό πίνακα με τα μεταγωγικά αεροσκάφη της ΠΑ που πέταξαν στην Κύπρο!
Στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων:
Μετά από οδηγίες της κυβέρνησής μου, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» μεταξύ 13 Σεπτεμβρίου 2022 και 30 Μαρτίου 2023 από την ελληνοκυπριακή διοίκηση και την Ελλάδα
Αυτές οι προκλητικές ενέργειες της ελληνοκυπριακής διοίκησης και της Ελλάδας συνιστούν κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και συνιστούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές αμάχων επιβατών. Είναι επίσης απαράδεκτο ότι τα αεροσκάφη που αναφέρονται απέφυγαν να ανταποκριθούν στις κλήσεις του κέντρου εναέριου ελέγχου Ercan στη διεθνή συχνότητα έκτακτης ανάγκης (121,5 MHz), κατά σαφή παραβίαση ενός ακόμη διεθνούς κανόνα πολιτικής αεροπορίας που αποσκοπεί στη διατήρηση της ασφάλειας των πτήσεων.
Θέλω να υπογραμμίσω ότι υπάρχουν δύο ανεξάρτητα, αυτοδιοικούμενα κράτη στο νησί της Κύπρου, που το καθένα ασκεί κυριαρχία και δικαιοδοσία εντός της αντίστοιχης επικράτειάς του, και ότι οι πτήσεις εντός του κυρίαρχου εναέριου χώρου της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο με πλήρη γνώση και άδεια των αρμόδιων αρχών της Πολιτείας μας. Η αρχή πολιτικής αεροπορίας της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας για την παροχή υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας και αεροναυτικών πληροφοριών εντός του εθνικού της εναέριου χώρου.
Ενόψει των ανωτέρω, διαμαρτυρόμαστε έντονα για τις καταγεγραμμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, καθώς και για την παραβίαση από την ελληνοκυπριακή διοίκηση και την Ελλάδα των διεθνών κανόνων και κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και ζητούμε την άμεση παύση τέτοιων προκλητικών ενεργειών. Προτρέπουμε επίσης τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα να μην συγχωρήσουν αυτές τις κατάφωρες παραβιάσεις που έχουν τη δυνατότητα να κλιμακώσουν την ένταση στην περιοχή μας και να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές αμάχων επιβατών.
(Υπογραφή) Mehmet Dânâ
Εκπρόσωπος
Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου