12.7.23

Οργή εξ Αυστραλίας: «Πόσο άμυαλοι, μυωπικοί και στενοκέφαλοι είναι οι πολιτικοί της Κύπρου»;



ΑΡΘΡΟ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

 «Δυστυχώς, Πρόεδρε, ξεκίνησες με λάθος βήμα. Το Κυπριακό δεν είναι ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΟ, όπως επιτρέψαμε για 49 τώρα χρόνια στην Τουρκία να το παρουσιάζει διεθνώς. Είναι θέμα ΕΙΣΒΟΛΗΣ, ΚΑΤΟΧΗΣ, ΕΠΟΙΚΙΣΜΟΥ, ΣΦΕΤΕΡΙΣΜΟΥ. Αν πράγματι θέλεις να είσαι ο Πρόεδρος, που θα επιτύχει ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ της πατρίδας μας, άλλαξε βιολί… ριζικά. Ξέχασε ΔΔΟ, ΜΟΕ και λοιπά γλειψίματα στον κατακτητή»

Σεμνύνομαι να πω ότι έχω εκλεκτούς και ποιοτικούς αναγνώστες των άρθρων και αναλύσεών μου. Ένας εξ αυτών είναι ο κ. Δάνος Σιουκιούρογλου, Έλληνας Κύπριος, με καταβολές και από τη Μικρασία, αλλά πατριώτης, που αγαπά, νοιάζεται και ανησυχεί για την Κύπρο. Ιδιαίτερα είναι οργισμένος για την άμυαλη πολιτική που ακολουθούν οι κατά καιρούς Πρόεδροι και πολιτικοί της νήσου.

Ο κ. Σιουκιούρογλου, απόγονος του εκ των ιδρυτών του Συνεργατικού Κινήματος, Λευκονοικιάτη Μάρκου Χαραλάμπους, είναι άριστα εγκατεστημένος στην Αυστραλία. Συχνά σχολιάζει τις αναλύσεις μου και διαπιστώνει κανείς το γνήσιο ενδιαφέρον και τη βαθιά αγάπη του για την πατρίδα του, ενώ ξεχειλίζει και η αγανάκτησή του για την παιδαριώδη πολιτική που ακολουθείται στην αντιμετώπιση του Κυπριακού και της κατοχικής Τουρκίας.

Ο κ. Σιουκιούρογλου, πρώην ασφαλιστής, οικονομολόγος, επιχειρηματίας, ειδικός στην Πληροφορική, ήταν μέλος του Δ.Σ. του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου. Μετά την τουρκική εισβολή έγινε σύσκεψη στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών για να συζητηθούν τρόποι ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης. Μου γράφει:

«Εισηγήθηκα η Κυπριακή Δημοκρατία να ξεκινήσει μια ενημερωτική καμπάνια διεθνώς και να ενημερώσει για την τουρκική εισβολή, κατοχή, τους βιασμούς, τους αγνοουμένους κ.λπ. με τις τόσο ζωντανές φωτογραφίες των γεγονότων που είχαν κυκλοφορήσει τότε. Η απάντηση του εκπροσώπου του PIO ήταν ότι ‘’δεν υπάρχουν λεφτά για μια τέτοια καμπάνια’’! Απάντησα ότι εδώ μιλούμε για το μέλλον της πατρίδας μας και πρέπει με κάθε τρόπο και μέσο να το πολεμήσουμε και ότι, κατά την γνώμη μου, η διεθνής κοινή γνώμη μπορεί να έχει σημαντική βαρύτητα και ότι οφείλουμε να το κάνουμε. Αν δεν υπάρχουν λεφτά είμαι σίγουρος, είπα, ότι πολλοί, αν όχι όλοι οι συμπατριώτες μας, ευχαρίστως θα προσφέρουν.

»Και πάλι η απάντηση ήταν αρνητική, και διάφορες δικαιολογίες και γιατί ΔΕΝ μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο! Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας διαφωτιστικής εκστρατείας τα βλέπουμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι δεν έμεινε Κοινοβούλιο στον κόσμο που να μην έχει μιλήσει και να προβάλει την κατάσταση στη χώρα του, διεθνώς. Τι χρήμα μαζεύει και τι αντίκτυπο έχει όλη αυτή η προβολή, τα βλέπουμε καθημερινώς. Δεν υπάρχει έντυπο ή πρόγραμμα τηλεοράσεως που να μην κάνει κάποιαν αναφορά στην Ουκρανία και στη ρωσική εισβολή. Εμείς έχουμε χρυσάφι και ούτε για χώμα δεν μπορούμε να το προωθήσουμε. Επιτρέψαμε, με την ανοχή μας και τον ‘’ραγιαδισμό’’, στην Τουρκία να μετατρέψει το Κυπριακό σε δικοινοτικό, αντί αυτό που είναι στην πραγματικότητα - διεθνές πρόβλημα εισβολής, κατοχής, εποικισμού, εθνοκάθαρσης, κ.λπ.».

Με αφορμή ανάλυσή μου για την πολιτική Χριστοδουλίδη, ο κ. Σιουκιούρογλου υπογραμμίζει: «Δυστυχώς, ο Πρόεδρος μου θυμίζει μια κυπριακή παροιμία: ‘’Καλός, καλός ο σιοίρος μας, μα εβκήκεν χαλαζιάρης’’! Προσωπικά πίστευα ότι θα συνέχιζε την πολιτική του Αναστασιάδη και του κόμματός τους. Η μόνη αλλαγή είναι ότι ‘’…κλαίει στην ποδιά της Ευρώπης..’’, όπως πολύ σωστά λέτε. Μεταξύ ΔΔΟ και δύο ισότιμων κρατών, οι λύσεις αυτές δεν διαφέρουν και πολύ μεταξύ τους. Και οι δύο οδηγούν στην πλήρη τουρκοποίηση της Κύπρου, και αυτός είναι ο στόχος της Τουρκίας. Η μόνη διαφορά είναι ότι η λύση δύο κρατών θα επιβραδύνει το αποτέλεσμα.

»Εκείνο που πολύ φοβούμαι, κύριε Ιακωβίδη, είναι ο εποικισμός! Πιστεύω ότι τώρα ο πληθυσμός στα κατεχόμενα είναι τουλάχιστον ίσος με τον πληθυσμό στις ελεύθερες περιοχές, αν όχι και περισσότερος. Ο σκοπός της Τουρκίας είναι η επανάληψη της Αλεξανδρέττας (Συρία). Το δεύτερο είναι οι συνεχείς μεταβάσεις δικών μας στα κατεχόμενα. Κανένα ίχνος αυτοσεβασμού, κανένα ίχνος πατριωτισμού. Για τους Τούρκους είναι ‘’μάννα εξ ουρανού’’, διότι συνεχώς τους ενισχύουμε οικονομικά, κάτι που είναι εις βάρος μας. Τελευταίως παρακολούθησα ένα ντοκιμαντέρ για την Κύπρο σε ένα από τα (αυστραλιανά) κανάλια. Με μεγάλη μου λύπη, αλλά όχι έκπληξη, είδα ένα τζαμί. Ειλικρινά δεν μπορώ να το βγάλω από το μυαλό μου. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο με ενόχλησε η θέα αυτού του εκτρώματος.

»Με τα μυαλά που έχει η κυπριακή Κυβέρνηση θα χαθεί όλη η πατρίδα μας. Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω πόσο άμυαλοι, στενοκέφαλοι και μυωπικοί είναι όλοι αυτοί. Αν δεν αλλάξει βιολί ο Πρόεδρος και να θέσει το ζήτημα στη σωστή του βάση - εισβολή, κατοχή, εποικισμός, κλπ. - λυπούμαι, αλλά δεν βλέπω βιώσιμη λύση. Μιλώ με ανθρώπους εδώ (στην Αυστραλία), που ούτε καν ξέρουν για την εισβολή στην Κύπρο. Δεν έχουν ιδέα για τη Λευκωσία, ότι είναι η ΜΟΝΗ στον κόσμο μοιρασμένη πρωτεύουσα, ότι η Τουρκία κατέχει το 37% του κυπριακού εδάφους, ότι έχουμε 200.000 εκτοπισμένους, πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, ότι υπάρχουν αγνοούμενοι από το 1974. Ξέρουν, όμως, για την Ουκρανία λεπτομερώς γιατί, όποια τηλεόραση ανοίξεις, όποιο έντυπο ή ιστοσελίδα διαβάσεις, θα γράφει για την Ουκρανία και τον Πρόεδρό της. Για την Κύπρο, δεν ακούμε τίποτα».

Εξάλλου, μετά από ανάλυσή μου για τις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη, ο κ. Σιουκιούρογλου είναι σκληρά επικριτικός στις υποδείξεις του: «Δυστυχώς, Πρόεδρε, ξεκίνησες με λάθος βήμα. Το Κυπριακό δεν είναι ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΟ, όπως επιτρέψαμε για 49 τώρα χρόνια και αισίως πάμε σε μισό αιώνα, στην Τουρκία να το παρουσιάζει διεθνώς. Είναι θέμα ΕΙΣΒΟΛΗΣ, ΚΑΤΟΧΗΣ, ΕΠΟΙΚΙΣΜΟΥ, ΣΦΕΤΕΡΙΣΜΟΥ κ.λπ. Η Τουρκία έχει παραβιάσει κάθε κανόνα του ΟΗΕ, της ΕΕ και καταπάτησε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Βάσει όλων αυτών πρέπει να συζητείται το πρόβλημα της Κύπρου. Αυτά είναι που πρέπει να ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ συνεχώς, όχι διζωνική και άλλες αγγλοτουρκικές προδιαγραφές, που ως αποτέλεσμα θα έχουν την πλήρη τουρκοποίηση της Κύπρου.

»Ρωτήσατε τους εταίρους μας αν εκείνοι θα δεχόντουσαν να εφαρμοστούν στις χώρες τους αυτά που προνοεί η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία; Μετά από σχεδόν μισό αιώνα, πόσοι ξέρουν για την τουρκική εισβολή, κατοχή, εποικισμό στην Κύπρο; Αν πράγματι θέλεις να είσαι ο Πρόεδρος, που θα επιτύχει ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ της πατρίδας μας, άλλαξε βιολί… ριζικά. Ξέχασε ΔΔΟ, ΜΟΕ και λοιπά γλειψίματα στον κατακτητή. Δείξε τον ανδρισμό σου… και στάσου στο ύψος σου με σεβασμό στο αξίωμα που σου έδωσε ο κυπριακός λαός». Είναι πολλοί οι απόδημοί μας, που αγωνιούν γνήσια και πατριωτικά για τη μοίρα της Κύπρου. Η διασπορά δεν αξιοποιείται, όπως π.χ. κάνουν οι Ισραηλινοί με το εβραϊκό λόμπι. Αντίθετα κομματικοποιείται, δηλ. αχρηστεύεται, παροπλίζεται. Ανησυχεί κανείς;

______________________________

Αναρτήθηκε από τη συνεργάτιδά μας Σοφία Παπανικολάου