FILE PHOTO: O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντησή τους που έγινε στην Κωνσταντινούπολη. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία |
Στο αυριανό τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στρέφεται πλέον το ελληνικό ενδιαφέρονόσον αφορά στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του, έκανε χθες Τρίτη λόγο για θετικό κλίμα και βήμα επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με στόχο έναν «οδικό χάρτη» για την επίλυση της κύριας διαφοράς των δύο χωρών, δηλαδή την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.
Ο πρωθυπουργός, με την άφιξή του στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, έδειξε και πάλι στην εξ’ ανατολών γείτονα τον δρόμο του Διεθνούς Δικαίου.
«Πιστεύω ότι και οι δύο, με μία ισχυρή λαϊκή εντολή, μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας. Όπως έχω πει πολλές φορές, δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης.
Έχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές. Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι, με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και τον σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου, που θα είναι προς όφελος και των δύο λαών μας».
Η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους είναι η πρώτη μετά από 16 μήνες και αποτελεί, όπως ορθά σημειώνει ο Αθανάσιος Έλις στην Καθημερινή, μία στιγμή της αλήθειας για το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εξέλιξη που φαίνεται να έχει την έμπρακτη ενθάρρυνση σημαντικών συμμάχων όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία.
«Στην αυριανή συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης έχει κάθε λόγο να αναδείξει μια θετική ατζέντα και να μην εστιάσει στα σημεία τριβής.
Οι «κόκκινες γραμμές» είναι γνωστές. Ωστόσο, η παράλληλη προώθηση άλλων δράσεων μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη.
Ενα μάλλον εύκολο, παραγωγικό και υψηλού συμβολισμού, πρώτο βήμα θα μπορούσε να είναι η επαναλειτουργία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.
Εάν δοθεί το «πράσινο» φως από τους δυο ηγέτες, υπάρχει μεγάλο περιθώριο για εμβάθυνση της συνεργασίας, όπως έχουν δείξει και οι αποτελεσματικές επαφές του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη.
Η προσπάθεια για «επανεκκίνηση» θα είναι συνολική καθώς θα υπάρξουν και συναντήσεις μεταξύ των νέων υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών.
Η Ελλάδα προσβλέπει σε μια πραγματική και μακροχρόνια βελτίωση των σχέσεων με τη γείτονά της, αλλά η μπάλα είναι στο γήπεδο της Τουρκίας (…) Προφανώς, η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης ή διαπραγμάτευσης».
Ποιοι θα συμμετάσχουν
Η συνάντηση των Μητσοτάκη – Μπάιντεν είναι προγραμματισμένη για τις τις δώδεκα το μεσημέρι της Τετάρτης, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Στο «τραπέζι» της συνάντησης και δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη θα βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του, Άννα Μαρία Μπούρα.
Αντίστοιχα, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν και ο επικεφαλής σύμβουλός του, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.
Στο Βίλνιους θα υπάρχουν και ξεχωριστές συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών.
Ο πρωθυπουργός στην χθεσινή πρώτη παρέμβασή του, έκανε ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό, το οποίο, όπως είπε, είναι πρόκληση τόσο πολιτική όσο και γεωπολιτική για το ΝΑΤΟ, καθώς αφορά στις σχέσεις των χωρών της Συμμαχίας με τη Νότια Γειτονία.
Αναφερόμενος στην Ουκρανία, τόνισε ότι η Συμμαχία έχει κάνει πολλά και ότι το Ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ αντανακλά τον κοινό τόπο των χωρών – μελών της Συμμαχίας.
Ο Πρωθυπουργός επέστησε την προσοχή στις εντάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να είναι ακόμη μια πρόκληση για τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ.
Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού την Τετάρτη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πέρα από την ερχόμενη συνάντηση με τον Τούρκο πρόδρο, την Τετάρτη θα έχει διμερείς συναντήσεις με:
- Τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, θέτοντας «επί τάπητος» θέματα ευρωπαϊκής και διμερούς ατζέντας.
Παράλληλα, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι.
Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος είχε σύντομη συνάντηση στους διαδρόμους της συνόδου και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Την πρώτη ημέρα της Συνόδου, ο πρωθυπουργός στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του, συζήτησε το θέμα του Φρέντη Μπελέρη.
Έθεσε, μάλιστα, στον Έντι Ράμα την ανάγκη να επιλυθεί το ζήτημα άμεσα, τονίζοντας ότι τίθεται ζήτημα κράτους Δικαίου στην Αλβανία.
Με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών συναντήθηκε, στο περιθώριο της συνόδου, ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Διμερείς επαφές με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Ιταλίας είχε ο υπουργός