20.7.23

Ποιά «ασημικά» ξεπούλησε ο “Σουλτάνος” στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για 13 διμερείς συμφωνίες ύψους 50,7 δισ δολάρια; Προς πώληση η Τουρκία του Ερντογάν… (video)

Η Ελλάδα, δεν πουλά "ασημικά". Τα 'έχει ήδη ξεπουλήσει όλα...!
A.A

Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν σήμερα 13 διμερείς συμφωνίες, ύψους 50,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατά την επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Αμπού Ντάμπι, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία.

Οι συμφωνίες αφορούν μεταξύ άλλων συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των υποδομών, του εμπορίου, της οικονομίας, της υγείας, του τουρισμού, της αγοράς ακινήτων, της αμυντικής βιομηχανίας και της τεχνολογίας.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιάν υποδέχθηκε τον τούρκο ομόλογό του στο Αμπού Ντάμπι, κάνοντας λόγο για μια επίσκεψη που δίνει «ισχυρή ώθηση» στην στρατηγική επιλογή των δύο χωρών να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις «στο έπακρο».

Ο Ερντογάν δώρισε στον σεϊχη Αλ Ναχιάν ένα τουρκικής κατασκευής ηλεκτρικό αυτοκίνητο Togg.

Ύστερα από πολλά χρόνια τεταμένων σχέσεων, Τουρκία και ΗΑΕ αναθέρμαναν τους δεσμούς τους και τον περασμένο Μάρτιο υπέγραψαν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με στόχο την αύξηση των συναλλαγών στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια εντός πέντε ετών.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν ο τελευταίος σταθμός της τριήμερης περιοδείας του Ερντογάν σε χώρες του Κόλπου, μετά τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, σε μια προσπάθεια του τούρκου προέδρου να εξασφαλίσει επενδύσεις που θα τονώσουν την οικονομία της χώρας του, η οποία μαστίζεται από την εκτίναξη του πληθωρισμού.

  • Πώληση τουρκικών drones στη Σαουδική Αραβία, μία από τις συμφωνίες που σύναψε ο Ερντογάν με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε χθες την υπογραφή πολυάριθμων συμφωνιών με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης μιας για αγορά τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης στο σουνιτικό βασίλειο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη «μεγαλύτερη αμυντική σύμβαση» στην ιστορία της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν έφτασε προχθες στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στις πλούσιες μοναρχίες του Κόλπου, που αποσκοπεί σε μια διπλωματική ώθηση για την επιδιόρθωση σχέσεων με τις δυνάμεις του Κόλπου, την τόνωση επιχειρηματικών δεσμών προς βοήθεια της χειμαζόμενης τουρκικής οικονομίας.

Σε μια τελετή, ο Ερντογάν υπέγραψε μαζί με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MbS) -τον ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας- συμφωνίες στους τομείς της ενέργειας, των επενδύσεων, της άμυνας και των μέσων ενημέρωσης, μετέδωσε το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Μεταξύ αυτών των συμφωνιών είναι «δύο συμβόλαια με την τουρκική εταιρεία Baykar» -στην οποία συνδιοκτήτης είναι ο γαμπρός του Ερντογάν- η οποία κατασκευάζει drones, ιδιαίτερα το TB2 Bayraktar, ναυαρχίδα της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας.

Η Σαουδική Αραβία «θα αποκτήσει drones με στόχο να ενισχύσει την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων του βασιλείου και τις αμυντικές και κατασκευαστικές του ικανότητες», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ μπιν Σαλμάν.

Το οικονομικό ύψος των συμφωνιών δεν αποκαλύφθηκε ούτε οι τύποι των droneς που σχεδιάζει να αγοράσει το βασίλειο, αλλά ένας Άραβας διπλωμάτης, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, τόνισε ότι η αγορά αφορά το μοντέλο TB2.

Με tweet του ο διευθύνων σύμβουλος της Baykar, Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, έκανε λόγο για τη «μεγαλύτερη σύμβαση εξαγωγών στους τομείς της άμυνας και της αεροπορίας στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας», χωρίς να αποκαλύψει το ποσό.

Η ανάπτυξη της τοπικής στρατιωτικής βιομηχανίας αποτελεί μέρος ενός φιλόδοξου σχεδίου του πρίγκιπα μπιν Σαλμάν για τη διαφοροποίηση της οικονομίας του βασιλείου μακριά από το πετρέλαιο.

Η τουρκική εταιρεία υπογράμμισε σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της ότι η συμφωνία περιλαμβάνει συνεργασία για τη μεταφορά τεχνολογίας και την κοινή παραγωγή «ώστε να προωθηθεί η ικανότητα ανάπτυξης υψηλής τεχνολογίας των δύο χωρών».

Η επίσκεψη του Τούρκου πρόεδρου στη Σαουδική Αραβία είναι η δεύτερη μετά την επαναπροσέγγιση μεταξύ Ριάντ και Άγκυρας, που ήρθε έπειτα από μια περίοδο διπλωματικής ψυχρότητας που έφτασε στο αποκορύφωμά της το 2018 με τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Η επίσκεψη Ερντογάν έρχεται σε μια περίοδο που η Τουρκία παλεύει με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας και τον πληθωρισμό που έχουν πλήξει την οικονομία της.

Επενδύσεις και χρηματοδότηση από χώρες του Κόλπου συνέβαλαν στην ανακούφιση πιέσεων στην τουρκική οικονομία και στα συναλλαγματικά της αποθέματα από το 2021, όταν η Άγκυρα ξεκίνησε μια διπλωματική προσπάθεια για την αποκατάσταση των δεσμών με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ και ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ ταξίδεψαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να συζητήσουν «ευκαιρίες οικονομικής συνεργασίας» με ομολόγους τους και συνάντησαν τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ Αλ Ναχι, σύμφωνα με την Άγκυρα.

Μετά τη Σαουδική Αραβία, ο Τούρκος ηγέτης αναμένεται να επισκεφθεί το Κατάρ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Με πληροφορίες από το AFP, το dpa και το Anadolu μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα Αθήνα – Ριάντ, Saudia Arabia  

https://hellasjournal.com