13.6.23

«Δoλοφονούν» τον Καποδίστρια και …μετά θάνατον


Η Ελληνική Δημοκρατία ηρνήθη μέσω του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου να χρηματοδοτήσει ταινία του σκηνοθέτου Γιάννη Σμαραγδή – Πολίτες ζητούν να μάθουν τον λόγο, και οι υπεύθυνοι απαντούν ότι είναι «προσωπικό δεδομένο»! – Όλη η αλληλογραφία
«ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ είναι επικίνδυνο να είσαι πατριώτης» δηλώνει ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, απαριθμών τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αφ’ ότου απεφάσισε να γυρίσει ταινία για τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια. Κάποιοι κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να ματαιωθεί η ταινία. Από εξαγορές συνεργατών του σκηνοθέτου μέχρι τηλεφωνικές υποκλοπές και μεθόδους του υποκόσμου. Μετά μας κάνει εντύπωση που ο χώρος της «τέχνης» έχει καταληφθεί από αριστερούς που προβάλλουν παρακμιακά πρότυπα. Αυτούς όμως χρηματοδοτεί η Ελληνική Δημοκρατία. Σκηνοθέτες σαν τον Σμαραγδή βλέπουν τις αιτήσεις τους για χρηματοδότηση από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου να απορρίπτονται.
Απλά, ξερά και αναιτιολόγητα. Ίσως ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος μάρτυς του νεοελληνικού Κράτους, να μην ανταποκρίνεται στα πρότυπα που θέλουν να προβάλλουν. Τους ενοχλεί άραγε το γεγονός ότι είναι μία διεθνούς κύρους προσωπικότης; Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσσίας, μιάς μεγάλης δυνάμεως της εποχής; Τους ενοχλεί ότι εγκατέλειψε τα αξιώματά του και ήλθε στην Ελλάδα χωρίς να καταδεχθεί να μισθοδοτηθεί από ένα κράτος σε χρεωκοπία; Τους ενοχλεί το ότι έμεινε όρθιος στις επάλξεις υπερασπιζόμενος τις αρχές του, μέχρις ότου τα βόλια των δολοφόνων τον έπληξαν έξω από τον ναό όπου εκκλησιάζετο, ως απλός πολίτης, ανάμεσα στους Έλληνες;
Απάντησις δεν υπάρχει, διότι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου επικαλείται την νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων για να αποφύγει να δώσει εξηγήσεις. Τώρα τι είδους «προσωπικά δεδομένα» μπορεί να υπάρχουν σε ένα σκεπτικό απορρίψεως αιτήσεως χρηματοδοτήσεως μιάς ταινίας, είναι για εμάς μυστήριο που εκφεύγει των ορίων της κατανοήσεως διά του ορθού λόγου. Έχει να κάνει με «προσωπικά δεδομένα» αυτών που έλαβαν την απόφαση; Με «προσωπικά δεδομένα» του σκηνοθέτου; Με «προσωπικά δεδομένα» του Ιωάννου Καποδίστρια;
Και όμως. Ιδού η απάντησις την οποία έδωσε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου σε πολίτες που έθεσαν ερώτηση σχετικώς με τους λόγους για τους οποίους η αίτησις για χρηματοδότηση της ταινίας απερρίφθη:
«Αγαπητέ κύριε Δούκα,
»Αγαπητέ κύριε Ρέντζο,
»Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) σας ευχαριστεί για την επικοινωνία και για το ειλικρινές ενδιαφέρον που επιδεικνύετε εσείς και οι φορείς τους οποίους εκπροσωπείτε για τον ελληνικό κινηματογράφο και τους δημιουργούς του.
»Αναφορικά με το κινηματογραφικό σχέδιο “Καποδίστριας” του κυρίου Ιωάννη Σμαραγδή και τη μη ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΚΚ δεν νομιμοποιούμαστε, λόγω τήρησης της σχετικής με τα προσωπικά δεδομένα νομοθεσίας, να ανακοινώσουμε δημοσίως ή να κοινοποιήσουμε σε τρίτους στοιχεία της αξιολόγησης του σχεδίου αυτού.
»Περισσότερες λεπτομέρειες για το πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης προτάσεων που κατατίθενται στο ΕΚΚ μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του, στην ενότητα Χρηματοδότηση-
Προγράμματα Ανάπτυξης και Παραγωγής.
Θα χαρούμε αν μας υποδείξετε σε ποια ηλεκτρονική διεύθυνση επιθυμείτε να σας αποστέλλουμε ενημερώσεις που αφορούν τον ελληνικό κινηματογράφο ώστε με τη σειρά σας να τις κοινοποιείτε στα μέλη σας.
Με εκτίμηση
Δημήτρης ΜπούραςΔημοσιογράφοςΥπεύθυνος Γραφείου Τύπου»
Ο Γιάννης Σμαραγδής μιλάει αναλυτικώς στην αυριανή «Εστία της Κυριακής» για τα προσκόμματα που βάζουν στην προσπάθειά του να κάνει την ταινία για τον Καποδίστρια. Δηλώνει ότι έχει εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις από τις ΗΠΑ και την Ρουμανία. Είναι ντροπή να απουσιάζει η Ελλάς από τους χρηματοδότες που αναφέρεται πρωταρχικώς στον ιδρυτή του Ελληνικού Κράτους.
Πιεστικό είναι το ερώτημα που θέτει ο ίδιος ο σκηνοθέτης: «Αν δεν μπορέσω να κάνω την ταινία, ποιος σκηνοθέτης θα μπορέσει μελλοντικά να κάνει έργα με θέματα που να έχουν σχέση με την ελληνική ρίζα, με πατριωτική θεματολογία;».
Και αν το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου δεν προωθεί τέτοιες προσπάθειες, ειλικρινά διερωτώμεθα: Τι λόγο υπάρξεως έχει;

Πηγή: estianews.gr


Πηγή: i-epikaira.blogspot.com