Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλλερ, απαντά σε ερώτηση της ιστοσελίδας μας. Φωτογραφία Hellas Journal |
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον
Οι Αμερικανοί έχουν φτάσει στα όρια τους με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και την απαράδεκτη στάση του εναντίον της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας Hellas Journal, την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν υπογράμμισε στον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν ότι η Στοκχόλμη έκανε ότι υποσχέθηκε από την πλευρά της και δεν πρόκειται να υποχωρήσει περαιτέρω.
Ο κ. Μπλίνκεν ήταν επίσης απόλυτος και σε ένα άλλο σημαντικό ζήτημα: ότι μέχρι την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας η Τουρκική Εθνοσυνέλευση πρέπει να εγκρίνει την είσοδο της Σουηδίας στη Δυτική Συμμαχία.
Η τουρκική απάντηση, σύμφωνα με τι ίδιες πληροφορίες δεν ήταν θετική, αν και ο κ. Φιντάν δεν ήταν τόσο αρνητικός, όπως τον προκάτοχο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Έπαιξε το παιγνίδι του “καλού μπάτσου”, είπαν οι ίδιες πηγές.
Χθες, στην καθημερινή ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποβάλαμε σχετική ερώτηση για το μείζον αυτό ζήτημα. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, Μάθιου Μίλλερ έδωσε συγκεκριμένη απάντηση, η οποία δεν ήταν διαφορετική από όσα τόνισε ο κ. Μπλίνκεν στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.
ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Έχω μια άλλη ερώτηση. Ο υπουργός Μπλίνκεν συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. Όπως μας είπατε, συζήτησαν το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Πραγματικά, είναι απλή η ερώτηση. Είναι πιο αισιόδοξος ο υπουργός (Μπλίνκεν) μετά τη συνάντηση με τον κ. Φιντάν, παρά πριν από τη συνάντηση; Θέλω να πω, είναι πιο αισιόδοξος ότι η Τουρκία θα δώσει την έγκριση της στη Σουηδία για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ;
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΜΙΛΕΡ: Δεν θα μιλήσω στο επίπεδο της αισιοδοξίας ή όχι από κανέναν σε αυτό το κτίριο. Θα δηλώσω απλώς ποια είναι η πολιτική μας. Πιστεύουμε ότι η Τουρκία εξέφρασε εύλογες ανησυχίες στη διαδικασία ένταξης (της Σουηδίας) στο ΝΑΤΟ. Πιστεύουμε ότι η Σουηδία έχει απαντήσει σε αυτές τις ανησυχίες. Άλλαξαν το σύνταγμά τους, άλλαξαν τον νόμο τους, έχουν κατηγορήσει άτομα. Και πιστεύουμε ότι έχουν ανταποκριθεί στις ανησυχίες που έθεσε η Τουρκία και είναι καιρός να ολοκληρωθεί η ενταξιακή διαδικασία για τη Σουηδία.
Από την απάντηση εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι κ. Μπλίνκεν και Φιντάν διαφώνησαν για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να ταπεινώσει τη Στοκχόλμη.
Η Σουηδία έχει την πλήρη υποστήριξη της Αμερικής και των υπολοίπων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, εκτός της Τουρκίας, αλλά και της εθνικιστικής Ουγγαρίας, η οποία με τη σειρά της θέτει δικούς της όρους στη σουηδική κυβέρνηση.
Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ HELLAS JOURNAL ΣΤΟ ΛΕΠΤΟ 37:26
- Ο Ερντογάν είπε στο ΝΑΤΟ ότι η Σουηδία πρέπει να μην επιτρέπει τις διαδηλώσεις των υποστηρικτών του PKK
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες, ότι η Σουηδία πρέπει να μην επιτρέπει τις διαδηλώσεις των υποστηρικτών του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη Στοκχόλμη προκειμένου να πάρει το πράσινο φως στην προσπάθεια ένταξής της στο ΝΑΤΟ.
Ο Ερντογάν είπε στον κ. Στόλτενμπεργκ ότι η Τουρκία είχε μια εποικοδομητική στάση, ωστόσο η αλλαγή της νομοθεσίας της Σουηδίας για την τρομοκρατία ώστε η χώρα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Άγκυρας ήταν “κενή περιεχομένου” καθώς οι υποστηρικτές του PKK πραγματοποιούν διαδηλώσεις στη χώρα, αναφέρει ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.
- Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ
IGNATIOU: I have another question. Secretary Blinken met last week with the foreign minister of Türkiye. As you told us, they discuss the issue of Sweden joining NATO.QUESTION: I have another question. Secretary Blinken met last week with the foreign minister of Türkiye. As you told us, they discuss the issue of Sweden joining NATO. I really have a simple question. Is the Secretary more optimistic after the meeting with Mr. Fidan than before the meeting? I mean, is he more optimistic that Türkiye is going to give the okay to Sweden to join NATO?
MILLER: I won’t speak to the level of optimism or not by anyone in this building. I will just state what our policy is, which is we do believe that Türkiye raised legitimate concerns in the NATO accession process. We believe that Sweden has answered those concerns. They’ve changed their constitution, they’ve changed their law, they’ve indicted individuals. And we believe they have met the concerns that Türkiye raised and it’s time for the accession process for Sweden to be concluded.