3.6.23

Το F-35 ανεβάζει την Πολεμική Αεροπορία στις ισχυρότερες του κόσμου: Παντοδύναμα τα ελληνικά φτερά στη Μεσόγειο με τους τρεις τύπους αεροσκαφών

Η καρδιά του F-35 Block 4 που θα φέρει ελληνικό εθνόσημο από το 2028 έχει τρία βασικά σημεία. Το ραντάρ του, το νέο υπολογιστή μάχης και τις καινούριες οθόνες τελευταίας τεχνολογίας. Πηγή εικόνας: Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία
 

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Η μελλούμενη απόκτηση από την Ελλάδα των F-35, πέρα από το απότοκο προφανές στο επιχειρησιακό και τακτικό κομμάτι, εντάσσεται κύρια στο επίπεδο της υψηλής στρατηγικής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρά τις προσπάθειες για πλήρη επαναφορά της Τουρκίας στο δυτικό άρμα, ταυτόχρονα εστιάζουν στο πιθανό σενάριο της απώλειά της. Και με την πολυεπίπεδη κατάλληλη προετοιμασία της Ελλάδας η χώρα μας χτίζεται κομμάτι -κομμάτι ως προμετωπίδα της δυτικής αρχιτεκτονικής.

Στο ελληνικό επιτελείο έχουν αντιληφθεί αυτές τις πολυεπίπεδες αλλαγές που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια. Εκείνο το οποίο συζητάται ευρέως είναι ότι τώρα υπάρχουν παράθυρα ευκαιρίας για σημαντικές αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις με δεδομένο ότι πολλά έμειναν πίσω λόγω της δεκαετούς δημοσιονομικής κρίσης.

Η πολεμική αεροπορία διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Προϋπόθεση είναι η υποστήριξη του υφιστάμενου αεροπορικού στόλου. Και με το δεδομένο της αναβάθμισης των F-16 στο επίπεδο Viper, την παρουσία των γαλλικών «ριπών», η απόκτηση των F-35 καθιστά την πολεμική αεροπορία τον μοναδικό χρήστη και των τριών κορυφαίων αεροσκαφών και μια από τις ισχυρότερες αεροπορίες σε παγκόσμια κλίμακα.

Τα stealth χαρακτηριστικά, οι αξεπέραστες δυνατότητες σύντηξης πληροφοριών, η αναμενόμενη ικανότητα εξαπόλυσης βλημάτων meteor σε συνδυασμό με τα Rafale και F-16 Viper σε περιβάλλον δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων χτίζουν ένα αδιαπέραστο πλέγμα σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο. Η δε ικανότητα βαθιάς διείσδυσης και άφεσης ειδικών όπλων αέρος- εδάφους δίνουν τη δυνατότητα προβολής ισχύος έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου.

Από την άλλη πλευρά μπορεί να είναι ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα η αποδέσμευση των stealth αεροσκαφών στην Ελλάδα, όπως σημείωσε ο Εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Έντι Ζεμενίδης.

«Το F-35 πρέπει να το βλέπουμε ως κάτι που έχει έρθει μαζί με την αμυντική συμφωνία που έκανε αυτή η κυβέρνηση. Τις επενδύσεις των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη και την Σούδα. Άρα είναι δείγμα εμπιστοσύνης της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας».

Και αυτό το δείγμα εμπιστοσύνης μεταφράζεται με το επερχόμενο πράσινο φως για τον πιο προηγμένο τύπο του F-35 στην Ελλάδα.

  • F-35 Block 4 για την Ελλάδα…

Το Block 4 τουλάχιστον όπως έχει ανακοινώσει η αμερικανική πολεμική αεροπορία και η κατασκευάστρια Lockheed Martin έχει προχωρήσει πολλά βήματα από τα υφιστάμενα που ήδη επιχειρούν σε πολλές αεροπορίες ανά τον κόσμο.

FILE PHOTO: Αεροσκάφος F-35. Πηγή εικόνας Lockheed Martin


Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η ανάπτυξη λογισμικού ηλεκτρονικού πολέμου. Και αυτό βοηθά σημαντικά στην επιβιωσιμότητα ιπταμένου και αεροσκάφους, αυξημένες δυνατότητες αντιμετώπισης σύγχρονων απειλών, ενώ θα μπορεί να αναβαθμιστεί, προκειμένου να αντιμετωπίζει τις συνεχώς εξελισσόμενες απειλές.

Η καρδιά του F-35 Block 4 που θα φέρει ελληνικό εθνόσημο από το 2028 έχει τρία βασικά σημεία. Το ραντάρ του, το νέο υπολογιστή μάχης και τις καινούριες οθόνες τελευταίας τεχνολογίας.

Και μέχρι να φτάσει η σειρά της Ελλάδας στη γραμμή παραγωγής εκείνο που υπολογίζεται από τους Αμερικανούς είναι ότι το ελληνικό stealth αεροσκάφος θα διαθέτει ακόμη πιο ισχυρό υπολογιστή.

Οι οθόνες απεικόνισης και πληροφοριών θα δίνουν την πλήρη τακτική εικόνα στον αεροπόρο, ιδίως όλες τις πληροφορίες που συλλέγει το υπερσύγχρονο ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA.

Επιπροσθέτως οι Αμερικανοί έχουν θέσει ως στόχο ν’ αυξηθούν οι δυνατότητες μεταφοράς δεδομένων στην βάση που αφορά την κυβερνουποστήριξη.

Στην Αθήνα γνωρίζουν ότι θα δώσουν τις δικές τους εξετάσεις απέναντι στην αμερικανική αεροπορία αλλά και την κατασκευάστρια εταιρεία, κυρίως σ’ ότι έχει να κάνει με όλα τα έργα υποδομής που πρέπει να χτίσουν το περιβάλλον για την υποδοχή αεροσκαφών της 5ης γενιάς.

https://hellasjournal.com