2.6.23

Η απόφαση για τα F-35 δείχνει ότι η συνεργασία Ουάσιγκτον και Αθήνας δεν εξαρτάται πλέον από την Τουρκία: Μπάιντεν και Τραμπ εκτός τόπου και χρόνου… (video)

 

Από αυτούς τους δύο νομοθέτες εξαρτάται, βασικά, η πώληση των αμερικανικών F-16 στην κατοχική Τουρκία. Αριστερά είναι ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων και επικεφαλής της δημοκρατικής πλειοψηφίας. Και δεξιά ο γερουσιαστής Τζιμ Ριτς, επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας. Official U.S. Senate photo by Rosa Pineda via flickr

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Με την υπογραφή του αντιπρόεδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζιμ Ρις (Ρεπουμπλικάνος, από το Αϊντάχο) ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία προέγκρισης από το Κογκρέσο της πώλησης των αμερικανικών μαχητικών F-35 στην Ελλάδα.

Η πρώτη διαπίστωση από τη διαδικασία είναι ότι οι επικεφαλής των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής και της Γερουσίας, οι οποίοι προέρχονται και από τα δύο κόμματα, «απέδειξαν με τον τρόπο αυτό –όπως τόνισε πηγή της Ουάσιγκτον– τη σημασία της Ελλάδας για τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Είναι το επιστέγασμα της συνεπούς και αξιόπιστης ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», σημείωσε η πηγή.

Απ’ εκεί και πέρα στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι «η απόφαση αυτή έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία λόγω της τρέχουσας συγκυρίας». Διευκρινίζονται τα εξής:

  • «Παρά τις ελπίδες για πιθανή βελτίωση των σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, την επαύριο των τουρκικών εκλογών, το Κογκρέσο επέλεγε να προωθήσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις αδιαφορώντας για τις τυχόν αντιδράσεις της Άγκυρας» (που θα υπάρχουν οπωσδήποτε).
  • «Η Αμερική, εγκαταλείπει έτσι τη λογική των ίσων αποστάσεων και καταδεικνύει ότι οι σχέσεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ, στη βάση μιας θετικής ατζέντας, είναι πλέον ανεξάρτητες από τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις».

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ήταν ο ενορχηστρωτής της προσπάθειας για να ενισχυθεί η Ελλάδα, λόγω των απειλών που δέχεται από την Τουρκία. Στηρίχθηκε από τους πιο σημαντικούς Αμερικανούς νομοθέτες και τον ακολούθησαν οι βουλευτές και γερουσιαστές που λαμβάνουν τις αποφάσεις για την προμήθεια αμερικανικού πολιτικού υλικού σε ξένες χώρες.

Εκτός του κ. Ρόμπερτ Μενέντεζ (Δημοκρατικός από τη Νέα Ιερσέη), που είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, υπέγραψαν επίσης οι:

  • – Τζιμ Ρις, Ρεπουμπλικάνος, επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψήφιας στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας
  • – Μάικ Μακόλ, Ρεπουμπλικάνος, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής
  • – Γκρέγκορι Μικς, Δημοκρατικός, επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής

Οι τρεις είχαν υπογράψει εδώ και καιρό, χθες ακολούθησε και ο Τζιμ Ρις, ο οποίος είχε ενημερώσει τον κ. Μενέντεζ ότι θα το πράξει, πριν από δύο εβδομάδες.

Η απόφαση του τέως πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, να αγοράσει η Ελλάδα τα F-35, έγινε γνωστή πρώτα στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και μετά στην ηγεσία του Κογκρέσου. Ταυτόχρονα ενημερώθηκαν σε ειδική συνεδρίαση, οι πιο σημαντικοί νομοθέτες, τον Μάιο του 2022, στη διάρκεια της επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον.

Έχει σημασία ότι η Ελλάδα πήρε την έγκριση σε χρόνο ρεκόρ, αντίθετα από την Τουρκία που περιμένει εδώ και 19 μήνες για το αίτημα της να αγοράσει τα μαχητικά F-16. Οι τέσσερις νομοθέτες, τους οποίους αναφέρουμε παραπάνω, έδειξαν από την αρχή αρνητική στάση.

Πριν από μερικές o Μάικ Μακόλ δήλωσε ότι σκέφτεται να αλλάξει γνώμη και να υποστηρίξει το τουρκικό αίτημα. Οι υπόλοιποι, οι γερουσιαστές Μενέντεζ και Ρις και ο βουλευτής Μικς, αρνούνται να επιβραβεύσουν τον Ταγίπ Ερντογάν και επιμένουν στην αποδοχή μίας σειράς όρων, τους οποίους απορρίπτει ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας.

Για την Ελλάδα, ο δρόμος για την απόκτηση των F-35 είναι ορθάνοικτος. Για την Τουρκία και τα F-16 που ζητά, είναι κλειστός και απαιτούνται πολλές υποχωρήσεις από την Άγκυρα για να επιτύχει τον σκοπό της. Είναι έτοιμη να κάνει αυτά τα βήματα;

  • Όλοι, μα όλοι, οι αναλυτές στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι ο Ερντογάν δεν θα υποχωρήσει, ιδιαίτερα μετά τη μεγάλη νίκη του εναντίον και των ξένων, που στήριξαν την τουρκική αντιπολίτευση για να τον ανατρέψουν δημοκρατικά.

Περιγράφουν τον ισλαμιστή ηγέτη ως πολύ θυμωμένο με την Αμερική και τη Δύση γενικότερα. Επίσης προβλέπουν σωστά ότι θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη στενή σχέση του με τον αυταρχικό πρόεδρο της Τουρκίας.

Οι αναλυτές αναρωτιούνται για ποιο λόγο η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, ενός Προέδρου που γνωρίζει προσωπικά τον αντιαμερικανισμό του Ερντογάν, ετοιμάζεται πάλι να τον επιβραβεύσει.

Τα πράγματα, για τον Αμερικανό Πλανητάρχη μετά τη χθεσινή πτώση του, που είδαν «ζωντανά» εκατομμύρια άνθρωποι, δεν είναι καθόλου καλά, ακόμα και αν έσπευσαν οι συνεργάτες του να ισχυριστούν ότι είναι καλύτερα παρά ποτέ…

Ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή, αν η πτώση οφείλεται στο σάκο άμμου που βρέθηκε …ξαφνικά μπροστά του ή σε κάτι άλλο, που αφορά γενικά την κατάσταση της υγείας του. Ότι και νάναι, όσο σεβασμό και να δείχνουν τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, η πτώση του Αμερικανού Προέδρου δίνει το καλύτερο όπλο στους Ρεπουμπλικάνους, ειδικά στον Ντόναλντ Τραμπ.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ομιλώντας για τον πρώην πρόεδρο της Αμερικής, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι παραμένει αρρωστημένα φιλότουρκος στον ύψιστο βαθμό. Ότι και να λέγεται, οφείλουμε επίσης να διευκρινίσουμε ότι η τιμωρία της Τουρκίας για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, ήταν μία πράξη του τότε υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος -σε ότι φορά την κατοχική δύναμη- κατευθύνεται από τα βαθιά χριστιανικά του αισθήματα. Προσωπικά τον είδα σε μία λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, και έμεινα άφωνος από την πίστη αυτού του πολιτικού και την αγάπη του για την Εκκλησία…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal