John Ardill, vice-president, global exploration of ExxonMobil at the Economist seminar. Photo via Economist Impact Events for Greece, Cyprus, Malta and southeast Europe, Facebook page |
Μικρότερα μεν τα κυπριακά κοιτάσματα, σε σχέση με αυτά του Ισραήλ και της Αιγύπτου, αλλά ιδιαίτερα σημαντικά λέει ο αμερικανικός κολοσσός ExxonMobil, καταρτίζοντας τα πλάνα του για επιστροφή στην Κυπριακή ΑΟΖ, μετέδωσε η Χριστίνα Μαύρου στο κανάλι Omega.
Η εταιρεία θα ξεκινήσει νέες σεισμικές έρευνες και θα ακολουθήσουν γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 όπου έχει ήδη εντοπίσει τον Γλαύκο, με εκτίμηση για 5-8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Exxonmobile, κ. Τζον Άρντιλ «αυτό το σκάφος (σεισμικών ερευνών) θα επιστρέψει πίσω στην Κύπρο πριν το τέλος του έτους για συγκέντρωση δεδομένων εκεί. Τον επόμενο χρόνο θα έχουμε πολλά γεωφυσικά δεδομένα να αναλύσουμε και τότε, εντός του `25 θα υπάρξει σχέδιο για γεωτρήσεις . Εκεί θα ελέγξουμε το σύστημα υδρογονανθράκων, ελπίζοντας να έχουμε πολύ περισσότερες ανακαλύψεις».
Ειδικά μεταξύ του δυτικού Δέλτα του Νείλου μέχρι και το τεμάχιο 5 της Κυπριακής ΑΟΖ, η Exxon δια στόματος του αντιπροέδρου της κατά τη σύνοδο του Economist, εκτιμά ότι θα υπάρξουν σημαντικές ανακαλύψεις. Και όταν υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για τις ποσότητες, η εταιρεία θα προχωρήσει τάχιστα, όπως είπε, με την ανάπτυξή τους.
Η Κύπρος και η γεωλογία της, συνέχισε ο Τζον Άρντιλ, άνοιξε το δρόμο για επέκταση της παρουσίας του αμερικανικού κολοσσού στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Τζον Άρντιλ δήλωσε ότι «έχουμε μεγάλα σχέδια, έχουμε μεγάλη παρουσία, είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι στην Κύπρο, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος και ήταν η αρχική χώρα στην οποία επενδύσαμε και ακολούθως επεκταθήκαμε σε Αίγυπτο και Ελλάδα».
Έχουμε ανακαλύψεις, μπορούμε να καταστούμε εκ των συνεισφερόντων της Ευρώπης σε αέριο, υπολειπόμαστε όμως των υποδομών, και καταρτίζουμε τους σχεδιασμούς μας προς την κατεύθυνση αυτή, είπε από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ο υπουργός ενέργειας.
Ο Υπουργός Ενέργειας, κ. Γιώργος Παπαναστασίου υπογράμμισε ότι «θα μελετήσουμε το να προχωρήσουμε επενδύοντας σε υποδομές ή να παρέχουμε στήριξη σε επενδύσεις που θα συνδέουν κάποιες από αυτές τις ανακαλύψεις ή σύνδεση των δικτύων της Αιγύπτου ή και του Ισραήλ με την Κύπρο και ενδεχομένως να φτάσουν στις αγορές μέσω Κύπρου».
Και προς την κατεύθυνση αυτή, έχοντας ανά χείρας το ενδιαφέρον που εκφράστηκε στο εργαστήρι που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, θα ξεκινήσουν επαφές με τις κυβερνήσεις Ισραήλ και Αιγύπτου.