Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal
Απέφευγε ως τώρα τα φώτα της δημοσιότητας, όπως και η πλειονότητα των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, όχι μόνο στη γειτονική χώρα.
Η δημοσιότητα για τον Γιασάρ Γκιουλέρ είναι κάτι άγνωστο. Έμενε πάντα στη σκιά του ισχυρού πολιτικού άντρα των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας.
Είναι η δεύτερη φορά που ο Γιασάρ Γκιουλέρ παραλαμβάνει την σκυτάλη από τον Χουλουσί Ακάρ. Η πρώτη ήταν το 2016 αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Τότε ανέλαβε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, καταλαμβάνοντας την έως τότε θέση του Στρατηγού Ακάρ. “Πετσόκοψε” χιλιάδες στρατιωτικά στελέχη αντιπάλους του Ερντογάν και που σκότωσε χιλιάδες Κούρδους.
Ο Γιασάρ Γκιουλέρ έβγαλε πλέον την «8άρα» στολή και τη φόρμα παραλλαγής. Φόρεσε το πολιτικό του κοστούμι στο νέο κυβερνητικό σχήμα που έχει επιλέξει ο Ταγίπ Ερντογάν και μάλιστα στον αποκαλούμενο «αιώνα της Τουρκίας».
Είναι η δεύτερη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος επιλέγει την κίνηση υψηλού συμβολισμού για την στρατοκρατούμενη χώρα του, δηλαδή να δώσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου άμυνας σε εν ενεργεία Στρατηγό, παίρνοντάς τον απευθείας από τη στρατιωτική ηγεσία. Για πολιτικό πρόσωπο τεχνοκράτη, ούτε λόγος…
Το πέρασμα στην μετα-πραξικοματική περίοδο εντός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων είχε αναλάβει ο Χουλουσί Ακάρ ως υπουργός και ο Γιασάρ Γκιουλέρ ως Αρχηγός ΕΔ.
Τότε οι δυο ισχυροί άντρες στρατού ξηράς, πολεμικής αεροπορίας, πολεμικού ναυτικού είχαν ως αποστολή το ξεκαθάρισμα των σωμάτων από τα Γκιουλενικά «αγκάθια» που εμπόδιζαν, όπως πολλές φορές είχε αναφερθεί από τον κ. Ακάρ, την εξέλιξη και ασφάλεια των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Πλέον ο ένας Στρατηγός είναι βουλευτής και ως γνωστό στην Τουρκία δεν μπορεί κανείς να είναι και υπουργός και βουλευτής. Κατά συνέπεια ο Γιασάρ Γκιουλέρ τι έργο οφείλει να παρουσιάσει στον Ταγίπ Ερντογάν;
Με λαβωμένη αεροπορία
Την συνέχιση της αναδιοργάνωσης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Την διασφάλιση ότι η χώρα του και ο στρατός του θα διατηρηθεί έστω στα σημερινά επίπεδα στη βόρεια Συρία αλλά και στα μέτωπα της Λιβύης που εκεί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία έχει γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων της την Διεθνή έκκληση να μην εμπλέκονται ξένες δυνάμεις.
Την ίδια στιγμή ο νέος υπουργός Άμυνας της γείτονος πρέπει να υποστηρίξει και από την πολιτική του θέση το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», δηλαδή τις παράνομες και έμπρακτες αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας.
Το γεγονός της λαβωμένης τουρκικής αεροπορίας είναι κι αυτό στην καυτή ατζέντα του Γιασάρ Γκιουλέρ, σε συνδυασμό με το νέο Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, πρώην επικεφαλής της ΜΙΤ.
Στον «αιώνα της Τουρκίας» ο Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι ονειρεύεται και θα εργαστεί σκληρά για την μετατροπή της χώρας του σε ηγέτιδας περιφερειακής δύναμης. Άρα ο Γιασάρ Γκιουλέρ πρέπει να υπηρετήσει αυτό το όραμα μ’ έναν αμφιλεγόμενο τουρκικό στόλο στην θάλασσα, μ’ έναν πληγωμένο αεροπορικό στόλο F-16, γηραιά F-4 Phantom και πολλά τουρκικής τεχνολογίας Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη.
Θεωρείται βέβαιο πως δεν έχει άλλη επιλογή από το ν’ επανασχεδιάσει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και κυρίως την αεροπορία. Οι Τούρκοι γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει ένα πιθανό επεισόδιο με την Ελλάδα. Η αεροπορική κυριαρχία της Ελλάδας με F-16 Viper, Rafale, Mirage 2000-5 μελλοντικά και F-35, πονά πολύ την Τουρκία ως παραδοχή.
Ο Γιασάρ Γκιουλέρ επίσης γνωρίζει πως οτιδήποτε συμβεί στο Αρχιπέλαγος δεν θ’ αποτελέσει ένα σημειακό επεισόδιο, με ότι σημάνει αυτό για τις δυνάμεις της Τουρκίας καθώς απέναντι του έχει μια αεροπορία που θεωρείται πλέον από τις καλύτερα εκπαιδευμένες και με προηγμένα μέσα.
Ο νέος Τούρκος υπουργός άμυνας σε μια από τις σπάνιες δηλώσεις του από το 2016 ως το 2023 είχε πει ότι «οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK) αποτελούν πρότυπο για τους στρατούς πολλών ανεπτυγμένων χωρών». Αυτό το είχε πει ο Γιασάρ Γκιουλέρ αναφερόμενος στην αδιαμφισβήτητη πρόοδο της αμυντικής βιομηχανίας στον τομέα των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών.
«Χάρη στην τακτική και τεχνική εμπειρία που αποκτήθηκε λόγω της μακροχρόνιας χρήσης UAV που αναπτύχθηκαν και παράγονται με εθνικά μέσα στις επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται από την TAF, βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή μεταξύ των χωρών που χρησιμοποιούν UAV στον κόσμο.
Σε σύγκριση με άλλες χώρες, μπορώ εύκολα να πω ότι το TAF βρίσκεται σε θέση πρότυπο για τις ένοπλες δυνάμεις πολλών ανεπτυγμένων χωρών σε αυτόν τον τομέα, με τακτικές που βασίζονται σε UAV/SIHA που αναπτύσσονται στο επιχειρησιακό περιβάλλον». Είχε πει ο νέο υπουργός άμυνας της γείτονος.
Τον «έχτισαν» βήμα – βήμα
Ο Γιασάρ Γκιουλέρ απόφοιτος της στρατιωτικής σχολής το 1974, με ερείσματα από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το 2023 επιχειρεί να εμφανίσει τεχνοκρατικό πρόσωπο, πάντα πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας.
Γεννήθηκε στο Ardahan το 1954 και από τότε που ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες φτάνοντας Διοικητής Ομάδας Μάχης από το 1975 ως το 1984 που πέρασε στην στρατιωτική ακαδημία και μετέπειτα στη σχολή ενόπλων δυνάμεων.
Στη συνέχεια υπηρέτησε και πάλι σε σχηματισμούς σε διάφορες θέσεις επιχειρήσεων. Το 1994-1995 η Τουρκία τον έβγαλε εκτός συνόρων δίνοντάς τους την θέση του υποδιοικητή στη Διοίκηση Τάγματος Ασφαλείας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Μετά από την θέση αυτή πέρασε σε πιο «υψηλά» γραφεία καταλαμβάνοντας θέση στο πρωθυπουργείο και αμέσως μετά μετέβη στο Νατοϊκό στρατηγείο στη Νάπολη με τον βαθμό του Συνταγματάρχη.
Επιστρέφοντας, Ταξίαρχος πλέον, έγινε Διευθυντής του Κλάδου Ασκήσεων.
Μεταξύ 2005-2007 ο Γκιουλέρ πήγε στο MEBS (School and Training Central Command) και στη συνέχεια προήχθη σε Αντιστράτηγο.
Από το 2011, με Α/ΓΕΔ τον Χουλουσί Ακάρ ανέλαβε τον κλάδο πληροφοριών και στη συνέχεια έγινε ο 30ος Αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
https://hellasjournal.com/