Στην Ελλάδα ο Διευθυντής των Διακλαδικών Επιχειρήσεων των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων
Σε έναν από τους βασικούς πυλώνες στον ευρύτερο σχεδιασμό των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων μπορεί να εξελιχθεί η συμμαχική σχέση που αναπτύσσουν Ελλάδα και Γαλλία.
Ειδικά σε ένα νέο περιβάλλον στο οποίο αναμένεται αύξηση των δαπανών στον στρατιωτικό σχεδιασμό της Γαλλίας.
«Το σχέδιο νόμου για τον στρατιωτικό σχεδιασμό για την περίοδο 2024-2030, το οποίο κατέθεσα στη Βουλή και το οποίο έχει αρχίσει να συζητείται η Γερουσία, προβλέπει αύξηση των στρατιωτικών μας δαπανών, η οποία τελικά θα ξεπεράσει το 2% του ΑΕΠ», είπε ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους πριν από μια συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο η Γαλλία εκτιμάται πως θα δαπανήσει 43,9 δισ. ευρώ για τις ένοπλες δυνάμεις, που αντιστοιχεί στο 1,94% του ΑΕΠ. Η ηγεσία του ΝΑΤΟ επιμένει στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών σε τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ.
Στις αρχές Ιουνίου, η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας ενέκρινε νομοσχέδιο στρατιωτικού σχεδιασμού για την περίοδο 2024-2030. Προβλέπει τη διάθεση 413 δισ. ευρώ για στρατιωτικές δαπάνες.
Οι συντάκτες του εγγράφου, ειδικότερα, πρότειναν να διατεθούν 16 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030 για την αναπλήρωση του αποθέματος πυρομαχικών, 5 δισεκατομμύρια ευρώ για την αγορά drones, 5 δισεκατομμύρια ευρώ για εργασίες πληροφοριών και 2 δισεκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των αεροδιαστημικών δυνάμεων.
Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει την παράταση του προγράμματος παραγωγής μαχητικών Rafale. Μέσα σε τρία χρόνια, ξεκινώντας από το 2027, σχεδιάζεται η παραγωγή 42 επιπλέον μαχητικών για την γαλλική πολεμική αεροπορία. Η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να αυξήσει την παραγωγή οχημάτων αναγνώρισης μάχης Jaguar σε 238 μονάδες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και να αυξήσει τον αριθμό των τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού Griffon σε 1.437 μονάδες.
Ο προηγούμενος νόμος στρατιωτικού σχεδιασμού, που κάλυπτε την περίοδο 2009-2025, προέβλεπε 295 δισ. ευρώ για αμυντικές δαπάνες.
Με αυτό το φόντο η επίσκεψη την Τετάρτη 28 Ιουνίου, του Διευθυντή των Διακλαδικών Επιχειρήσεων των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων Vice Admiral Nicolas Vaujour στο ΓΕΕΘΑ στην Αθήνα όπου τον υποδέχθηκε ο Διευθυντής του Κλάδου Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ Υποστράτηγος Προκόπιος Μαυραγάνης δείχνει πολλά
Κατά την παραμονή του στο ΓΕΕΘΑ ο Vice Admiral Nicolas Vaujour πραγματοποίησε ομιλία με θέμα “The Current French Operations”, σε προσωπικό των Κλάδων Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, των Γενικών Επιτελείων και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Ακολούθως πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις από τους Διευθυντές των συναρμόδιων Διευθύνσεων του Κλάδου Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και επιτελών λοιπών Κλάδων σε θέματα αρμοδιότητάς τους αναφορικά με την συνεισφορά της Χώρας μας σε πολυεθνικές επιχειρήσεις, την συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε εθνικές και πολυεθνικές ασκήσεις των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων και αντίστροφα, καθώς και την αντιμετώπιση των τρεχουσών προκλήσεων άμυνας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και ακολούθησε συζήτηση.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην από κοινού συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας – Γαλλίας σε πλήθος δραστηριοτήτων μεταξύ των οποίων η Αεροναυτική Άσκηση «EUNOMIA», η Διμερής Διακλαδική Άσκηση «ARGO», η Στρατιωτική Διαστημική Άσκηση «ASTERX», η Πολυεθνική Άσκηση «ORION», η Διακλαδική Άσκηση «MEΔΟΥΣΑ» καθώς και η επικείμενη συμμετοχή τους στην Ελληνική Εθνική Διακλαδική Άσκηση «TROJAN HORSE». «Η επίσκεψη εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο υλοποίησης της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας, η οποία εμβαθύνεται διαρκώς στη βάση των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας» που υπεγράφησαν την 21 Ιανουαρίου 2022 μεταξύ του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Ομολόγου του Αρχηγού Άμυνας της Γαλλίας General Thierry Burkhard» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ καταδεικνύοντας πως η ελληνική στρατιωτική διπλωματία δουλεύει ακατάπαυστα σε μια πολύ ενδιαφέρουσα χρονικά συγκυρία.