Δρομολογείται επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Άγκυρα, πιθανότατα στα μέσα Ιουλίου, μετέδωσε το βράδυ η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, η οποία αποδίδει τις πληροφορίες σε διπλωματικές πηγές.
Το κρατικό ισραηλινό κανάλι, μετέδωσε επίσης ότι οι συνομιλίες του κ. Νετανιάχου με τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, θα επικεντρωθούν στην ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών.
Ελληνικές και κυπριακές πηγές δήλωσαν στη Hellas Journal ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και πρόσθεσαν ότι η στρατηγική σχέση της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου είναι ισχυρότατες. Επίσης τονίστηκε στην ιστοσελίδα μας ότι οι Ισραηλινοί ενημερώνουν πάντα την Αθηνα και τη Λευκωσία για τις όποιες επαφές έχουν με τους Τούρκους.
Όπως πάντα τα λαϊκά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας και του Ισραήλ, προχωρούν κάνοντας προβλέψεις ακόμα και για κατασκευή αγωγού μεταξύ των δύο χωρών, που θα ματαφέρει δήθεν το ισραηλινό φυσικό αέριο στην κατοχική δύναμη.
Αλλά ξεχνούν τις κάκιστες προσωπικές σχέσεις μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου, όπως και το γεγονός ότι η Ιερουσαλήμ αρνείται να δώσει το δικαίωμα στον Ερντογάν να διαχειρίζεται τους ισραηλινούς πόρους ενέργειας.
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της έγκυρης οικονομικής ισραηλινής εφημερίδας Globes, κομβικής σημασίας στις συνομιλίες θα έχει το τουρκικό λιμάνι Τζεϊχάν, στο οποίο καταλήγει το δίκτυο χερσαίων αγωγών, μέσω των οποίων η Τουρκία προτείνει εδώ και χρόνια να μεταφέρεται το ισραηλινό φυσικό αέριο προς τις ευρωπαϊκές αγορές.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι αγωγοί που καταλήγουν στο Τζεϊχάν εξυπηρετούν ήδη το Ισραήλ, καθότι, μέσω αυτών μεταφέρονται ποσότητες αζερικού πετρελαίου.
Το αζερικό πετρέλαιο μεταφέρεται με τάνκερ στο Ισραήλ, καθώς δεν υπάρχει αγωγός.
Την Παρασκευή, το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg μετέδωσε ότι τα Υπουργεία Εξωτερικών Ισραήλ και Τουρκίας προετοιμάζουν την πραγματοποίηση της επισημης επίσκεψης του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην τουρκική πρωτεύουσα.
Άτομα που γνωρίζουν το παρασκήνιο είπαν στο Bloomberg ότι οι δύο ηγέτες σχεδιάζουν να συζητήσουν τρόπους για να εμβαθύνουν τους δεσμούς τους στον τουρισμό και τις επιχειρήσεις μετά την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα στην ημερήσια διάταξη θα είναι οι πιθανές αποστολές φυσικού αερίου στην Τουρκία, σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο.
Τον τελευταίο καιρό, η Τουρκία και το Ισραήλ έχουν επιδείξει ανανεωμένη δέσμευση για την αναζωογόνηση των τεταμένων σχέσεών τους.
Οι σχέσεις πάγωσαν το 2010 μετά από μια θανατηφόρα ισραηλινή επιδρομή στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara, μέρος ενός στόλου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια που προσπαθούσε να παραβιάσει τον αποκλεισμό στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας.
Οι διμερείς σχέσεις άρχισαν να ξεφτίζουν μετά από μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα το 2008 και επιδεινώθηκαν απότομα μετά το θαλάσσιο περιστατικό του 2010 που στοίχισε τη ζωή σε 10 αμάχους.
Μια σύντομη συμφιλίωση από το 2016 έληξε δύο χρόνια αργότερα, όταν η Τουρκία απέσυρε τον πρεσβευτή της και απέλασε τον Ισραηλινό για τη δολοφονία Παλαιστινίων στη Γάζα.
Μετά από μήνες συνομιλιών, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης του Ισραηλινού προέδρου Isaac Herzog στην Τουρκία τον Μάρτιο του 2022, οι δύο χώρες ανακοίνωσαν τον περασμένο Αύγουστο την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων και την επιστροφή των πρεσβευτών.
Διπλωματικές πηγές λένε πως είναι πρόωρο να προβλέψει κανείς πως θα πάνε τα πράγματα μεταξύ του κ. Νετανιάχου και του Ερντογάν, καθώς ο τελευταίος έχει χαρακτηρίσει “ναζί” τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.