28.6.23

Κλάδος ελαίας και ξίφος δικαίου, το καθαρό μήνυμα του Νίκου Δένδια: Πρώτες (συ)σκέψεις για την επόμενη μέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ο νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας με τον απερχόμενο υπηρεσιακό υπουργό Αλκιβιάδη Στεφανή, συνοδευόμενοι από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγό Κων/νο Φλώρο. Πηγή: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

 ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει ως πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έδωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο Νίκος Δένδιας τονίζοντας το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων αλλά και την εμπιστοσύνη που έχει προς αυτές.

Ο νέος υπουργός, που διαχειρίστηκε εξ αρχής τα πιο πρόσφατα επεισόδια ελληνοτουρκικής κρίσης-  ήταν εύλογο ότι στη σύντομη ομιλία του θα αναφερόταν στις σχέσεις των δύο κρατών, στο κλίμα βεβαίως των τελευταίων περίπου έξι μηνών όπου οι τόνοι έχουν πέσει σημαντικά, με την Τουρκία να απέχει από προκλήσεις.

«Η Ελλάδα επιζητά αρμονικές σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες […] Η Ελλάδα ιστορικά κρατά κλάδο ελαίας. Επιζητά την ειρηνική συνύπαρξη με κάθε λαό. Ταυτοχρόνως όμως διατηρεί ξίφος δικαίου, μη επιτρέποντας σε οιονδήποτε να επιβουλευθεί την εδαφική μας ακεραιότητα, την κυριαρχία μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Ευελπιστούμε συνεπώς σε μια ειλικρινή σχέση με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής μας και όλου του κόσμου, ιδίως με τις χώρες με τις οποίες διατηρούμε συμμαχικές σχέσεις. Όσον αφορά ειδικά την γειτονική Τουρκία, θα ήταν καλό να αξιοποιηθεί η βελτίωση του μεταξύ μας κλίματος τους τελευταίους μήνες, προς όφελος των λαών μας.

Στην κατεύθυνση αυτή εύχομαι, προσδοκώ μπορώ να πω, ότι θα αποφευχθούν κατά το δυνατόν ενέργειες που θα αλλάξουν αυτό το κλίμα και θα οδηγήσουν σε παλινδρόμηση σε καταστάσεις του όχι πολύ μακρινού παρελθόντος. Μόνο να ωφεληθούν έχουν οι δύο χώρες από την εμπέδωση θετικού κλίματος στις σχέσεις μας.

Θα ήθελα να επαναλάβω τη διαβεβαίωση που έδωσα και τήρησα ως Υπουργός Εξωτερικών στην απελθούσα κυβέρνηση Μητσοτάκη. Θα επιτελώ τα καθήκοντά μου, επιδιώκοντας την μέγιστη δυνατή συναίνεση, τη μέγιστη δυνατή ομοψυχία στα ζητήματα της Εθνικής Άμυνας»,

Η Αθήνα δεν σταματά να επιδιώκει οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη γείτονα να παραμείνουν ανοιχτοί ή ακόμη και να διευρυνθούν. Και φυσικά όλοι απεύχονται να μην δημιουργηθούν νέες προκλήσεις επί του πεδίου.

Παράλληλα οι επιτελείς ετοιμάζονται για τις πρώτες κρίσιμες ενημερώσεις προς τον νέο υπουργό. Μέσα από τη μακρά λίστα των αναγκών, η νέα ηγεσία θέτει προτεραιότητες που κινούνται σε δύο βασικούς άξονες:

  • Ο πρώτος έχει να κάνει με τα μέσα αποτρεπτικής ισχύος. Εδώ θεωρείται βέβαιο ότι το Πολεμικό Ναυτικό είναι πρώτο. Η ενίσχυση με νέες μονάδες κρούσης είναι ένα βήμα που έχει μείνει ημιτελές. Και εφόσον αυτό ολοκληρωθεί, τουλάχιστον σε επίπεδο απόφασης, απομακρύνεται και η όποια ανησυχία υπάρχει στην παρούσα στιγμή για οποιαδήποτε «λύση ανάγκης» που ενδεχομένως να δημιουργήσει μελλοντικά προβλήματα σε νέο πρόγραμμα μεγάλων μονάδων στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.
  • Ο δεύτερος τομέας που έχει άμεση σχέση και με το κοινωνικό σύνολο αφορά στον μεταφορικό στόλο των αεροσκαφών. Πολλές φορές στην Hellas Journal έχουμε επισημάνει τόσο τα προβλήματα που υπάρχουν στα C-130 και C-27 (σ.σ. παρά το γεγονός πως η υπογραφή της FOS για τα C-27 ενεργοποιεί τον υφιστάμενο στόλο) όσο και στα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης.

Αποφάσεις για πολλά θέματα, σύμφωνα με επιτελείς με γνώση των θεμάτων, δεν περιμένει κανείς να ληφθούν άμεσα.

Άλλωστε η κυβέρνηση, και κυρίως το οικονομικό επιτελείο, καλούνται το επόμενο χρονικό διάστημα να δώσουν μια πολύμηνη μάχη: Στην Ευρώπη έχει ήδη εκκινήσει ο διάλογος μεταξύ των κρατών – μελών για τα οικονομικά των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου, την στιγμή μάλιστα που λαμβάνονται αποφάσεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας.

Το κρίσιμο θέμα είναι εάν η Ευρωπαϊκή Εκαι οι ηγέτες των χωρών της Ε.Ε θα συμφωνήσουν -στο πλαίσιο αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας- οι αμυντικές δαπάνες των κρατών – μελών να τύχουν ειδικής μεταχείρισης όσον αφορά στον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, κάτι που βεβαίως ενδιαφέρει την Ελλάδα η οποία είναι μία από τις χώρες με την υψηλότερη αναλογία αμυντικών δαπανών ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της.

https://hellasjournal.com