23.6.23

Πεκίνο προς Λονδίνο: «Τα Φώκλαντς (Μαλβίνες) ανήκουν στην Αργεντινή – Να τα επιστρέψετε»


 Η Κίνα διαμέσου του αναπληρωτή πρέσβη της στον ΟΗΕ, Γκενγκ Σουάνγκ, υποστήριξε ότι τα νησιά Μαλβίνες, τα οποία κατέχουν οι Βρετανοί και τα ονομάζουν νησιά Φώκλαντ και βρίσκονται στο νότιο Ατλαντικό, ανήκουν στην Αργεντινή!

Είναι η πρώτη φορά που η Κίνα επιλέγει πλευρά σ’ αυτό το τόσο ευαίσθητο ζήτημα με τόσο σαφή τρόπο.

Ο υψηλόβαθμος Κινέζος διπλωμάτης τόνισε ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Αποαποικιοποίηση ότι το Πεκίνο υποστηρίζει ξεκάθαρα και με συνέπεια την «νόμιμη αξίωση» του Μπουένος Άιρες για το αρχιπέλαγος.

Σε σχετική δήλωση στον ιστότοπο της κινεζικής αποστολής του ΟΗΕ, ο Geng φέρεται να είπε:

“Το ζήτημα των Μαλβινών είναι μια ιστορική κληρονομιά της αποικιοκρατίας. Αν και η εποχή της αποικιοκρατίας έχει τελειώσει, ο ηγεμονισμός και οι πολιτικές εξουσίας που ακολουθούν την αποικιακή σκέψη παραμένουν και σήμερα.”

Αυτό έχει «σοβαρές επιπτώσεις» για τις διεθνείς σχέσεις και την παγκόσμια τάξη, είπε ο διπλωμάτης. Θεωρεί την διαμάχη ως προσβολή της κυριαρχίας, της ασφάλειας και των συμφερόντων της Αργεντινής. Ταυτόχρονα, ο Γκενγκ τόνισε ότι οι όποιες εδαφικές διαφορές θα πρέπει να διευθετούνται μέσω ειρηνικών συνομιλιών σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ.

Από την άποψη αυτή, ο Γκενγκ προέτρεψε το Ηνωμένο Βασίλειο να «απόσχει από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να αυξήσει την ένταση και την αντιπαράθεση».

Αντίθετα, το Λονδίνο θα πρέπει να ανταποκριθεί στην πρόταση του Μπουένος Άιρες και να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό προκειμένου να βρεθεί μια «ειρηνική, δίκαιη και διαρκής λύση».

Επί της ουσίας η στήριξη της Κίνας στην Αργεντινή αφορά την επικείμενη εντάξει της στα BRICS, καθώς το Μπουένος Άιρες έχει κάνει αίτηση για να ενταχθεί.

Σημειώνεται ότι πέρσι τέτοια εποχή η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε την επίσημη υποστήριξη της Κίνας στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική).

Στην ουσία η Κίνα ζητάει να γίνει στην περίπτωση των νησιών Φώκλαντ ότι είχε γίνει με το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο τα οποία επεστράφησαν στην Κίνα από τις χώρες οι οποίες και  τα κατείχαν, δηλαδή την Βρετανία και την Πορτογαλία.
Κατ’ επέκταση το ζήτημα αφορά και την Ταϊβάν, η οποί επισήμως δεν έπαψε ποτέ να είναι κινεζικό έδαφος και το Πεκίνο προσδοκά στην επανένωσή της με την κινεζική ενδοχώρα.
Το 1965, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ χαρακτήρισε τις βρετανικές αξιώσεις στις Μαλβίνες αποικιοκρατία και κάλεσε για συνομιλίες για την επίλυση της εδαφικής διαφοράς μεταξύ Αργεντινής και Βρετανίας.
Ωστόσο, το 1967 μια στρατιωτική δικτατορία ήρθε στην εξουσία στην Αργεντινή. Στις 2 Απριλίου 1982 αποφάσισαν να ανακαταλάβουν το αρχιπέλαγος, το οποίο βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Βρετανίας από το 1833. Ο πόλεμος κράτησε μέχρι τις 20 Ιουνίου του ίδιου έτους και στοίχισε τη ζωή σε 649 Αργεντινούς και 255 Βρετανούς. Τα νησιά παρέμειναν τελικά στην κατοχή της Βρετανίας.


https://www.pronews.gr