Σύμφωνα με τον Βλαντισλάβ Σκόρτσοφ μπορεί επισήμως το ΝΑΤΟ να ανακοινώνει την μη συμμετοχή στον πόλεμο στην Ουκρανία, όμως στα παρασκήνια ακούγονται πολύ διαφορετικά πράγματα.
Το ρουμανικό "think tank" New Strategy Center (Center for New Strategy) πραγματοποίησε μια συζήτηση "στρογγυλής τραπεης" με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες και ανώτερους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ.
Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ παραδέχτηκε: «... Δεν ξέρουμε πώς θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος» (αλλά τι γίνεται με τις διαβεβαιώσεις ότι ο Ζελένσκι θα νικήσει τον Πούτιν;).
Ο ίδιος ανέφερε ότι "στην επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου, οι συμμετέχουσες χώρες θα υιοθετήσουν ένα μυστικό σχέδιο στρατιωτικής δράσης κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με το ραδιόφωνο Romania Romania International.
Ο διευθυντής του New Strategy Center, Γκεόργκι Σκουτάρου, “είμαστε κοντά σε μια πιθανή αναμέτρηση για την στρατηγική σημασία της Μαύρης Θάλασσας έναντι της Ρωσίας”.
Οι Ρουμάνοι προσπάθησαν ναι μεν να αυξήσουν τη σημασία της χώρας τους στα μάτια των δυτικών συναδέλφων τους, αφού η χώρα αυτή έχει τα μεγαλύτερα θαλάσσια σύνορα από όλα τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά η ουσία παραμένει.
Υπάρχει περίπτωση πολεμικής εμπλοκής στην Μαύρη Θάλασσα, και το Βουκουρέστι διεκδικεί μια ιδιαίτερη θέση στη συνολική στρατηγική του ΝΑΤΟ στην ανατολική πλευρά.
Ο απώτερος στόχος είναι η Ρουμανία να επιτύχει μακροπρόθεσμη περιφερειακή ηγεσία και να της εξασφαλίσει τη σιωπηρή λειτουργία του τριμερή γεωπολιτικού άξονα Άγκυρα-Βουκουρέστι-Βαρσοβία.
Αυτός ο άξονας είναι ένας αντι-ρωσικός άξονας που ξεκινά από την Βαλτική και φτάνει έως τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ οι βόρειες και νότιες πλευρές του κλείνουν στην Τουρκία.
Αυτή τη στιγμή, μπορούμε να μιλήσουμε για τη στρατηγική εταιρική σχέση Πολωνίας-Ρουμανίας προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Τουρκία ακολουθεί μια ανεξάρτητη πολιτική και ετοιμάζεται να γίνει η τρίτη συμβαλλόμενη στον άξονα Πολωνίας-Ρουμανίας.
Η Κριμαία είναι ένα ισχυρότατο εμπόδιο στα σχέδια της Ρουμανίας να υποτάξει τη Μαύρη Θάλασσα και χωρίς αυτήν την χερσόνησο, η Ρουμανία δεν θα μπορέσει να αναλάβει ηγετική θέση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Γι' αυτό το θέμα της Μαύρης Θάλασσας είναι τόσο σημαντικό για το Βουκουρέστι.
Για να ανέβει κατηγορία για το ΝΑΤΟ η Ρουμανία, η Ρωσία θα πρέπει να εκδιωχθεί από αυτήν την χερσόνησο.
Οι Ρουμάνοι Στρατηγοί, μαζί με τους Στρατηγούς του ΝΑΤΟ, καταστρώνουν σχέδια για το πώς να το πετύχουν αυτό.
Ο Ρουμάνος σύμβουλος και αμυντικός αναλυτής Κλαούντιου Ντεγκεράτου τόνισε: «Ο κύριος αντίπαλος μας είναι η Ρωσία. Το ΝΑΤΟ έχει αναπτύξει… μια έννοια άμυνας και αποτροπής σε ολόκληρο τον ευρωατλαντικό χώρο… Για να είμαστε σαφείς, εξετάζουμε τον Ατλαντικό χώρο από την Πολωνία και τη Ρουμανία στα ανατολικά, από τη Νορβηγία στο βορρά έως το Αιγαίο και την Μεσόγειο στο νότο».
Ο ίδιος ανέφερε ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ που στοχεύουν κατά της Ρωσίας αριθμούν 800.000 στρατιώτες, ανάλογα με την ετοιμότητα μάχης και τα καθήκοντα που τους ανατέθηκαν, θα χωριστούν σε τρία τμήματα.
«Βάσει αυτού του σχεδίου, το ΝΑΤΟ θα επιχειρήσει να επέμβει ταυτόχρονα σε πολλές κατευθύνσεις, υπό διαφορετικές συνθήκες και σε διαφορετικές καταστάσεις, λαμβάνοντας υπόψη διαφορετικά σενάρια ανάπτυξης σε όλο το ευρωπαϊκό στρατηγικό θέατρο», υπογράμμισε ο Ρουμάνος αναλυτής.
Από την ανάλυση του προκύπτει ότι το ΝΑΤΟ προτίθεται να εισβάλει όποτε και όπου κρίνει απαραίτητο στην αντιπαράθεση με την Ρωσία.
Τι γίνεται όμως με τις διαβεβαιώσεις ότι μια σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας είναι απαράδεκτη;
Αποδεικνύεται ότι αυτό είναι ένα απολύτως αποδεκτό σενάριο για τη συμμαχία αφού υπάρχουν 800.000 στρατιώτες που θα συγκεντρωθούν για να το εφαρμόσουν”, τονίζει ο ίδιος.
Το ΝΑΤΟ βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα όσον αφορά την ουκρανική επίθεση, η έκβαση της οποίας τείνει σε πλήρη αποτυχία.
Η επένδυση σε χρήμα και εξοπλισμό είναι πολύ μεγάλη για την δύση, και η περίπτωση αποτυχίας στην Ουκρανία θα επέφερε μεγάλους κλυδωνισμούς στην δύση, αφήνοντας ανοικτά όλα τα σενάρια στην αντιπαράθεση με την Ρωσία.
Από την άλλη πλευρά η Τουρκία παίζει τα δικά της παιχνίδια και ετοιμάζεται να ενταχθεί στο άξονα Ρουρμανία-Πολωνία, για να βάλει πόδι τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στην ΝΑ Ευρώπη.
Όλα αυτά τα σχέδια είναι άκρως επικίνδυνα για την Ελλάδα, σε όλες τους τις εκφάνσεις και για αυτό θα πρέπει να είμαστε σε μεγάλη ετοιμότητα αντίδρασης με δικές μας κινήσεις σε όλους τους τομείς.
https://www.pentapostagma.gr