15.6.23

Εντοπίστηκαν έξι διακινητές, υπεύθυνοι για το ναυάγιο της Πύλου με τους 79 νεκρούς και τους εκατοντάδες αγνοούμενους: Τραγικές στιγμές στο λιμάνι της Καλαμάτας [video]

Διασώστες και εθελοντές στέκονται έξω από αποθήκη όπου διαμένουν προσωρινά διασωθέντες πρόσφυγες και μετανάστες μετά το πολύνεκρο ναυάγιο που έγινε ανοικτά της Πύλου, στο λιμάνι της Καλαμάτας, Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

 Την ώρα που συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων από το ναυάγιο της Πύλου,τουλάχιστον έξι διακινητές υπεύθυνοι για την τραγωδία εντοπίστηκαν ανάμεσα στους διασωθέντες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open.

Ενας εξ αυτών είναι ο κυβερνήτης του μοιραίου αλιευτικού που μιλούσε άπταιστα αγγλικά και επικοινωνούσε με το λιμενικό για πολλές ώρες.

Το μακάβριο στάδιο της τραγωδίας εξελίσσεται από νωρίς το πρωί της Πέμπτης  καθώς το σκάφος του λιμενικού μετέφερε τις 39 σορούς που είχαν περισυλλεγεί από τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πύλου.

Παρόμοιες σκηνές εκτυλίχθηκαν και το βράδυ της Τετάρτης λίγο πριν τις 11 με τη μεταφορά άλλων σορών που το σκάφος του λιμενικού παρέλαβε από φρεγάτα.

Στη φρεγάτα είχαν μεταβεί από τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης, με λάντζα ιατροδικαστές και εκεί προχώρησαν στη διαδικασία λήψης dna από τα πτώματα που είχαν ανασυρθεί από τη θαλάσσια περιοχή στην οποία είχε γίνει το ναυάγιο.

Στο λιμάνι της Καλαμάτας βρέθηκε και φορτηγό – ψυγείο για να παραλάβει τις σορούς, ώστε να μεταφερθούν σε χώρο ιατροδικαστικών υπηρεσιών. 79 είναι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι μεταξύ τους βρίσκεται μία γυναίκα.

Αυτό μεγαλώνει τους φόβους ότι ενδέχεται να υπήρχαν γυναίκες και παιδιά στα αμπάρια του συγκεκριμένου αλιευτικού, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν αυτό, ενώ έχουν διασωθεί 104.

Για προανάκριση στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας

Ενδέχεται να απαγγελθούν κατηγορίες σε τρία άτομα εφόσον είναι διαπιστωθεί ότι ήταν οι διακινητές. Οι τρεις είχαν μεταφερθεί από το μεσημέρι της Τετάρτης, στο κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας για προανάκριση.

Οι 73 από τους διασωθέντες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Καλαμάτας και οι υπόλοιποι βρίσκονται στο χώρο των αποθηκών του λιμανιού.

Από το πρωί της Τετάρτης έχει στηθεί μία πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Καλαμάτας επιχείρηση που η πόλη έχει στο παρελθόν αντιμετωπίσει παραπλήσια γεγονότα όχι όμως αυτού του μεγέθους

Με τη συνδρομή του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, εθελοντικές ομάδες, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, αλλά και κάτοικοι της πόλης, έχουν στήσει στις αποθήκες του λιμανιού τις πρώτες σκηνές και την παροχή συσσιτίου για τους διασωθέντες.


Ολη τη νύχτα

Μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Πέμπτης 15/6 ο Νίκος Αλεξίου εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, ανέφερε ότι συνεχίστηκαν οι έρευνες στη διάρκεια όλης της νύχτας με τη συμβολή και ενός C-130 που έριχνε φωτοβολίδες και σκάφη, ενώ το πρωι προστέθηκε νέο εναέριο μέσο – ελικόπτερο.

Ως προς τους διασωθέντες δήλωσε ότι όλοι είναι άνδρες, ενώ η περιοχή που σημειώθηκε το ναυάγιο, είναι στα διεθνή ύδατα, αλλά μέσα στα πλαίσια της περιοχής όπου η έρευνα και διάσωση ανήκει στην Ελλάδα.

Τόνισε πως έγινε επικοινωνία από παραπλέοντα σκάφη και το θάλαμο επιχειρήσεων, με το αλιευτικό σκάφος πριν ναυαγήσει και τους προτάθηκε η παροχή βοήθειας, με τα άτομα που απάντησαν να δηλώνουν (ελέγχεται η ακρίβεια της πληροφορίας και η ιδιότητα όσων απάντησαν, αν ήταν διακινητές ή όχι) ότι δεν θέλουν να πάνε στην Ελλάδα, αλλά θέλουν να πάνε στην Ιταλία.

Παροχή βοήθειας δέχτηκαν από ένα φορτηγό πλοίο, αλλά στη συνέχεια αρνήθηκαν από δεύτερο πλοίο που τους προσέγγισε την παροχή βοήθειας.

Δήλωσε ότι δεν επιχειρήθηκε η βίαιη ανακοπή της πορείας του σκάφους γιατί με τους υπεράριθμους επιβάτες του και την αμφίβολη ναυτοσύνη, όπως ανέφερε, όσων είχαν την ευθύνη της πορείας του, θα ανατρέπονταν το σκάφος.

Ήταν ταλαιπωρημένοι και βρίσκονταν μέρες στη θάλασσα, δήλωσε ο κ. Αλεξίου και συμπλήρωσε ότι οι διασωθέντες είναι κυρίως υπήκοοι Πακιστάν, Συρίας και Αιγύπτου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και μέχρι να ολοκληρωθεί η προανακριτική διαδικασία και να καταγραφούν επίσημα όλες οι μαρτυρίες

Καταφέραμε και σώσαμε 104 ανθρώπους γιατί παρά την αντίδρασή τους παραμείναμε στο σημείο, τόνισε ο κ. Αλεξίου.

Στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» ο κ. Αλεξίου ανέφερε:

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Οι έρευνες συνεχίστηκαν σε αυτή την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που διεξάγεται 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου. Συμμετείχαν παραπλέοντα σκάφη και πλωτά του Λιμενικού Σώματος, ενώ είχαμε και τη συνδρομή σε C-130 το οποίο με φωτοβολίδες φώτιζε την περιοχή έρευνας ούτως ώστε να διευκολύνει το έργο μας.

»Από το πρωί σε μισή ώρα έχει πετάξει και ένα εναέριο μέσο, ενώ στην περιοχή επιχειρούν έξι παραπλέοντα και δύο πλωτά του λιμενικού. Οι έρευνες συνεχίζονται, οι έρευνες συνεχίζονται κανονικά. Δεν έχει βρεθεί κάποιος άλλος διασωθείς πέραν των 104 που έχετε χθες και οι σοροί παραμένουν επίσης 79».

Ως προς το επιχειρησιακό σκέλος, ο εκπρόσωπος του Λιμενικού δήλωσε:

«Και είναι όπως είπατε και εσείς, είναι πέρα από τα χωρικά μας ύδατα σε διεθνή ύδατα, αλλά είναι στη δικιά μας περιοχή έρευνας και διάσωσης, άρα που λέμε εμείς. 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου επιχειρούμε.

»Αυτή τη στιγμή εμείς έχουμε τη συνδρομή. Είχαμε τη συνδρομή την πρώτη μέρα από εναέριο μέσο της Frontex για τον εντοπισμό του αλιευτικού. Αυτή τη στιγμή δεν έχει χρειαστεί να συνεπικουρείται από έτερο Λιμενικό Σώμα. Εμείς συνεχίζουμε τις έρευνες.

Εμείς ενημερωθήκαμε από τον ιταλικό θάλαμο επιχειρήσεων ότι κάποιο αλιευτικό σκάφος με μεγάλο αριθμό επιβαινόντων βρίσκεται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Άμεσα ενεργοποίησε ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, τα σχέδιά του. Δέσμευσε παραπλέοντα πλοία προκειμένου να εντοπιστεί αυτό το αλιευτικό και ταυτοχρόνως συμμετείχε στην έρευνα εναέριο μέσο το οποίο περιπολούσε».

Το πλοίο έχασε τη μηχανή του μετακινήθηκαν οι άνθρωποι,

άλλαξε το κέντρο βάρους και έγινε το μοιραίο 

Συνεχίζοντας ο κ. Αλεξίου είπε πως: «Από τη στιγμή λοιπόν που εντοπίστηκε εναέριως είχε ήδη αποπλεύσει και το παράκτιο περιπολικό σκάφος και με το που έγινε εντοπισμός του προσεγγίστηκε από φορτηγά πλοία, παραπλέοντα φορτηγά πλοία, όπως προβλεπόταν από τα σχέδια του Παρισιού. Του παρείχαν τροφή, εφόδια. Από κει και πέρα όμως οι επιβαίνοντες αρνήθηκαν οποιαδήποτε άλλη συνδρομή, δηλώνοντας ότι θέλουν να συνεχίσουν για Ιταλία.

Αυτό έγινε και μέσω ασυρμάτου έγινε και με τον κόσμο που ήταν πάνω, έγινε και τηλεφωνικά με το μέσο του θαλάμου επιχειρήσεων υπήρχαν. Έγινε και με τηλέφωνο και με τα επικοινωνιακά μέσα και με τον κόσμο που ήταν επί του καταστρώματος.

Η πληροφορία που δόθηκε αν θέλετε στον ιταλικό θάλαμο επιχειρήσεων είναι ότι βρίσκεται αυτό το σκάφος εκεί και έρχεται η Ιταλία. Από εκεί και πέρα η ακρίβεια των πληροφοριών αυτών ελέγχεται.

Εμείς αυτό που μπορούμε να πούμε δεδομένα, είναι αυτό που ξέρουμε ότι έγινε ότι προσεγγίστηκε το σκάφος από δύο φορτηγά πλοία, από παράκτιο περιπολικό σκάφος. Εν τέλει το βράδυ όταν έφτασε και οι άνθρωποι αυτοί αρνήθηκαν οποιαδήποτε συνδρομή δηλώνοντας ότι δεν θέλουμε να πάμε στην Ελλάδα. Θέλουμε να πάμε στην Ιταλία.

Μιλάμε για ένα καράβι το οποίο είναι στην κατάσταση που το βλέπετε φορτωμένο με πάρα πολύ κόσμο, με ανθρώπους να το κυβερνούν, που έχουν μια ναυτοσύνη αμφιβόλου ποιότητας. Αν μου επιτρέπετε η έκφραση. Από κει και πέρα σε μια ανοικτή θάλασσα η πορεία που παίρνεις δεν είναι προκαθορισμένη. Δεν είναι αν μου επιτρέπετε αυτή η απλοϊκότητα δεν είναι δρόμος διαγραμμισμένος, ο οποίος τον ακολουθείς και πας.

Εμείς αυτό που επιβεβαιώνουμε είναι ότι πρωινές ώρες χθες πριν συμβεί το συμβάν έχασε, σταμάτησε, έχασε τη μηχανή του σύμφωνα με αυτά που δήλωσαν και μετά από λίγο επειδή μετακινήθηκαν οι άνθρωποι που ήταν μέσα. Διότι οι άνθρωποι δεν είναι φορτίο να μένουν ακίνητοι, Άλλαξε το κέντρο βάρους και έγινε το μοιραίο.

Ένα απλό φορτηγό το προσέγγισε μετά το Λιμενικό. Όχι από αυτά τα οποία το Λιμενικό δέσμευσε από εμπορικό πλοίο και δέσμευσε εμπορικό πλοίο που προβλέπεται από τις διαδικασίες να δεσμευτούν ότι είναι στην περιοχή. Το πρώτο «Όχι» δεν ήταν λογικό.

Γι’ αυτό μιλάμε ότι έγινε μεσημεριανές ώρες. Πήραν κανονικά τα τρόφιμα εφόδια από αυτό το πρώτο φορτηγό πλοίο. Αλλά για να καταλάβετε πόση ήταν η επιθυμία τους να μην έρθουν στην Ελλάδα, αλλά να πάνε στην θάλασσα, το δεύτερο φορτηγό πλοίο που τους προσέγγισε να τους δώσει τροφή, εφόδια δεν τα δέχτηκαν.

Οι καιρικές συνθήκες από χθες είναι άνω του συμβάντος, δηλαδή είχαμε 2 3 μποφόρ. Τώρα έχουμε άπνοια. Οι καιρικές συνθήκες είναι καλές, το μόνο το οποίο δυσχεραίνει είναι η μεγάλη απόσταση αλλά από κει και πέρα όμως έχουμε πλήρη ανάπτυξη δυνάμεων. Έχουμε ήδη αυτή την ώρα που μιλάμε έξι παραπλέοντα και δύο πλωτά του λιμενικού καθώς και ελικόπτερο το οποίο επιχειρεί».

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος ανέφερε: «Θα σας πω ένα από τα νομικά ζητήματα και την βία και τον διαχωρισμό που έχει κάθε ζώνη, την κυριαρχία που έχει το κάθε κράτος στην κάθε ζώνη του.

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι βρισκόμαστε 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου με ένα 25 μέτρων κατάμαυρο αλιευτικό σκάφος γεμάτο με κόσμο στο εξωτερικό κατάστρωμα, το οποίο αρνείται τη βοήθεια αν πας να του εκτρέψει την πορεία του βιαίως.

Η μετατόπιση αυτή του κόσμου, η οποία έγινε για πρώτες πρωινές ώρες, θα είχε συμβεί νωρίτερα και θα ήμασταν και υπαίτιοι εμείς για το ναυτικό ατύχημα. Και μάλιστα δεν θα είχαμε και τη δυνατότητα να σώσουμε 104 ανθρώπους, όπως εν τέλει έγινε.

Και επειδή όταν σας έλεγα το ιστορικό το διακόψαμε. Όταν λοιπόν χθες το βράδυ κατάφερε και έφτασε το παρακάτω περιπολικό σκάφος το δικό μας και του αρνήθηκαν τη συνδρομή, εμείς παραμείναμε στο σημείο που λέγαμε μαζί του, ούτως ώστε εάν τυχόν γίνει το οτιδήποτε να είμαστε εκεί για να μπορέσουμε να επέμβουμε. Και αν μου επιτρέπετε καταφέραμε και σώσαμε 104 ανθρώπους επειδή παρ’ όλη την αντίδραση τους παραμείναμε εκεί για τη δικιά τους προστασία.

Όπως αντιλαμβάνεστε είναι μια δυναμική διαδικασία και κατά δεύτερον είναι και μια προανακριτική διαδικασία. Οπότε μέχρι να έχουμε τις επίσημες μαρτυρικές καταθέσεις καλό θα είναι να μη λέμε κάτι επισήμως. Έχουμε κάποιες πρώτες πληροφορίες οι οποίες βοηθούν την έρευνα αλλά από κει και πέρα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κάτι.

Οι διασωθέντες ήταν ταλαιπωρημένοι άνθρωποι είχαν ξεκινήσει από τη Λιβύη προς την Ιταλία. Ήταν μέρες στη θάλασσα. Ήταν όλοι ενήλικοι άντρες οι οποίοι όσοι έχουν έχρηζαν βοήθειας έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Είναι κυρίως υπήκοοι Συρίας, Πακιστάν και Αιγύπτου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Αυτό που μένει τώρα να δούμε και την τελική επίσημη καταγραφή».

Μιλώντας στην ΕΡΤ η Aικατερίνη Τσατά νοσηλεύτρια στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, δήλωσε: «βρεθήκαμε κοντά τους από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και θα καλύψουμε την ιατροφαρμακευτική τους φροντίδα».

Επίσης ο Κώστας Κατσαρός διευθυντής ΕΚΑΒ Πελοποννήσου, δήλωσε ότι συντονίστηκαν οι δυνάμεις του ΕΚΑΒ από τα τέσσερα σημεία της περιοχής και 34 άτομα (όλοι άνδρες) διακομίστηκαν από το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Καλαμάτας, οι περισσότεροι με υποθερμία, λιποθυμικά περιστατικά και αφυδάτωση.

Ήταν άνθρωποι φοβισμένοι και με θλίψη, ο ένας δήλωσε, όπως τόνισε ο κ. Κατσαρός, ότι ήταν μαζί και η γυναίκα του. Το πρωί της Πέμπτης οι πληροφορίες λένε ότι η υγεία τους ήταν σε σταθερή κατάσταση.

H πορεια του δουλεμπορικού προς την Ιταλία. Photo screenshot via Open

Tο χρονικό της τραγωδίας

Από το Γραφείο τύπου του πρωθυπουργού εκδόθηκε ανακοίνωση αναφορικά με την επιχείρηση διάσωσης αλλοδαπών σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από την καταγραφή των γεγονότων από το Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας, προκύπτουν τα εξής:

• Το πρωί της 13ης Ιουνίου γύρω στις 11:00 από το Κέντρο Επιχειρήσεων Ρώμης ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. ότι υπάρχει ένα αλιευτικό σκάφος με μεγάλο αριθμό μεταναστών (στα διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου) σύμφωνα με πληροφορία που ελήφθη στις ιταλικές αρχές έπειτα από κλήση ακτιβίστριας ΜΚΟ.

• Το Λιμενικό Σώμα προέβη στη διαδικασία επαλήθευσης. Ελικόπτερο του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. απογειώθηκε περί τις 13:50 από Μυτιλήνη με προορισμό το αλιευτικό σκάφος.

• Στις 15:35 εντοπίστηκε το αλιευτικό σκάφος από το ελικόπτερο του Λιμενικού να πλέει με σταθερή πορεία και ταχύτητα έχοντας ικανό αριθμό ατόμων στα εξωτερικά καταστρώματα αυτού.

• Αμέσως μετά τον εντοπισμό από το ελικόπτερο, ενημερώθηκαν τα παραπλέοντα στην περιοχή πλοία και τους ζητήθηκε να αλλάξουν πορεία και να ενημερώνουν το ΕΚΣΕΔ για τις κινήσεις και την εν γένει κατάσταση του αλιευτικού σκάφους.

• Ταυτόχρονα δόθηκε εντολή σε πλοίο 40 μέτρων του Λιμενικού Σώματος να αποπλεύσει από τα Χανιά Κρήτης προς το Ιόνιο και την περιοχή του αλιευτικού.

• Η πρώτη επικοινωνία με το αλιευτικό σκάφος μετά από δυσκολία επετεύχθη περί τις 14:00.

• Το αλιευτικό σκάφος δεν ζήτησε καμία συνδρομή από το Λιμενικό Σώμα και την Ελλάδα.

• Δεύτερη απογείωση του ελικοπτέρου περί τις 18:00, όπου πάλι διαπιστώθηκε ότι το σκάφος πλέει με σταθερή πορεία και ταχύτητα.

• Επετεύχθη επικοινωνία του ΕΚΣΕΔ με το σκάφος μέσω δορυφορικού τηλεφώνου περί ώρα 18:30. Ο χρήστης του δορυφορικού τηλεφώνου που επέβαινε στο σκάφος, ο οποίος μιλούσε αγγλικά, απάντησε ότι το σκάφος δεν κινδυνεύει, δεν επιθυμούν βοήθεια πλην τροφίμων και νερού και ότι επιθυμούν να συνεχίσουν με προορισμό την Ιταλία.

• Το ΕΚΣΕΔ απέστειλε ένα παραπλέον πλοίο με σημαία Μάλτας το οποίο προσέγγισε περί τις 18:00 το αλιευτικό, και αφού το αλιευτικό σταμάτησε – όπως του ζητήθηκε από το εμπορικό πλοίο – του προμήθευσε τρόφιμα και νερό.

• Επανειλημμένως ρωτήθηκε το αλιευτικό από το εμπορικό πλοίο αν επιθυμεί επιπλέον συνδρομή ή αν κινδυνεύει ή αν θέλει κάτι άλλο από την Ελλάδα. Απάντησαν «δεν θέλουμε τίποτα άλλο από το να συνεχίσουμε για Ιταλία».

• Στη συνέχεια βρέθηκε και δεύτερο παραπλέον, ελληνικό αυτή τη φορά πλοίο, που απεστάλη στο αλιευτικό γύρω στις 21:00 προκειμένου να δοθούν επιπλέον τροφοεφόδια και οποιαδήποτε άλλη συνδρομή. Έλαβαν μόνον το νερό, ενώ τα λοιπά εφόδια τα πέταξαν στη θάλασσα.

• Από τις 15:30 μέχρι τις 21:00 ο θάλαμος επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας είχε επανειλημμένως επικοινωνία με το αλιευτικό μέσω δορυφορικού τηλεφώνου. Σε όλες επαναλάμβαναν σταθερά ότι επιθυμούν να πλεύσουν προς Ιταλία και δεν ήθελαν καμία συνδρομή από την Ελλάδα.

• Στις 22:40 κατέπλευσε πλησίον του αλιευτικού το σκάφος του Λιμενικού Σώματος από την Κρήτη. Παρέμεινε σε απόσταση και το παρατηρούσε διακριτικά, χωρίς να διαπιστώνει πρόβλημα στην πλεύση του, καθώς είχε σταθερή πορεία και ταχύτητα.

• Αυτό συνεχίστηκε μέχρι τις 01:40 της 14ης Ιουνίου. Την ως άνω ώρα ο επιβαίνων στο αλιευτικό ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου ότι παρουσιάστηκε βλάβη στη μηχανή του σκάφους και έπαψε να κινείται.

• Το συγκεκριμένο γεγονός επιβεβαιώθηκε και από το παραπλέον πλωτό του Λιμενικού.

• Άμεσα το πλωτό του Λ.Σ. προσπάθησε να προσεγγίσει το αλιευτικό για να διαπιστώσει το πρόβλημα

• Στις 02:04 πμ ο Κυβερνήτης του παραπλέοντος σκάφους του Λ.Σ. ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι είδε το αλιευτικό να παίρνει μια δεξιά στη συνέχεια μια απότομη αριστερά κλίση και μετά άλλη μια δεξιά κλίση τόσο μεγάλη που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του αλιευτικού (ναυτ. Ορολογία «παλάντζο»).

• Σε δέκα με δεκαπέντε λεπτά αργότερα το σκάφος βυθίστηκε ολοσχερώς. Πλήθος επιβαινόντων που βρίσκονταν στα εξωτερικά καταστρώματα έπεσαν στη θάλασσα.

• Έναρξη ευρείας επιχείρησης έρευνας – διάσωσης.

Κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας αποτελούμενο από τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Παύλο Μαρινάκη, την υποψήφια Βουλευτή Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών Σοφία Βούλτεψη, τον Συντονιστή Διαγραμματειακού ΝΔ Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τη Γραμματέα Ποιότητας Ζωής & Εθελοντισμού Πίστη Κρυσταλλίδου, τους υποψήφιους Βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτο Χρυσομάλλη, Περικλή Μαντά, Μαρία Ελένη Γυφτέα, Παναγιώτα Κουμάντου και Παναγιώτα Νίκα, καθώς και τον Πρόεδρο ΔΕΕΠ Μεσσηνίας Γιάννη Δούζη, βρέθηκαν χθες στην Καλαμάτα.

Το κλιμάκιο επισκέφτηκε το Νοσοκομείο της περιοχής, όπου νοσηλεύονται οι διασωθέντες και ενημερώθηκε για την κατάστασή τους ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκε διασωθέντες που διαμένουν προσωρινά στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Εκεί, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του ΟΠΚΕ, του ΕΚΑΒ, καθώς και τους εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, τους οποίους και ευχαρίστησαν για το έργο και την προσφορά τους.

Τέλος, τα μέλη του κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας επισκέφτηκαν το Λιμεναρχείο Καλαμάτας, όπου ο Διευθυντής του Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης, Υποναύαρχος Λ.Σ. Τρύφωνας Κοντιζάς είχε την ευκαιρία να τους ενημερώσει εκτενώς για το τραγικό περιστατικό και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γυναικών και των ανδρών του Λιμενικού Σώματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Open TV, ertnews.gr