16 Ιουν 2023

Στον Εισαγγελέα οι ύποπτοι διακινητές που έπνιξαν εκατοντάδες άμοιρους μετανάστες: Γίνεται λόγος για 400 με 750 επιβαίνοντες στο πλοίο-τάφος…

Επεισόδια ξέσπασαν στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
(Τώρα που κολλάνε τα επεισόδια με τους δολοφόνους δουλεμπόρους, είναι απορίας άξιον!)
Juan
 

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας πρόκειται να οδηγηθούν οι συλληφθέντες για το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου

Στις 11 το βράδυ εξήλθαν από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας οι συλληφθέντες αιγυπτιακής υπηκοότητας που φέρονται ως οι διακινητές των μεταναστών που επέβαιναν σε αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.

Σύμφωνα με το γραφείο τύπου του Λιμενικού Σώματος οι συλληφθέντες, αιγυπτιακής υπηκοότητας, είναι από 20-40 ετών.

Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες περι σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και για παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Το πλοίο που βυθίστηκε ανοιχτά της Πύλου ξεκίνησε από την Αίγυπτο και όχι από τη Λιβύη, όπως είχε αρχικά αναφερθεί, αλλά στο Τομπρούκ της Λιβύης επιβιβάστηκαν οι εκατοντάδες μετανάστες.

Μετανάστες που διασώθηκαν έκαναν λόγο για 400 με 600 επιβαίνοντες στο αλιευτικό. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες: Τους χειρότερους φόβους για 750 επιβαίνοντες στο μοιραίο πλοίο με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες επιβεβαιώνουν τα πρώτα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Στον τρομακτικό αριθμό των 568 ανέρχεται ο αριθμός των αγνοουμένων από το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, σύμφωνα με τις πρώτες καταγραφές του Λιμενικού.

Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται σε αναφορές επιζώντων, αναζητήσεις οικείων αλλά και τις πρώτες επαφές με τους ήδη συλληφθέντες δουλεμπόρους.

Όμως η σχετική έρευνα για τον πλήρη προσδιορισμό των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους συνεχίζεται.

Αν ο αριθμός των αγνοουμένων επιβεβαιωθεί ότι είναι 568, τότε αυτό θα σημαίνει, σε συνδυασμό με τους 78 επίσημα νεκρούς και τους 104 διασωθέντες, ότι στο μοιραίο πλοίο επέβαιναν 750 άνθρωποι. Τον ίδιο αριθμό προσφύγων έδινε ήδη από χθες η Alarm Phone και επιβεβαίωνε μήνυμα επιζώντα που δημοσίευσε η ΕΡΤ.

Από την Τετάρτη οι αριθμοί των επιζώντων και των νεκρών παραμένουν αμετάβλητοι: 104 διασωθέντες και 78 σοροί. «Δεν ήταν μόνο 182 άτομα, ήταν σίγουρα τριπλάσιοι», εκτίμησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος.

Στο λιμεναρχείο Καλαμάτας, ο επικεφαλής της Frontex ενημερώθηκε για την πορεία των ερευνών ενώ στην περιοχή καταφτάνουν συγγενείς μεταναστών που επέβαιναν στο «Αντριάνα», ψάχνοντας εναγωνίως τους οικείους τους.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Οι έρευνες για τις συνθήκες, τις αιτίες και τους υπεύθυνους του ναυαγίου συνεχίζονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ύποπτοι έχουν καταγωγή από την Αίγυπτο.

Το αλιευτικό σκάφος φαίνεται πως είχε αποπλεύσει από την Αίγυπτο, έκανε στάση στη Λιβύη και συνέχισε με προορισμό την Ιταλία.

Το πρωί της Παρασκευής μετά τις 08.00 πρόκειται να ξεκινήσουν από την Καλαμάτα τα μισθωμένα από το δήμο λεωφορεία τα οποία θα μεταφέρουν τους διασωθέντες στη δομή της Μαλακάσας.

Ανάμεσά τους είναι και κάποιοι ανήλικοι που θα μεταφερθούν αρχικά στη Μαλακάσα για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε δομές ανηλίκων.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: “Εως τώρα έχουν ανασυρθεί 78 σοροί από το ναυάγιο της Πύλου, που μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, για να γίνει η ιατροδικαστική εξέτασή τους, φωτογράφιση, δακτυλοσκόπηση και λήψη βιολογικού υλικού”, αναφέρει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, αστυνόμος Βασίλης Μακρής.

Στη συγκεκριμένη Ομάδα συμμετέχουν αστυνομικοί και ιατροδικαστές, ενώ συγκροτήθηκε αμέσως μετά το ναυάγιο της Πύλου, έπειτα από σχετικό αίτημα του Λιμενικού στην ΕΛΑΣ.

“Λαμβάνουμε καταθέσεις από τα 104 άτομα που έχουν επιζήσει από το ναυάγιο και προσπαθούμε να διαπιστώσουμε πόσοι ακόμα ήταν πάνω στο πλοίο, ενώ ερευνούμε για το αν υπάρχουν στοιχεία για να φτιάξουμε μια λίστα αγνοουμένων”, επισημαίνει στη συνέχεια ο κ. Μακρής.

“Σε περίπτωση που κάποιος είναι συγγενής πρώτου βαθμού, παίρνουμε και δείγμα βιολογικού υλικού από επιζώντες για να συγκριθεί με το δείγμα που θα ληφθεί από τις σορούς”.

Οσον αφορά στο εάν υπάρχει έως τώρα κάποια εκτίμηση για τον ακριβή αριθμό των ατόμων που βρίσκονταν στο πλοίο, ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, σημειώνει:

“Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των ατόμων δεν μπορεί να είναι ακριβείς, γιατί ακόμα και οι καταθέσεις των ατόμων που ήταν σε αυτό παρουσιάζουν ανακολουθίες. Οι άνθρωποι αυτοί “συσκευάστηκαν”, ήταν ο ένας πάνω στον άλλον, και ταξίδευαν για ημέρες. Κανείς δεν γνωρίζει και πόσες ακριβώς ημέρες ταξίδευαν”.

Οπως επισημαίνει ο κ.Μακρής, όσοι επέβαιναν στο πλοίο, που αναχώρησε από τη Λιβύη, δεν ήθελαν να έλθουν στην Ελλάδα, αλλά να φτάσουν στην Ιταλία. Το πλοίο έστειλε σήμα SOS στις ιταλικές Αρχές, που με την σειρά τους ενημέρωσαν τις ελληνικές.

“Νιώθουμε στενοχώρια και συμπόνοια για αυτούς τους ανθρώπους που, κάτω από άθλιες συνθήκες, ταξίδευαν για ένα καλύτερο μέλλον. Σημειώστε, ότι από την πρώτη στιγμή όλοι έσπευσαν εδώ, για να βοηθήσουν με όλες τις δυνάμεις τους”, τονίζει ακόμα στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών.

  • Από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου η εποπτεία των ερευνών για το ναυάγιο στην Πύλο, με εντολή Ντογιάκου

O εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος όρισε αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου προκειμένου να εποπτεύσει τις έρευνες για το ναυάγιο ανοικτά της Πύλου.

Ειδικότερα, με εντολή του Ισίδωρου Ντογιάκου, η εποπτεία των ερευνών και ανακριτικών πράξεων που διενεργούνται για το ναυάγιο ανοικτά της Πύλου στα διεθνή ύδατα θα γίνει από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεώργιο Οικονόμου.

Ήδη, στην Καλαμάτα, όπου και διενεργούνται οι έρευνες προς εντοπισμό διακινητών αλλά και προς διακρίβωση των συνθηκών του τραγικού ναυαγίου, βρίσκεται και εποπτεύει όλων των διαδικασιών η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Καλαμάτας, Πολυξένη Τσούλη.

  • «Έκαναν τη Μεσόγειο υγρό νεκροταφείο, δε θα συνηθίσουμε ποτέ μας το σφαγείο»

Με κεντρικό σύνθημα «Κάνανε τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών για τα κέρδη των καπιταλιστών» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα που ολοκληρώθηκε με πορεία στα γραφεία της ΕΕ, από σωματεία εργαζομένων, φορείς και νεολαία.

«Έκαναν τη Μεσόγειο υγρό νεκροταφείο, δε θα συνηθίσουμε ποτέ μας το σφαγείο», «Έγκλημα διάρκειας, χιλιάδες οι νεκροί, απάνθρωπο το σύστημα που δολοφονεί», «Μετανάστες πνιγμένοι και πρόσφυγες νεκροί, αυτή είναι της ΕΕ η πολιτική», «Πόλεμοι και φτώχεια, στη θάλασσα πνιγμένοι, οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι», «Ξανά οι θάλασσες μας θάλασσες νεκρών, αλληλεγγύη το όπλο των λαών», «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» ήταν μεταξύ των συνθημάτων που ακούστηκαν στο συλλαλητήριο και στην πορεία.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γενικό της γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Οι συγκεντρωμένοι υποδέχθηκαν με θερμό χειροκρότημα την αντιπροσωπεία του Συνδικάτου των εργαζομένων στην «Amazon» στις ΗΠΑ, που πήραν μέρος στην κινητοποίηση, στο πλαίσιο της επίσκεψης τους αυτές τις μέρες στην Αθήνα.

«Η εργατική τάξη, τα συνδικάτα μας πρέπει να καταδικάσουν την πολιτική που ευθύνεται για τις εκατόμβες νεκρών, αλλά και όλα τα κόμματα που ψήφισαν, στήριξαν και υλοποίησαν αυτή την αντεργατική πολιτική, αυτή την αντιμεταναστευτική πολιτική», τόνισε έξω από τα γραφεία της ΕΕ, ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. «Συνεχίζουμε καθημερινά με τον αγώνα μας για να τους ανατρέψουμε» τόνισε.

«Δεν θεωρούμε “φυσικό φαινόμενο” τους νεκρούς στα ναυάγια, τα ταξίδια του τρόμου, τον ξεριζωμό, τον πόλεμο για το μοίρασμα αγορών και κερδών, την προσφυγιά», υπογράμμισε η Αλεξάνδρα Λάμπρου, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφύγων, απευθύνοντας χαιρετισμό στο συλλαλητήριο.

«Δε συνηθίζουμε στο θάνατο. Ούτε στο να είναι οι θάλασσες μας νεκροταφείο ανθρώπων», τόνισε ο Αντώνης Ζήκας, από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας. Είπε ότι οι μαθητές, η νεολαία έχουν ανοιχτό μέτωπο με τον ρατσισμό και κάθε προσπάθεια να διαχωριστούν με βάση το χρώμα του δέρματος, την καταγωγή, τη θρησκεία.

  • «Εμείς οι μαθητές στεκόμαστε πάντα στο πλευρό όσων υποφέρουν», υπογράμμισε.

«Οι εργαζόμενοι είμαστε στο πλευρό των προσφύγων και μεταναστών, στο σάπιο σύστημα που αναπνέει με το δίλημμα τα κέρδη τους ή οι ζωές μας, εμείς απαντάμε οι ζωές μας! Οι ζωές όλων των κατατρεγμένων!», τόνισε ο Αντώνης Ταλφανίδης, εργαζόμενος σε ΜΚΟ μέλος της Επιτροπής Αγώνα ΜΚΟ του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, απευθύνοντας χαιρετισμό στο συλλαλητήριο.

«Δε θα ξεχάσουμε! Δίνουμε υπόσχεση! Το έγκλημα αυτό, όπως και όλα τα άλλα, δεν θα ξεχαστεί! Στο δίλημμα, τα κέρδη τους ή οι ζωές μας, για εμάς η απάντηση είναι όρκος και υπόσχεση αγώνα, έντασής της πάλης μας ενάντια στην εκμετάλλευση, τον πόλεμο και τον ξεριζωμό!»,υπογράμμισε ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, μιλώντας στο συλλαλητήριο.

Στη συγκέντρωση διαβάστηκε το ποίημα «Πατρίδα» της Ουαρσάν Σάιρ, Βρετανίδας ποιήτριας με καταγωγή από την Κένυα: «Κανένας δεν αφήνει την πατρίδα του, εκτός αν πατρίδα είναι το στόμα ενός καρχαρία. Κανένας δε βάζει τα παιδιά του σε μια βάρκα, εκτός αν το νερό είναι πιο ασφαλές από την ξηρά. Κανένας δε θέλει να σέρνεται κάτω από φράχτες, κανένας δε θέλει να τον δέρνουν, να τον λυπούνται, κανένας δε διαλέγει τα στρατόπεδα προσφύγων»:.

Την ίδια στιγμή, δεκάδες φαναράκια σηκώθηκαν στον ουρανό, για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου με θύματα μετανάστες, ενώ συγκίνηση προκάλεσε το τραγούδι «του Κόσμου οι Λαοί» των Κοινών Θνητών που ακούστηκε από τα μεγάφωνα στο Σύνταγμα.

πηγή: https://hellasjournal.com