Με το φυσικό αέριο έδειξαν το δρόμο προς τους Έλληνες πολιτικούς το Ισραήλ και η Κύπρος: Από το Κάιρο στην Ιερουσαλήμ, γιατί όχι και στην Αθήνα; [video]
FILE PHOTO: O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Benjamin Netanyahu παρίστανται στις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Κύπρου – Ισραήλ. Πηγή φωτογραφίας ΡΙΟ, ΓΤΠ, Ανδρέας Λουκαΐδης
Μετά την Αίγυπτο -και αναφερόμαστε στις δυνάμεις της ευρύτερης γειτονιάς της Ανατολικής Μεσογείου- ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε και το Ισραήλ.
Ήταν μία συνάντηση που -αν και απούσα- περιλάμβανε την Ελλάδα, καθώς η στρατηγική σχέση αφορά και επηρεάζει και τις τρεις χώρες. Μόνο που οι Έλληνες πολιτικοί δεν βλέπουν, δεν ακουν και δεν διαβάζουν. Ούτε βλέπουν το συμφέρον της Ελλάδας…
Το Εβραϊκό Κράτος είναι μία σύμμαχος χώρα, η οποία τιμά την ιδιαίτερη σύνδεση με την Κύπρο, παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες να επιτευχθεί βελτίωση στις σχέσεις με την κατοχική Τουρκία. Είναι μία εξέλιξη που θα αργήσει και μπορεί να μην συμβεί ποτέ, όσο βρίσκεται στην εξουσία ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Όπως άκουσε ο κ. Χριστοδουλίδης από τον «εννιάψυχο» πρωθυπουργό του Ισραήλ, δεν εμπιστεύεται την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν. Με τον ισλαμιστή πρόεδρο η σχέση του Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι εκρηκτική, καθώς τον έχει κατηγορήσει ακόμα και για πρακτικές των «ναζί».
Και όλοι γνωρίζουμε την ευαισθησία των Ισραηλινών γι’ αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία, καθώς ο Αδόλφος Χίτλερ έχει δολοφονήσει με τον πιο βασανιστικό και αποτρόπαιο τρόπο, εκατομμύρια Εβραίους.
Η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα, είναι φυσικός σύμμαχος του Ισραήλ, και η εξαιρετική σχέση πρέπει να προστατευθεί, καθώς βρισκόμαστε ενώπιον μίας νέας προσπάθειας της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευθεί το φυσικό αέριο που υπάρχει στην Αποκλειστική Οικονομική της ζώνη (ΑΟΖ).
Ο κ. Χριστοδουλίδης συζήτησε το θέμα με τους Ισραηλινούς συνομιλητές του, που ασχολούνται με την ενέργεια και θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει συμφωνία για να γίνουν βήματα ταχύτατα μπροστά. Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας αναμένεται να πάει στην Ιερουσαλήμ για να κλείσει τις συμφωνίες, όπως έγινε γνωστό χθες.
Η Ιερουσαλήμ ενδιαφέρεται για την δημιουργία κατάλληλων υποδομών για το φυσικό αέριο, στην Κύπρο. Και στην καλή οικονομική κατάσταση, που βρίσκεται το Ισραήλ, έχει μεγάλες δυνατότητες να επενδύσει.
Όπως είναι γνωστό, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν εγκατέλειψε το όραμα του αγωγού EastMed, αν και διαφωνούν οι Αμερικανοί, που στο εξωτερικό …παίζουν «οικολογικά» ενώ στο εσωτερικό δρουν και ανεξέλεγκτα όταν πρόκειται για τα συμφέροντά τους.
Το Ισραήλ και η Κύπρος επί κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη και των Ισραηλινών ηγετών, που κυβερνούσαν το Εβραϊκό Κράτος πριν το κ. Νετανιάχου, δεν ασχολήθηκαν σοβαρά με την εκκρεμότητα για το κοίτασμα Αφροδίτη/YISHAI.
Επιτέλους, οι κ. Χριστοδουλίδης και Νετανιάχου και συμφώνησαν ότι επείγει η ολοκλήρωση του ζητήματος αυτού, καθώς χάνουν έσοδα και οι δύο πλευρές. Αυτό που δεν κατάλαβα ποτέ, είναι το απλό: γιατί ενώ οι σχέσεις είναι εξαιρετικές καυγαδίζουν για το συγκεκριμένο κοίτασμα;
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ξεκίνησε ήδη τις προσπάθειες για την πραγματοποίηση συναντήσεων τρεις συν ένας (1). Δηλαδή των ηγετών των τριών χωρών και των ΗΠΑ. Το καλοκαίρι αναμένεται να γίνει συνάντηση στο επίπεδο των υπουργών Ενέργειας.
Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ενέργειας, Τζέφρι Πάιατ, φέρεται να έστειλε τα θέματα της ατζέντας στην Αθήνα, τη Λευκωσία και την Ιερουσαλήμ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο επίπεδο των υπουργών Ενέργειας, με την ελπίδα ότι θα ακολουθήσει η συνάντηση στο επίπεδο των ηγετών, για να ξεκαθαριστεί το είδος της νέας συμμαχίας.
Διότι οι εκλογές στην Τουρκία μπορεί να οδηγήσουν σε μία δικτατορία του Ταγίπ Ερντογάν, που σημαίνει ότι ακόμα και αν αλλάξει πολιτική έναντι των ΗΠΑ, θα έχει ημερομηνία λήξης η σχέση του με τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς.
Υποθετικά μιλώντας, δεν θα μπορούν οι ξένοι να στηρίζουν την Τουρκία όταν έχει καταλύσει όλες τις δημοκρατικές ελευθερίες. Στα θέματα αυτά μάλλον αναμένει κανείς από τους Δυτικούς να υποστηρίξουν τις αξίες που υπηρετούν και όχι τον αυταρχισμό.
Με δεδομένο, για πολλούς, ότι ο Ερντογάν θα επιχειρήσει το αδιανόητο και θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών εάν ηττηθεί, η τριμερής συμμαχία μαζί με τις ΗΠΑ, θα είναι η απάντηση σε πολλές δύσκολες ερωτήσεις. Ακόμα και αν διώξει τους Δυτικούς, μιμούμενος τους Ιρανούς, η ζημιά για την Αμερική θα μπορούσε να μειωθεί στο ελάχιστο.
Ένας από τους λόγους, για τους οποίους η Ουάσιγκτον πρέπει να καταλάβει ότι αξίζει να προσέχει και να διακόψει το στρατιωτικό πρόγραμμα με την Τουρκία, είναι ότι το πολεμικό υλικό θα πέσει σε εχθρικά χέρια.
Με την Τουρκία τα …αστεία πρέπει να τελειώσουν, διότι δεν θα γίνει ποτέ κανονική χώρα, όσο και αν οι σύμμαχοι πιστεύουν το αντίθετο. Γιατί, δηλαδή, αν κερδίσει ο Κεμάλ Κιλιντζάρογλου να αλλάξει την πορεία που χάραξε ο Ερντογάν; Αφού περίπου τα ίδια πιστεύει.
Πόσοι στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες δίνουν σημασία στους ισχυρισμούς για την υλοποίηση του «τουρκικού οράματος»; Μάλλον πόσοι έχουν καταλάβει. Και στην Αθήνα και στη Λευκωσία. Ο στόχος, τον οποίο μοιράζεται και ο αντίπαλος του Ερντογάν, είναι μία μεγάλη Τουρκία που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη…
Στις 24 Μαίου, ανάλογα με τα αποτελέσματα, μπορεί να βρεθούμε ενώπιον καταιγιστικών εξελίξεων που βεβαίως αφορούν και εμάς…
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Η πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και αρχηγός της απαξιωμένης Δεξιάς, επιμένει στο λάθος. Και για την απαράδεκτη Διζωνική και για το Κραν Μοντανά. Διαφωνεί με την πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας για την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό, και αυτή η θέση της εξυπηρετεί την κατοχική Τουρκία. Πότε θα το καταλάβει;
ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΩ: Αναφορικά με την ικανότητά της να ηγείται της Βουλής και του ΔΗΣΥ, θα αποδειχθεί στο σύντομο μέλλον. Ας βγάζει λιγότερες φωτογραφίες με το ψεύτικο χαμόγελο και ας ασχοληθεί σοβαρά με την πολιτική. Μέχρι τώρα οι ενέργειες της δείχνουν τον στόχο που είναι η Προεδρία της Κύπρου. Είναι σαν αυτούς που πριν καβαλλικέζουν το άλογο, κουνούν (σούζουν) τα πόδια τους.
Όσον φορά τις επιλογές της στον ΔΗΣΥ, οι διορισμένοι από την κ. Δημητρίου είναι όλοι εχθροί του Νίκου Χριστοδουλίδη, αλλά και του τέως προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, τον οποίο φαίνεται θεωρεί …βαρίδι για το κόμμα!
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Πολύ καλές εντυπώσεις άφησε στους συνέδρους της ΠΣΕΚΑ, στην Ουάσιγκτον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ΚωνσταντίνοςΛετυμπιώτης. Σοβαρός, χωρίς φανφάρες, έθεσε τα θέματα της Κύπρου και ζήτησε από τους συνέδρους να συνεχίσουν να υποστηρίζουν το νησί, το οποίο βεβαίως κάνουν με ζηλευτή επιτυχία.
Ο εκπρόσωπος είδε από κοντά πως εργάζονται οι ομογενείς και για την Κύπρο και για την Ελλάδα. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ομογενών δεν συμφωνεί με τη φιλοτουρκική διευθέτηση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Όπως είπε ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ο αγώνας για απελευθέρωση της Κύπρου και επιστροφή στην Κερύνεια, συνεχίζεται…
ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Πολλά τα προβλήματα στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας και οι ένοικοί του δεν έχουν βρει ακόμα το δρόμο τους. Αρχή είναι μεν, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εμπιστευθεί τους συνεργάτες του και να μην τα κάνει όλα μόνος του. Στο εξωτερικό, πάντως, τα πάει πολύ καλά. Είχε μέχρι τώρα σημαντικές συναντήσεις…
Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας.