30.5.23

“Μαρτυριάρης” ο Πρόεδρος Μπάιντεν για το παζάρι που απαίτησε ο Ερντογάν: Άλλα αυτός για τη συνομιλία του με τον Τούρκο πρόεδρο, άλλα ο Λευκός Οίκος, γενικά …μπάχαλο! (video)

 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Όπως είναι γνωστό στους αναγνώστες αυτής της στήλης, από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ), Τζο Μπάιντεν, …φεύγουν κουβέντες, που οι σύμβουλοι και οι συνεργάτες τους δεν θέλουν να ειπωθούν για λόγους που καταλαβαίνει ο καθένας.

Όλα στην πολιτική και τη διπλωματία είναι θέμα παζαριού και «πάρε-δώσε» και ουδείς θα ήθελε να γνωρίζει ο «αντίπαλος» του τη διαπραγματευτική του τακτική.

Άλλα αποκάλυψε, λοιπόν, ο Αμερικανός Πλανητάρχης για τη χθεσινή τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν, και άλλα ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου. Και σίγουρα αυτός που είπε την αλήθεια ήταν ο Πρόεδρος, ο οποίος συχνά-πυκνά αφήνει τη γλώσσα του και πάει …περίπατο!

Είχε πραγματοποιηθεί η συνομιλία με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας και ο κ. Μπάιντεν θα επέστρεφε στο σπίτι του, στο Ντελαγουέαρ (από τον Λευκό Οίκο), όταν οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι, που θα παρακολουθούσαν την αναχώρηση του προεδρικού ελικοπτέρου Marine One, του ζήτησαν δηλώσεις βασικά για το θέμα του χρέους. Διότι αυτό ενδιαφέρει τους Αμερικανούς πολίτες και τους δημοσιογράφους περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο.

Όμως, ο κ. Μπάιντεν ήθελε να τους μιλήσει και για τη συνομιλία του με τον Ερντογάν, οπότε έγινε ο παρακάτω διάλογος:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Περίμενε, περίμενε, περίμενε, περίμενε, περίμενε, περίμενε. Άρα αυτό είναι το νούμερο ένα (εννοεί το θέμα του χρέους και συνεχίζει):

Νούμερο δύο, μίλησα με τον Ερντογάν και συνεχάρη τον Ερντογάν. Και αυτός –θέλει ακόμα να δουλέψει πάνω σε κάτι στα (αμερικανικά μαχητικά) F-16 (εννοεί σε συμφωνία). Του είπα ότι θέλαμε μια συμφωνία για τη Σουηδία, οπότε ας το κάνουμε. Και έτσι θα είμαστε ξανά σε επαφή μεταξύ μας. Αλλά εγώ — ήταν βασικά ένα συγχαρητήριο τηλεφώνημα.

Και –

Ερώτηση: Αναμένετε κάποια κίνηση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την πλευρά του Ερντογάν;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Του έθεσα αυτό το θέμα. Θα μιλήσουμε περισσότερο για αυτό την επόμενη εβδομάδα.

Τα είπε όλα. Και ήταν πολύ σωστός ο τίτλος της ιστοσελίδας μας (ΕΔΩ), ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος, με το καλημέρα, επιχείρησε να παζαρέψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την πώληση των αμερικανικών μαχητικών στην Άγκυρα.

Ας δούμε όμως τι αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για το τηλεφώνημα των δύο προέδρων και άσπονδων «φίλων». Ως γνωστό, ο ένας δεν θέλει να …μυρίσει τον άλλο, και όποτε συναντηθούν δεν τα πάνε καθόλου καλά παρά τις επίσημες ανακοινώσεις για δήθεν κλίμα αγαλλίασης!!! Άλλη είναι η αλήθεια…

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε σήμερα (χθες) στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του», τονίζεται στην ανακοίνωση. Προστίθενται τα εξής:

“Οι δυο ηγέτες εξέφρασαν την κοινή δέσμευση τους να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί ως στενοί εταίροι για την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών και των λαών τους.

Συζήτησαν επίσης την ετοιμότητά τους ως Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσουν περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της διατλαντικής ασφάλειας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους».

Πουθενά για τη Σουηδία… Πουθενά για τα F-16… Πουθενά ότι θα συνομιλήσουν ξανά την άλλη εβδομάδα…

Ποιον θα πιστέψουμε; Μα φυσικά τον κ. Μπάιντεν, που δεν φιλτράρεται ο άνθρωπος όσες σημειώσεις και αν του δώσουν…

Ποιο είναι το γεγονός;

Ότι στη διάρκεια αυτή της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Τουρκίας έθεσε το θέμα ζήτημα της απόκτησης των αεροσκαφών F-16.

Και από τη δική του πλευρά, ο Αμερικανός Πλανητάρχης ζήτησε από τον Έρντογάν την έγκριση της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, στη σύνοδο του Βίλνιους.

Ξεκάθαρες κουβέντες και οι δύο. Όμως είναι δυνατόν, ένας Αμερικανός Πρόεδρος να δέχεται του «μπούλιγκ» μίας χώρας, συμμάχου υποτίθεται στο ΝΑΤΟ; Είναι αυτή μία νέα πολιτική της υπερδύναμης; Η απάντηση είναι βεβαίως αρνητική.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας δεν συμφωνούν. Πρώτον αυτό. Και δεύτερον το Κογκρέσο λέει κάτι άλλο: Δεν συνδέει την πώληση των F-16 με την άρση των τουρκικών αντιρρήσεων για τη σουηδική ένταξη.

Οι νομοθέτες θεωρούν υποχρέωση της Τουρκίας να εγκρίνει την εισδοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Μετά θα γίνει η συζήτηση για τα αμερικανικά μαχητικά που απαιτεί ο Ερντογάν.

Τις ίδιες σκέψεις κάνει και ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, που υποσχέθηκε στον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ ότι δεν θα βρεθεί απέναντι του για τα …μάτια του Ερντογάν. Θα τηρήσει την υπόσχεση του; Σίγουρα, απαντά ο φιλέλληνας γερουσιαστής…

Για τα F-16, είναι μεγάλη η συζήτηση διότι για να τα πωλήσει η Αμερική πρέπει η Τουρκία και ο ηγέτης της να αλλάξουν. Είναι μία απλή λέξη. Να αλλάξουν… Αλλά σημαίνει πολλά:

  • Να μετατραπεί σε καλό σύμμαχο, να ακολουθήσει τη Δύση στα πάντα σε ότι αφορά τη Ρωσία, να σταματήσει να απειλεί την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αρμενία και άλλες χώρες. Τίποτα απ’ όλα αυτά θα κάνει… Ερντογάν είναι αυτός. Και μετά τη νίκη του, θα παίξει μεν τα παιγνίδια του, αλλά στο τέλος θα επιστρέψει στον παλιό γνωστό εαυτό του.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, και στην Ουάσιγκτον το γνωρίζουν. Γι’ αυτό η Ομογένεια έχει να δώσει ακόμα πιο δύσκολο αγώνα, σε μία εποχή κατά την οποία συνεχίζεται μία άνευ προηγουμένου πολεμική εναντίον του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ για μία υπόθεση, για την οποία δεν έχει καμία ευθύνη.

Απαιτείται ενότητα, απαιτείται εγρήγορση και μπροστά στα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου δεν χρειάζεται να «χωρίζεται» η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα σε «τραμπικούς» και «αντιτραμπικούς».

Για το θέμα αυτό θα επανέλθουμεμε ονόματα και διευθύνσεις…


  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal