Με έκδηλη ικανοποίηση χαιρέτισε το αποτέλεσμα των ελληνικών εθνικών εκλογών, ο νέος εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.
Στην παρθενική ενημέρωση του στους διαπιστευμένους ανταποκριτές του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, δέχθηκε ερώτηση από την ιστοσελίδα " Hellas Journa"l, και θα έλεγα ότι έθεσε τη βάση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, στα ίδια γερά θεμέλια:
Και από την πλευρά μας, είπε ο κ. Μίλερ, ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με την Ελλάδα και να συνεργαστούμε με οποιαδήποτε κυβέρνηση επιλεγεί από τον ελληνικό λαό.
Πρώτα απ’ όλα, συνέχισε ο Αμερικανός εκπρόσωπος, θα πω για τη σχέση μας με την Ελλάδα. Η διμερής σχέση της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει ισχυρή υποστήριξη από τα πολιτικά κόμματα τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ελλάδα. Έχει ενισχυθεί με την πάροδο ετών της συνεργασίας μεταξύ πολλών διοικήσεων και κυβερνήσεων και στις δύο χώρες.
Και έστειλε τα συγχαρητήρια του «στον λαό της Ελλάδας για την άσκηση του δημοκρατικού του δικαιώματος της ψήφου στη Γενέτειρα της Δημοκρατίας.
Πρίν από την ενημέρωση, άλλος εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε τονίσει και τα εξής:
Οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα έναν απαραίτητο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και εταίρο. Μαζί, θα συνεχίσουμε να προάγουμε τους αμοιβαίους στόχους μας για την ειρήνη και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και ευρύτερα, ενωμένοι από τις αμοιβαίες δημοκρατικές δεσμεύσεις.
ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ (ΠΑΝΩ) Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΟ ΛΕΠΤΟ 36:11
Εικάζω -διότι δεν υπάρχει δυνατότητα της ανάγνωσης του- ότι το τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, ήταν «θριαμβευτικό» καθώς οι σχέσεις με το σημερινό Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτηρίζονται εξαιρετικές.
Πάντα, για να είμαστε ορθοί δημοσιογραφικά και με σεβασμό στη δεοντολογία, σημειώνουμε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από τη θέση του πρωθυπουργού, έδωσε ώθηση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τόλμησε να υπογράψει τη συμφωνία για την Αλεξανδρούπολη. Η δήλωση άλλωστε του Αμερικανού εκπροσώπου ομιλεί από μόνη της. Αναφέρθηκε σε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε το αναμενόμενο. Την προώθησε στα σημερινά επίπεδα, που έχουν αναγκάσει τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, πολλές φορές, να ασχοληθεί με την αμερικανική παρουσία στην ελληνική πόλη. Ο Ταγίπ Ερντογάν σκέφτεται …ψεκασμένα. Ισχυρίστηκε, ως γνωστό, ότι η Αλεξανδρούπολη δημιουργήθηκε για να χρησιμοποιηθεί εναντίον της Τουρκίας.
- Πρόκειται για καραμπινάτο fake news. Δημιουργήθηκε για να αντιμετωπιστεί η ρωσική επιθετικότητα και επιρροή. Πριν από τους Αμερικανούς είχαν εμφανιστεί στην Αλεξανδρούπολη οι Ρώσοι, που επηρέασαν κυρίως κληρικούς -όχι όλους. Οι Αμερικανοί μόλις και τους πρόλαβαν.
Η αναμενόμενη εκλογή του κ. Μητσοτάκη, στις 25 Ιουνίου, θα ανοίξει νέους ορίζοντες στην ελληνοαμερικανική στρατηγική συνεργασία. Χρησιμοποιήσαμε τις λέξεις «αναμενόμενη εκλογή» στη βάση των αποτελεσμάτων της περασμένης Κυριακής. Ήταν σαρωτική η νίκη του σημερινού πρωθυπουργού και λογικά αναμένεται να επαναληφθεί, ίσως και με μεγαλύτερα ποσοστά.
Οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί, σύμφωνα με δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο, που αναπαρήχθησαν και στην Ελλάδα, προετοιμάζονται για να οδηγήσουν στο διαπραγματευτικό τραπέζι την Αθήνα και την Άγκυρα, εάν επανεκλεγεί ο Ερντογάν.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου φέρεται να έχει συμφωνήσει -στις κουβέντες του με τον Νίκο Δένδια, που αποχωρεί από το υπουργείο Εξωτερικών- να ξεκινήσει ένα άλλου είδους διάλογος, πέραν των διερευνητικών, που έχουν αποτύχει. Πρόκειται για διάλογο κωφών, ως γνωστό.
Λέγεται επίσης ότι έχει συμφωνηθεί και η λύση του Κυπριακού. Η Τουρκία να λάβει φυσικό αέριο από τα αποθέματα της Κύπρου και να δεχθεί τη λύση στη βάση της φιλοτουρκικής Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Όλα δικά της, δηλαδή.
Αν δε ισχύει ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα αναλάβουν οι κ. Μαργαρίτης Σχοινάς και Χρήστος Στυλιανίδης, ζήτω που καήκαμε!!! Που μεταφράζεται «μόνο ο Θεός μπορεί να μας βοηθήσει».
Είναι λογικό οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί να επιθυμούν τη «διευθέτηση» των προβλημάτων που δημιουργεί η Τουρκία στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Αλλά το μέγα, και συνάμα απλό, ερώτημα είναι αυτό: Για τι είδους λύσεις ομιλούμε;
- Θα δεχθεί η Ελλάδα, χωρίς πόλεμο, να παραχωρήσει στην Τουρκία ελληνικά νησιά; Πλανώνται πλάνην οικτράν οι μεσολαβητές.
- Θα δεχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία να δώσει φυσικό αέριο στην Τουρκία για μία λύση που εξυπηρετεί την Άγκυρα; Κύριε ελέησον. Δεν έχουν τρελαθεί οι Ελληνοκύπριοι.
Οι Αμερικανοί, αφού υμνούν τις σχέσεις του με την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, ας σοβαρευτούν.
Πρώτον, κάνουν πανηγύρια μόνοι τους, χωρίς να ρωτήσουν τον Ερντογάν, και
Δεύτερον, έφτασε η ώρα να διορθώσουν τα λάθη τους, του Ιούλη του 1974, με το διπλό έγκλημα του προδοτικού πραξικοπήματος εναντίον του ξεροκέφαλου Μακάριου και της άνανδρης τουρκικής εισβολής…
- Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας.