3.5.23

Ο Αμερικανός Πρέσβης… «ταρακούνησε» τα νερά: Αλλά ποιος Έλληνας πολιτικός θα δεχθεί να υπογράψει παράδοση των ελληνικών νησιών στην Τουρκία; (video)

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης (Α) και o διευθυντής της αγγλόφωνης Καθημερινής, Αθανάσιο Έλλις (Δ). Φωτογραφία via George J. Tsunis, @USAmbassadorGR
 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Αναφωτία – Κύπρος

Μία δήλωση του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, Τζόρτζ Τσούνη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προκάλεσε δικαιολογημένο συναγερμό.

«Θα δούμε», δήλωσε στους Δελφούς, «μια πολύ σοβαρή προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων μετά τις εκλογές», και εννοούσε φυσικά τις παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, η οποία προσβάλλει την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Πελάγους.

Δεν είπε μεν τα πράγματα με το όνομα τους, ότι δηλαδή ευθύνεται η κατοχική Τουρκία για τις εντάσεις στο Αιγαίο, αλλά αυτή είναι η αλήθεια, είτε αρέσει στους δυτικούς συμμάχους της Ελλάδας είτε όχι. Διότι όλο και περισσότεροι παραδέχονται πλέον ότι ο ταραξίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι μόνο η Τουρκία και καμία άλλη χώρα στην ευρύτερη γειτονιά.

Ο κ. Τσούνης, με περγαμηνές στην υποστήριξη των εθνικών θεμάτων, πριν αναλάβει τη σημερινή θέση, διέγνωσε ότι υπάρχει «επιθυμία για συμβιβασμό» και από την Ελλάδα και από την Τουρκία, αλλά η αλήθεια -κατά τη γνώμη μου -είναι πολύ διαφορετική.

  • Ο Ταγίπ Ερντογάν και τα τσιράκια του, μετά από μία περίοδο «διαρκούς σιωπής» λόγω των σεισμών που έπληξαν την Τουρκία, ξεκίνησαν τον ίδιο αμανέ: ότι δηλαδή τα προβλήματα μπορεί να …επιλυθούν αν η Ελλάδα καθίσει να συζητήσει για τις μειωτικές απέναντι στην Πατρίδα μας τουρκικές θέσεις. Τι ζητούν; Να τους δώσουμε αυτά που απαιτούν χωρίς πόλεμο…

Ο Αμερικανός πρέσβης με παραξένεψε όταν υποστήριξε ότι «οι διαφορές (εννοεί μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας) είναι δυνατόν να επιλυθούν», αφού δεν είναι ίδιες με αυτές που δηλητηριάζουν τη σχέση του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Δεν λέει κανείς ότι πρόκειται για ένα «μεσανατολικό» ζήτημα το Αιγαίο, αλλά τι ακριβώς είναι; Ο Αμερικανός πρέσβης δεν προχώρησε τη σκέψη του, αλλά είπε και κάτι άλλο, που ενόχλησε τον πολιτικό κόσμο στην Αθήνα:

«Καμία από τις δύο πλευρές», τόνισε, (σ.σ.: εννοεί ούτε η Ελλάδα, ούτε η Τουρκία) δεν έχουν το μονοπώλιο του τι είναι σωστό και τι λάθος». 

Καταλαβαίνω γιατί πειράζθηκε ο ελληνικός πολιτικός κόσμος. Διότι οι πάντες οφείλουν να γνωρίζουν πως έχουμε μία χώρα, την Τουρκία, η οποία προετοιμάζεται εδώ και καιρό για να καταλάβει στρατιωτικά τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Έχουμε και μία άλλη χώρα, την Ελλάδα, η οποία δεν διεκδικεί ούτε σπιθαμή γης από το έδαφος της Τουρκίας.

Άρα το μονοπώλιο του τι είναι ορθό, το δικαιούται μόνο η Ελλάδα. Η Τουρκία παραμένει ο ταραξίας της περιοχής, που αντιστρατεύεται μάλιστα τα δυτικά συμφέροντα.

  • Από την άλλη πλευρά, έχουμε και τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο οποίος μας έχει μπερδέψει. Εντελώς μάλιστα.

Αναλύοντας γραμμή-γραμμή, ακόμα και λέξη-λέξη τις δηλώσεις και τις ομιλίες του το τελευταίο διάστημα, μου έδωσε την εντύπωση ότι είναι στην ίδια γραμμή πλεύσης με τους Αμερικανούς συμμάχους μας. «Να τα βρούμε», δηλαδή. Το πως δεν το είπαν, ούτε ο υπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδας, ούτε ο πρέσβης των ΗΠΑ.

Εκτός -εκ των θέσεων τους- να γνωρίζουν κάτι περισσότερο απ’ όλους μας.

Πάντα, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπάρχει το βασικό ερώτημα:

Με βάση τις θέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, ούτε η μία χώρα μπορεί να υποχωρήσει, ούτε η άλλη.

Πρώτον, ο ισλαμιστής Ταγίπ Ερντογάν, εάν εκλεγεί, δεν πρόκειται να σταματήσει να μας απειλεί και στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Και ο Κεμάλ Κιλιντζάρογλου, εάν νικήσει το σημερινό πρόεδρο της Τουρκίας, θα είναι πιο σκληρός έναντι της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και εδώ προκύπτει ένα άλλο ερώτημα: Εντάξει, καλώς… Τα είπαν και τα συζήτησαν με τον Ερντογάν υποθέτουμε… Τον Κιλιντζάρογλου τον ρώτησαν; Ο οποίος ήδη είπε στους Αμερικανούς ότι θα συνεχίσει τη στενή σχέση με τη Ρωσία του Βλαδίμηρου Πούτιν.

Δεύτερον, η Ελλάδα -όποιος και αν είναι Πρωθυπουργός- πως θα τολμήσει να μερώσει το τουρκικό θηρίο; Δίνοντας κάνα-δυο νησιά «για να τελειώνουμε», όπως μας έλεγαν παλαιότερα κάποια ενδοτικά μέλη της αθηναϊκής ελίτ; Δεν υπάρχει περίπτωση, ούτε μία στο εκατομμύριο, να βρεθεί μέλος του ελληνικού συστήματος, που θα ενδώσει στις παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας. Διότι γνωρίζει τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα.

  • Οπότε, γιατί πριν από τις τουρκικές και τις ελληνικές εκλογές, ανέκυψε ένα τέτοιο ζήτημα; Και με δεδομένο ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο ισλαμιστής Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ξεκαθάρισε ότι εάν κερδίσει ο Ερντογάν, θα καθίσουν να συζητήσουν μεν, αλλά για όλα τα θέματα.
  • Τι μας είπε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τις απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού; ότι «οι θέσεις μας είναι γνωστές. Η διαφορά μας είναι μία. Δεν θα επιτρέψουμε η εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία να μετατραπεί σε δημόσιο διάλογο μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας».,

Θυμίζω ότι σε εκείνη την περίφημη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε:

«Στο Αιγαίο υπάρχει το ζήτημα των νησιών που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους, υπάρχουν οι παραβιάσεις που έχω αναφερθεί και πριν. Υπάρχει το ζήτημα του εναέριου χώρου όπου (οι Ελληνες) αντί για τα 6 μίλια διεκδικούν τα 10 μίλια. Υπάρχουν κάποιες δηλώσεις που αναφέρουν την επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια. Ολα αυτά τα θέματα είναι ζητήματα διαφορών που δεν επιλύονται εδώ και πολλά χρόνια».

Τι άλλο είπε;

«Να πάμε σε διεθνές δικαστήριο. Για να συμβεί όμως αυτό, η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσουν. Και δεν πρέπει να είμαστε επιλεκτικοί, πρέπει να πάμε όλα τα θέματα».

Πρόσθεσε: «Όσο δεν λύνουμε τα θέματα αυτά, θα υπάρχει ενδιάμεσα μια θετική ατμόσφαιρα, αλλά μετά θα υπάρχει κάποια παραβίαση, μετά κάποια αερομαχία, ένταση στους αιθέρες και ίσως και κάποιο ατύχημα. Δηλαδή όλα μπορούν να συμβούν και αυτή η θετική ατμόσφαιρα να εξαφανιστεί σύντομα. Πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα τα επιλύσουμε. Θα κάνουμε διαβούλευση για κάθε θέμα χωριστά; Kατά την άποψή μου πρέπει να τα συζητήσουμε όλα ως πακέτο. Διότι αν λύσουμε το ένα θέμα, στο άλλο θα συνεχιστεί η ένταση».

Ξεκάθαρος ο Τσαβούσογλου. Πρέπει, λοιπόν, τόσο ο Αμερικανός πρέσβης, όσο και ο κ. Δένδιας, να μελετήσουν τα λόγια του και μετά θα δούμε πόσο κοντά είμαστε στην επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Διότι στην πραγματικότητα η απόσταση είναι από τη Γη μέχρι το Φεγγάρι…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

(Επιμέλεια αναρτήσεως : Στρατηγός εα κ. Αθαν. Καραντζίκος)