Η Τουρκία διαθέτει πληθώρα drone και πυραυλικών συστημάτων, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε κορεσμό του δικτύου αεράμυνάς μας και σε εξάντληση σε σύντομο χρονικό διάστημα του υπάρχοντος αποθέματος των πυραύλων
Oπόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με την Ρωσία να εξαπολύει κατά κύματα πυραυλικές επιθέσεις και επιθέσεις drone της κατά Ουκρανικών στόχων, σε αστικά κέντρα πλήττοντας τις υποδομές της χώρας, όσο και στο μέτωπο των επιχειρήσεων.
Από την πλευρά του το Κίεβο έχει ενεργοποιήσει τα υπερσύγχρονα Αμερικανικά-Δυτικά αντιαεροπορικά συστήματα που του έχουν αποσταλεί, προκειμένου να αναχαιτίσει το κύμα των Ρωσικών επιθέσεων.
Που οδηγεί η χρήση πανάκριβων Δυτικών αντιαεροπορικών πυραύλων κατά των φθηνών Ρωσικών drone
Ωστόσο αυτή η αντιπαράθεση αποδεικνύεται οικονομικά ασύμφορη και κοστοβόρα για Ουκρανία-ΗΠΑ-χώρες του ΝΑΤΟ, αφού χρησιμοποιείται ένας δυτικός αντιαεροπορικός πύραυλος κόστους χιλιάδων δολαρίων, προκειμένου να αναχαιτίσει ένα Ρωσικό drone αξίας μόλις λίγων εκατοντάδων δολαρίων.
Παράλληλα αυτή η οικονομική ανισορροπία οδηγεί τους Ρώσους να κάνουν μαζική χρήση των drone τους, προκειμένου οι Ουκρανοί να προβούν σε υπερκαταναλώσεις των πανάκριβων Δυτικής προέλευσης αντιαεροπορικών πυραύλων, με αποτέλεσμα εκτός των άλλων την εξασθένιση της αεράμυνάς τους, λόγω ελλείψεων των παραπάνω πυραύλων που θα αντιμετωπίσουν τελικά.
Οι ομοιότητες σε πιθανή αντιπαράθεση Τουρκίας-Ελλάδας
Ειδικότερα τα παραπάνω, καθώς επίσης το κόστος χρήσης και οι υπερκαταναλώσεις των Αμερικανικών πυραύλων Patriot στην Ουκρανία, μας ενδιαφέρουν ως Ελλάδα άμεσα, αφού είναι γνωστό ότι η ραχοκοκαλιά της αεράμυνάς μας βασίζεται στους εν λόγω πυραύλους, ενώ είναι γνωστό ότι η Τουρκία διαθέτει πληθώρα drones τα οποία θα χρησιμοποιήσει ως αιχμή του δόρατος σε περίπτωση στρατιωτικής αντιπαράθεσης με την χώρα μας στο Αιγαίο.
Παράλληλα μας ενδιαφέρει κατά πόσο οι ΗΠΑ θα μπορούν να μας προμηθεύσουν με πυραύλους Patriot σε τέτοια περίπτωση, αφού η Ουκρανία χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες τους, όπως θα δούμε στη συνέχεια.
Οι υπερκαταναλώσεις πυραύλων Patriot στην Ουκρανία
"Η Ουκρανία εκτόξευσε το 6% της ετήσιας παραγωγής PAC-3 σε 120 δευτερόλεπτα", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου Βουλγαρικού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι κατά την εκτίμησή μας τα ακόλουθα:
"Η ρωσική αεροπορική επίθεση τα ξημερώματα της 16ης Μαΐου εναντίον του Κιέβου ανοίγει ένα άλλο θέμα προς συζήτηση. Σύμφωνα με ισχυρισμούς στο διαδίκτυο, το ουκρανικό MIM-104 Patriot εκτόξευσε 30 πυραύλους αναχαίτισης.
Κοινώς ξοδεύτηκαν τουλάχιστον 120 εκατομμύρια δολάρια σε αυτή τη δίλεπτη "αναμέτρηση" αλλά και μεγάλος αριθμός αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot.
Η ετήσια παραγωγή Patriot από τις ΗΠΑ
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Lockheed Martin που δημοσιεύθηκαν το 2022, η εταιρεία παράγει ετησίως περίπου 500 πυραύλους PAC-3.
Η Lockheed Martin έφτασε σε πλήρη παραγωγή του πυραύλου PAC-3 MSE μόλις το 2018, αν και η παραγωγή του πυραύλου χρονολογείται τουλάχιστον από το 2014. Ένα χρόνο αργότερα, δηλαδή το 2019, το Πεντάγωνο αποφάσισε να αναθέσει στη Lockheed Martin την αύξηση της παραγωγής.
Ήταν το 2019 που ελήφθη η απόφαση να παράγονται 500 PC-3 MSE κάθε χρόνο.
Η αρχή λειτουργίας των Patriot
Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι η αρχή της αναχαίτισης του Patriot είναι ελαφρώς διαφορετική από, ας πούμε, του Iron Dome του Ισραήλ. Για να αναχαιτίσει και να καταστρέψει έναν πύραυλο, το Patriot εκτοξεύει δύο πυραύλους.
Επίσης, σε αντίθεση με το Iron Dome, οι πύραυλοι Patriot λειτουργούν με βάση την αρχή της άμεσης επαφής σώμα με σώμα. Αυτή είναι μια πολύ πιο δύσκολη αναχαίτιση από το Iron Dome, όπου ο ισραηλινός πύραυλος αυτοεκρήγνυται όταν ευθυγραμμίζεται με τον εχθρικό πύραυλο.
Ίσως η άμεση επαφή σώμα με σώμα είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το Patriot δεν είναι τόσο επιτυχημένο. Οι 30 πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν στις 16 Μαΐου πάνω από το Κίεβο δείχνουν ότι το σύστημα ενεπλάκη με τουλάχιστον 15 εναέριους στόχους.
H Ρωσική επίθεση στις 16 Μαΐου και η αντιμετώπισή της από τους Patriot, μας οδηγεί σε πολλά ερωτήματα, όπως είναι μια συστοιχία Patriot που σταθμεύει κοντά στο Κίεβο, υπάρχουν ή όχι και άλλα συστήματα αεράμυνας στην περιοχή NASAMS, IRIS-T;
Πρόβλημα εφοδιασμού Patriot από τις ΗΠΑ σε άλλες χώρες;
Εάν λόγου χάρη το Κίεβο βασίζεται μόνο στους Patriot και τα άλλα συστήματα αεράμυνας δεν εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της επίθεσης με ρωσικούς πυραύλους, αυτό θα είναι σοβαρό πρόβλημα όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και για τις παραγωγικές δυνατότητες των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και τα άλλα κράτη τα οποία χρησιμοποιούν Patriot.
Για παράδειγμα, εκτός από τις ΗΠΑ και την Ουκρανία, Patriot έχουν στο οπλοστάσιό τους η Γερμανία, η Ιαπωνία, το Κουβέιτ, η Ολλανδία, η Ελλάδα, η Δημοκρατία της Κορέας, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, η Πολωνία, το Κατάρ, η Ρουμανία και η Σουηδία.
24 ώρες μετά την εκτόξευση 30 πυραύλων από το Patriot, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε επίσημα ότι παρά τον μεγάλο αριθμό πυραύλων που εκτοξεύθηκαν από το Κίεβο, υπάρχει επαρκής προμήθεια από αυτούς σε όλο τον κόσμο.
Αλλά αυτές οι πληροφορίες αποκτούν διαφορετική όψη όταν γνωρίζουμε την ετήσια παραγωγή των ΜΜΕ και των φορέων εκμετάλλευσης PAC-3 στον κόσμο. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, οι ΗΠΑ με τους 1.106 εκτοξευτές τους έχουν ένα μεγάλο απόθεμα αυτών των πυραύλων.
Οι κινήσεις της Ελλάδας
Η Ελλάδα σε περίπτωση στρατιωτικής αντιπαράθεσης με την Τουρκία στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την αντιαεροπορική της άμυνα στα πυραυλικά συστήματα Patriot που διαθέτει.
Η Τουρκία από την άλλη διαθέτει πληθώρα drone και πυραυλικών συστημάτων, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε κορεσμό στόχων του δικτύου αντιαεροπορικής μας άμυνας αφενός και αφετέρου στην εξάντληση σε σύντομο χρονικό διάστημα του υπάρχοντος αποθέματος των πυραύλων μας Patriot.
Κατόπιν των ανωτέρω και σε συνδυασμό με τις υπερκαταναλώσεις Patriot από τους Ουκρανούς, προτείνεται όπως η χώρα μας προβεί από τώρα στην εξασφάλιση επιπρόσθετων πυραύλων Patriot ως απόθεμα είτε από τις ΗΠΑ, είτε βάσει συμφωνίας από χώρες της ΕΕ, καθώς και λοιπές χώρες που διαθέτουν επίσης το υπόψιν αντιαεροπορικό σύστημα.