25.5.23

Έρευνα για δολιοφθορά στα γαλλικά ναυπηγεία της Naval Group: Κατασκευάζουν και τις ελληνικές φρεγάτες Belh@rra

 

Η επιβλητική ανάστροφη πλώρη της πρώτης Ελληνικής φρεγάτας Belh@rra η οποία μέσα από μια συμβολική τελετή πέρασε στην φάση του λεγόμενου δεξαμενισμού ώστε τα block που έχουν ήδη κατασκευαστεί να ενωθούν και να μετατραπεί σε ενιαίο καράβι. Πηγή: Naval Group

Έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και αύξηση μέτρων προστασίας επιβλήθηκε στα ναυπηγεία της εταιρείας Naval Group, όπου κατασκευάζονται και οι ελληνικές φρεγάτες Belh@rra, καθώς, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της γαλλικής εφημερίδας «Le Télégramme», υπάρχουν καταγγελίες για σαμποτάζ στην υπό κατασκευή φρεγάτα Admiral Ronarc’h της Γαλλίας.

Η γαλλική εφημερίδα εκδίδεται στη Βρετάνη, όπου βρίσκεται και το ναυπηγείο της Naval Group.

 Όπως αναφέρουν πηγές που επικαλείται η «Le Télégramme» , πριν από λίγες εβδομάδες κόπηκαν εσκεμμένα πολλά καλώδια στη νέα γαλλική φρεγάτα Admiral Ronarc’h, η οποία βρίσκεται από τα μέσα Ιανουαρίου σε ναυπηγο-επισκευαστική δεξαμενή και αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας το 2024.

Aνακοίνωση που εξέδωσε η Naval Group αναφέρει:

«Μετά την ανακάλυψη των δολιοφθορών σε ένα από τα πλοία μας, υποβάλαμε αμέσως καταγγελία. Διενεργείται έρευνα και ελπίζουμε να ρίξει φως σε αυτές τις πράξεις. Έχουμε επίσης ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας στους χώρους εργασίας μας».

Tην υπόθεση έχει αναλάβει η εισαγγελία στρατοδικείου της Ρεν, η οποία, ανακοίνωσε την Τρίτη 23 Μαΐου 2023, ότι όντως έχει ξεκινήσει έρευνα για ”διακεκριμένη, σκοπούμενη καταστροφή περιουσίας με στόχο τη ζημία των θεμελιωδών συμφερόντων του Έθνους”.

για την «καταστροφή περιουσίας που μπορεί να βλάψει τα θεμελιώδη συμφέροντα του Έθνους, ένα έγκλημα που προβλέπεται και τιμωρείται από το άρθρο 411.9 του ποινικού κώδικα».

  • Στο σημείο αυτό, είναι λογικό να προκύπτουν διάφορα ερωτήματα. Αν πρόκειται για μεμονωμένη πράξη ενός δυσαρεστημένου υπαλλήλου ή μια επιχείρηση σαμποτάζ προς όφελος ξένων συμφερόντων.

Το «Le Telegramme» αναφέρει ότι για το συγκεκριμένο ποινικό έγκλημα, στην πρώτη περίπτωση, επιβάλλεται δεκαπενταετής κράτηση και χρηματικό πρόστιμο 225.000 ευρώ. Ωστόσο για την δεύτερη περίπτωση, δηλαδή «όταν τελείται με σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων ξένης δύναμης, ξένης εταιρείας ή οργανισμού ή υπό ξένο έλεγχο, η ίδια ποινική πράξη τιμωρείται με είκοσι χρόνια κράτηση και χρηματικό πρόστιμο 300.000 ευρώ», διευκρινίζει ο νόμος.

 

Και προηγούμενο ύποπτο περιστατικό

Πριν λίγες μέρες σημειώθηκε ένα παρόμοιο περιστατικό. Συγκεκριμένα, μια από τις νέες φρεγάτες του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού της Βρετανίας που βρίσκεται υπό κατασκευή, η HMS Glasgow κλάσης Type 26, υπέστη «σκόπιμη δολιοφθορά», όπως μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Ορισμένα καλώδια στο HMS Glasgow «καταστράφηκαν εκ προθέσεως», ανέφερε η κατασκευάστρια εταιρεία BAE Systems.

Σύμφωνα με το UK Defense Journal «μια ομάδα δυσαρεστημένων εργολάβων διέκοψε τη διαδικασία ναυπήγησης της φρεγάτας κλάσης Type 26 κόβοντας περισσότερα από 60 καλώδια».

Το κίνητρο πίσω από το σαμποτάζ φέρεται να είναι ένα ζήτημα που σχετίζεται με διαφορές πληρωμής. Συνολικά πρόκειται να εγκατασταθούν περίπου 23.000 καλώδια στην φρεγάτα HMS Glasgow.

Με πληροφορίες από Le Télégramme/https://hellasjournal.com