Μα πόσο, τέλος πάντων, φοβούνται τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ οι Τούρκοι; Έθεσαν θέμα στο Λευκό Οίκο για το απαγορευτικό στα F-16 που ζητούν (video)
Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι, που εργάζονται για τον αυταρχικό ισλαμιστή πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν μέσω των απαξιωμένων τουρκικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) στα οποία εργάζονται, …κατήγγειλαν στο Λευκό Οίκο τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Γιατί; Επειδή δεν εγκρίνει την πώληση των αμερικανικών μαχητικών F-16 στο αυταρχικό καθεστώς της Άγκυρας. Και καλά κάνει. Πως μπορεί ένας Αμερικανός γερουσιαστής να εμπιστευθεί το αμερικανικό πολεμικό υλικό στον σύμμαχο του αυταρχικού προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, που ρωτήθηκε σχετικά, τι απάντησε πέραν των τετριμμένων; Μιλήστε με το γραφείο του γερουσιαστή και τους υπόλοιπους (νομοθέτες) που αντιτίθενται, τους απάντησε. Ήταν ένας ωραίος τρόπος για να κλείσει προφανώς το θέμα.
Ο κ. Κίρμπι δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος θέλει να προχωρήσει η πώληση των F-16 στην Τουρκία και πρόσθεσε:
“Η θέση του προέδρου δεν έχει αλλάξει. Θα θέλαμε ακόμα να προχωρήσουμε σε αυτό”, είπε εκφράζοντας την εκφρασμένη, αλλά λανθασμένη, θέση του προέδρου Τζο Μάιντεν, όπως αυτή εκφράστηκε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, τον περασμένο Ιούνιο, στη Μαδρίτη.
Η ερώτηση αφορούσε τη στάση του Κογκρέσου και αν ο Λευκός Οίκος έλαβε κάποια ένδειξη από αυτό, και ενώ την Κυριακή διεξάγεται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, με φαβορί για να επανεκλεγεί ο Ταγίπ Ερντογάν.
Ο κ. Κίρμπι ήταν απολαυστικός:
«Η σύστασή μου θα ήταν ίσως να μιλήσετε με το γραφείο του γερουσιαστή (Μπομπ) Μενέντεζ ή με τους ανθρώπους στο Λόφο (Καπιτώλιο) για να μιλήσουν για τις προσδοκίες τους. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να μιλήσω για τον πρόεδρο. Δεν έχει αλλάξει τίποτα σχετικά με την επιθυμία του να προχωρήσει σε αυτό, στα F-16».
Οι Τούρκοι κάνουν ένα μεγάλο λάθος. Εστιάζουν την προσοχή τους μόνο στον γερουσιαστή Μενέντεζ ενώ έχουν ταχθεί εναντίον της πώλησης των F-16, και άλλοι σημαντικοί νομοθέτες, και από τα δύο σώματα, τη Βουλή και της Γερουσία.
Απλά ο φιλέλληνας νομοθέτης εκφράζει μεγαλοφώνως την αντίθεσή του.
Εκτός των αντιρρήσεων που αφορούν τις τουρκικές απειλές εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, οι βουλευτές και οι γερουσιαστές έστειλαν προ πολλού το μήνυμα ότι χωρίς την ένταξη στο ΝΑΤΟ και της Σουηδίας, μετά τη Φινλανδία, δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσουν στην πώληση των F-16.
Αλλά, και να επιτρέψει η Τουρκία την ένταξη της Σουηδίας, πρέπει να γίνουν αποδεκτοί και οι άλλοι όροι που τέθηκαν, κυρίως από τον κ. Μενέντεζ.
Θυμίζουμε ότι η Τουρκία ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά θέτει όρους στη Σουηδία, που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί, καθώς μεταφράζει το κείμενο της Μαδρίτης διαφορετικά από τη Στοκχόλμη και όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, εκτός της αυταρχικής Ουγγαρίας.
Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα στις ΗΠΑ, τον Οκτώβριο του 2021, για την αγορά 40 F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού για 80 παρόμοια αεροπλάνα που διαθέτει ήδη.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει υποβάλει μεν το τουρκικό αίτημα στο Κογκρέσο, αλλά τέσταρε τα νερά, οπότε έλαβε την απάντηση των νομοθετών, ότι δεν θα δώσουν το πράσινο φως. Το γεγονός ότιδεν εστάλη ακόμα το τουρκικό αίτημα στο Κογκρέσο δείχνει και τις δυσκολίες αποδοχής του.
Πρέπει να σημειωθεί ότι επανήλθε στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις και ένας άλλος όρος, που είχε ξεχαστεί αν και γι’ αυτόν επιβλήθηκαν κυρώσεις την τουρκική βιομηχανία.
Η Ουάσιγκτον επιμένει ότι η Τουρκία πρέπει να επιστρέψει στη Ρωσία το σύστημα S-400.
Πέραν των κυρώσεων, η Ουάσιγκτον ακύρωσε την τουρκική παραγγελία για την αγορά 100 αμερικανικών μαχητικών F-35 και σταμάτησε το πρόγραμμα κατασκευής εξαρτημάτων για το συγκεκριμένο αεροπλάνο από την τουρκική πολεμική βιομηχανία.
Αντίθετα δείχνει να αποδέχεται το ελληνικό αίτημα για την αγορά, σε πρώτη φάση, 20 μαχητικών F-35.
Αξίζει να επαναλάβουμε και να σημειώσουμε ότι ο γερουσιαστής Μενέντεζ εξασφάλισε πρόσφατα την υπόσχεση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ότι δεν θα συγκρουστεί μαζί του για το θέμα της αγοράς των αμερικανικών F-16 από την Τουρκία…
Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν δείχνει να εκτιμά τους λόγους της αντίδρασης του κ. Μενέντεζ και να σέβεται τον ίδιο τον γερουσιαστή..
Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας