25.5.23

Μόσχα και Μινσκ υπέγραψαν συμφωνία για ανάπτυξη ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία!


 Οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας και της Λευκορωσίας υπέγραψαν σήμερα Πέμπτη, συμφωνία για την ανάπτυξη ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία.

Εξάλλου ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε πως η Δύση διεξάγει έναν «ακήρυκτο πόλεμο» εναντίον της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Η Ρωσία και η Λευκορωσία, οι οποίες είναι στενές σύμμαχοι στη σύγκρουση που διεξάγεται στην Ουκρανία, είχαν συμφωνήσει νωρίτερα φέτος να αναπτυχθεί στη Λευκορωσία μέρος του τακτικού πυρηνικού οπλοστασίου της Μόσχας, αλλά μόλις σήμερα προχώρησαν στην επισημοποίησή της.

Ο Β.Πούτιν είχε δηλώσει ότι θα τοποθετήσει «τακτικά» πυρηνικά όπλα, στο έδαφος της γειτονικής της χώρας, κάτι που αναγκάστηκε να κάνει λόγω της αυξημένης απειλής από τους Ουκρανούς (αν και κανείς δεν ξέρει με σιγουριά αν διαθέτουν τις απαραίτητες δυνάμεις), να επιτεθούν διαμέσου της Ζαπορίζια ή της Χερσώνας και να φτάσουν στα όρια της Κριμαίας με σκοπό την κατάληψή της.

Μία Κριμαία που ιστορικά είναι ρωσική και ο πληθυσμός της είναι ρωσικός.

Στο ζήτημα του πληθυσμού άλλωστε το Κίεβο έχει ανακοινώσει πως «θα τιμωρηθεί» για την επιλογή του να ταχθεί υπέρ των Ρώσων.

Η Μόσχα δεν θα επιτρέψει την πραγματοποίηση μίας τέτοιας απειλής και θα κάνει χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων.

Όταν συνέβη η κρίση των πυραύλων της Κούβας αφορούσε τα «στρατηγικά» πυρηνικά όπλα, τα οποία είναι αρκετά ισχυρά για να αφανίσουν ολόκληρες πόλεις χιλιάδες μίλια μακριά από οποιοδήποτε πεδίο μάχης.

Αντιθέτως, το ζήτημα στην Ουκρανία περιστρέφεται γύρω από μικρότερης ισχύος όπλα, τα λεγόμενα τακτικά πυρηνικά όπλα.

Αυτές οι μικρότερες πυρηνικές κεφαλές προορίζονται για χρήση στο πεδίο της μάχης και έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν στόχους σε συγκεκριμένη έκταση. Ακόμα κι έτσι, πολλές από τις κεφαλές είναι πιο ισχυρές από την ατομική βόμβα που έριξαν οι ΗΠΑ στη Χιροσίμα, η οποία είχε απόδοση που ισοδυναμεί με περίπου 20 κιλοτόνους εκρηκτικής ύλης TNT.

Η Ρωσία διατήρησε περίπου 2.000 τακτικές πυρηνικές κεφαλές. Μπορούν να τοποθετηθούν σε διάφορα συστήματα που χρησιμοποιούνται για την βολή συμβατικών πυρομαχικών, όπως πύραυλοι κρουζ Kalibr ή βαλλιστικοί πύραυλοι Iskander, και μπορούν να εκτοξευθούν από ξηρά ή θάλασσα.



https://www.pronews.gr/