Σε μία σύρραξη προκειμένου η Ελλάδα να τύχει της ενεργού υποστήριξης των πιθανών συμμάχων και της διεθνούς κοινής γνώμης, είναι ζωτικής σημασίας να παρουσιαστεί η Τουρκία ως επιτιθέμενη. Όμως, σύμφωνα με τον Κονδύλη, η υιοθέτηση μιας αμυντικής στρατηγικής στο ιστορικό και πολιτικό επίπεδο, δεν σημαίνει την υιοθέτηση αμυντικής στρατηγικής στο στρατιωτικό επίπεδο, καθώς μπορεί η Ελλάδα να αποτρέψει την Τουρκία.
Η ιδέα ενός ελληνικού προληπτικού πλήγματος πρέπει να υπάρχει στα σχέδια, σε περίπτωση που αποτύχει η αποτροπή και η σύρραξη μεταξύ των δύο χωρών καταστεί μονόδρομος.
Αυτό μπορεί να υλοποιηθεί στο πλαίσιο άμεσης κλιμάκωσης ενός θερμού επεισοδίου και εφόσον υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι επίκειται τουρκικό πρώτο πλήγμα. Στόχοι θα είναι εκτός από τις κύριες μονάδες του τουρκικού στόλου και τα αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας, το σύστημα αεροπορικού ελέγχου, οι λιμενικές εγκαταστάσεις, τα αεροδρόμια και οι οδικοί και σιδηροδρομικοί κόμβοι στην τουρκική Θράκη και τα μικρασιατικά παράλια.Παράλληλα, στο πλαίσιο απόκτησης διπλωματικών πλεονεκτημάτων ή εξισορρόπησης πιθανής απώλειας εδάφους, πρέπει να εξεταστεί η πιθανότητα κατάληψης και διατήρησης τουρκικών εδαφών. Η μόνη περίπτωση κατάληψης τουρκικού εδάφους με πιθανότητες επιτυχούς διατήρησης, είναι η κατάληψη Ίμβρου, Τενέδου και εδαφών στην τουρκική Θράκη.
Ο ιδανικός τρόπος για να αποτραπεί μία επιθετική κίνηση της Τουρκίας, είναι η Ελλάδα να αποκτήσει αριθμό πυρηνικών όπλων και φορέων εκτόξευσής τους. Είναι το απόλυτο αποτρεπτικό όπλο και ο μόνος τρόπος που έχει μια μικρότερη χώρα να αποθαρρύνει τυχοδιωκτισμούς ισχυρότερων αντιπάλων της. Η κατοχή τους από το Πακιστάν καθιστά εξαιρετικά προσεκτική την Ινδία. Ομοίως, η γνώση κατοχής πυρηνικών από το Ισραήλ, κατέστησε δεκτικούς τους Άραβες σε διαπραγματεύσεις. Τα πυρηνικά (μαζί με την Κίνα) εξασφαλίζουν την επιβίωση του καθεστώτος του Κιμ Τζονγκ-ουν στη Βόρεια Κορέα.
Απαραίτητη η απόκτηση πυραύλων
Εκτός από τα πυρηνικά, τα οποία θεωρούνται ταμπού από τις εγχώριες ελίτ, το άλλο μέτρο που θα καταστήσει προσεκτική την Τουρκία είναι η απόκτηση πυραυλικών συστημάτων. Αυτά παρέχουν τη δυνατότητα πληγμάτων σε βάθος για την προσβολή στόχων υψηλής αξίας. Δύνανται να χρησιμοποιηθούν για αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις. Ως τέτοια νοούνται συστήματα εκτοξευόμενα από χερσαίες, εναέριες, θαλάσσιες και υποβρύχιες πλατφόρμες, διαφόρων διαμετρημάτων, εκρηκτικής γόμωσης, ακρίβειας (Circular Error Probable / CEP), βεληνεκούς και αποστολών, με σκοπό τη δημιουργία ενός διαστρωματωμένου πλέγματος, συνδεδεμένων με πληθώρα αισθητήρων, στο πλαίσιο του δικτυοκεντρικού πολέμου.
Στον τομέα της αεράμυνας η χώρα πρέπει να μεριμνήσει για την απόκτηση αντιβληματικής άμυνας για την προστασία αστικών κέντρων, βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μονάδων παραγωγής ενέργειας, κλπ (PATRIOT, IRON DOME, DAVID’s SLING). Όλα τα παραπάνω θα συνεργάζονται με ένα εξαιρετικά ανεπτυγμένο δίκτυο πληροφοριών που θα μειώνει το “βρόχο” (Loop) OODA (Observe, Orient, Decide, Act) των ιθυνόντων.
Το Πυροβολικό θα πρέπει να προβεί στην απόκτηση κινητών πυραυλικών συστημάτων εδάφους-εδάφους σε ικανές ποσότητες, με βεληνεκή ανώτερα του ATACMS (200-500 χλμ). Αυτά θα αναπτύσσονται σε περίοδο έντασης-κρίσης από στρατόπεδα του εσωτερικού σε νησιά και στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη σε διαφορετικά σημεία κάθε φορά, προκειμένου να τηρείται σε αμφιβολία ο αντίπαλος ως προς τις θέσεις ανάπτυξης και για την αποφυγή στοχοποίησής τους.
Με τα παραπάνω στέλνεται ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής, καθόσον ο αντίπαλος θα γνωρίζει ότι σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ελλάδας, το πλήγμα ενάντια στις υποδομές του (λιμάνια, αεροδρόμια, εργοστάσια, διυλιστήρια, μονάδες παραγωγής ενέργειας, σιδηροδρομικοί κόμβοι, κλπ) κατά μήκος των μικρασιατικών παραλίων και στη Θράκη, εκεί όπου παράγεται το μεγαλύτερο μέρος του τουρκικού ΑΕΠ, θα είναι συντριπτικό.
Για το λόγο αυτό δεν ενδιαφέρει η προμήθεια συστημάτων μεγάλης ακρίβειας, μιας και ο σκοπός θα είναι η εξουδετέρωση-αδρανοποίηση για ικανό χρονικό διάστημα των υποδομών και η πρόκληση φόβου. Αντιθέτως, η χαμηλή ακρίβεια επιτρέπει στην Ελλάδα να ισχυριστεί ότι τυχόν παράπλευρες απώλειες δεν ήταν με δική της υπαιτιότητα, αλλά του οπλικού συστήματος και του επιτιθέμενου που δεν μερίμνησε για την εκκένωση των κατοικημένων περιοχών. Για στόχους που απαιτείται ακρίβεια θα υπάρχουν οι πύραυλοι που εκτοξεύονται από εναέριες ή θαλάσσιες πλατφόρμες τύπου SCALP. Εννοείται ότι στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν και σύγχρονα περιφερόμενα πυρομαχικά (loitering munitions), όπως στην Ουκρανία ή στη Σαουδική Αραβία.
Τί έδειξε η Ουκρανία
Στα νησιά και στην Κύπρο, στο πλαίσιο του εκφυλισθέντος Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, θα εγκατασταθούν πυραυλικά συστήματα με σκοπό την Άρνηση Περιοχής / Απαγόρευση Πρόσβασης (A2/AD). Με τον τρόπο αυτό μπορεί η Ελλάδα να εφαρμόσει ναυτικό αποκλεισμό στην Τουρκία για μεγάλο χρονικό διάστημα, ανεξάρτητα από την τύχη που θα έχουν κάποια νησιά, τα οποία θα αποφασίσει ότι πρέπει να καταληφθούν. Το μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού εμπορίου της Τουρκίας γίνεται θαλασσίως και είναι ευάλωτη σε ναυτικό αποκλεισμό, ιδιαίτερα εάν η Ελλάδα προβεί και σε εκτεταμένες ναρκοθετήσεις των προσβάσεων στα λιμάνια της γείτονος, σε συνδυασμό με τη χρήση των υποβρυχίων για την προσβολή εμπορικών πλοίων.
Τα παραπάνω δεν σημαίνει ότι είναι δυνατόν να αγνοηθούν οι άλλοι Κλάδοι και Όπλα. Το αντίθετο μάλιστα. Οι μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων / Ειδικών Δυνάμεων, όσο και εάν υπερπροβάλλεται ο ρόλος τους, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τους καλά εκπαιδευμένους μαχητές του Πεζικού και των Τεθωρακισμένων και στην άμυνα και στην εκτέλεση επιθετικών αποστολών μεγάλης κλίμακας.
Προκειμένου να επιτύχει η ελληνική πλευρά τους αντικειμενικούς σκοπούς της, είναι μονόδρομος η εξασφάλιση αεροπορικής και ναυτικής υπεροχής σε όλα τα θέατρα επιχειρήσεων. Χωρίς αυτές είναι δεδομένη η ήττα. Η Ελλάδα θα εκλιπαρεί τις μεγάλες δυνάμεις να σταματήσουν την τουρκική προέλαση, όπως έγινε το 1897. Εν κατακλείδι, η Ουκρανία απέδειξε, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι όταν ένας λαός και η ηγεσία του είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν για την πατρίδα τους μέχρις εσχάτων, τότε κανένα αποτέλεσμα δεν είναι προδιαγεγραμμένο. Οι δε σύμμαχοι θα σπεύσουν σε βοήθεια, όταν πειστούν ότι υπάρχει βούληση και ικανότητα για αντίσταση.
\(επιμέλέια αναρτήσεως : Στρατηγός εα κ. Αθαν. Καραντζίκος)