Όπως ανέφερε, η σχέση φιλίας και καλής γειτονίας, που έχει φόντο την ιστορική συνεισφορά και εγγύτητα των δύο εθνών, στηρίζεται «στις κοινές αξίες και τα κοινά συμφέροντα» και «επεκτείνεται σε περιφερειακή συνεργασία και σε στρατηγική συνεργασία».
Σήμερα, σημείωσε, «η στρατηγική συνεργασία οικοδομείται στην πολιτική, την οικονομία και την άμυνα» και στο μέλλον έχει μεγάλες ευκαιρίες «στους τομείς της ενέργειας της τεχνολογίας, της επιστήμης, της υγείας, του εμπορίου, του τουρισμού, του πολιτισμού».
Στο πλαίσιο των αναφορών του στα διμερή θέματα, μίλησε για τις ισραηλινές επενδύσειε στην τουριστική βιομηχανία, οι οποίες «ξεπέρασαν τα 500 εκατομμύρια ευρώ».
Εκ μέρους της ελληνικής πλευράς μίλησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η στρατηγική σχέση που έχουν σφυρηλατήσει η Ελλάδα και το Ισραήλ «αποσκοπεί στην ειρήνη και τη σταθερότητα» της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, «είναι πυλώνες σταθερότητας» και «βασίζεται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, τον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς και στους κανόνες της καλής γειτονίας».
Ο Έλληνας αξιωματούχος έκανε αναφορά και στην τριμερή σχέση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, η οποία υποδηλώνει την «κοινή επιθυμία να εργαστούμε από κοινού προς όφελος των λαών και της περιοχής μας».
Ο ισραηλινός πρέσβης μίλησε εκτενώς για τα επιτεύγματα της χώρας του στα 75 χρόνια της ύπαρξής της, παρά τις δυσκολίες, όπως είπε, χάρη στη δέσμευση και την αποφασιστικότητα να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις των ιδρυτών του κράτους για «μία χώρα ασφαλή, με ελευθερία και την ισότητα για όλους, που θα είναι μέρος της διεθνούς κοινότητας και της περιφερειακής συνεργασίας και θα απλώνει το χέρι στους γείτονες για ειρήνη».
Απαριθμώντας τα επιτεύγματα του ισραηλινού κράτους, έκανε λόγο για «ανθηρή και ελεύθερη οικονομία» και πρωτοπορία στους τομείς της «τεχνολογίας και της επιστήμης». «Είμαστε στους δέκα πρώτους στην καινοτομία και τη δημιουργικότητα», επεσήμανε.
«Αυτά που επιτύχαμε στην καινοτομία και τη δημιουργικότητα δεν είναι αξίες per se, αλλά εργαλείο για τη συμβολή στην ευημερία της χώρας. Για τη βελτίωση των υδάτινων πόρων, της τεχνολογίας των τροφίμων, της αγροτεχνολογίας, της καινοτόμας ιατρικής και θεραπειών. Για μία καλύτερη ζωή. Είναι κληροδότημα για τα παιδιά και τα εγγόνια μας», πρόσθεσε.
Για τον ευρύτερο ρόλο του Ισραήλ, ο κ. Κατς υπογράμμισε: «Έχουμε πολιτικές σχέσεις με περισσότερες από 160 χώρες. Είμαστε μέλη των διεθνών και περιφερειακών οργανισμών και είμαστε στο επίκεντρο των διεθνών συζητήσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τις διαστάσεις της εικονικής ζωής, τα κοινωνικά δίκτυα, την κυβερνοασφάλεια, τα “κρυπτο”. Έχουμε ισχυρό στρατό για να μας προστατεύει. Έχουμε συνάψει συμφωνίες με πολλούς από τους γείτονές μας: Την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Μαρόκο, τα Εμιράτα, το Μπαχρέιν και προσυμφωνία με το Σουδάν».
Όσον αφορά τις μελλοντικές προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες, είπε ότι «επιδίωξή μας είναι να επιτύχουμε ειρήνη και με τους υπόλοιπους γείτονες και να βρούμε τον δρόμο της συνύπαρξης με τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας». Παράλληλα ανέφερε πως «θα συνεχίσουμε τις εθνικές και διεθνείς προσπάθειες εναντίον αυτών που μας επιβουλεύονται και δρουν ως αποσταθεροποιητικές δυνάμεις στη γειτονιά μας και ευρύτερα».
Κλείνοντας, ευχαρίστησε τον οργανισμό Keren Hayesod Greece «που μας βοήθησε πριν τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ και εξακολουθεί να βοηθάει στην οικοδόμηση του κράτους και της κοινωνίας». Ευχαρίστησε, επίσης, τις εταιρίες Elbit, IAI και Rafael για τα τεχνολογικά επιτεύγματα στην ασφάλεια και την άμυνα και «τη συμβολή τους στην εθνική ασφάλεια, στην ξηρά, τη θάλασσα, τον αέρα και το διάστημα».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος άρχισε τον ολιγόλεπτο χαιρετισμό του με ευχές στις δύο χώρες για «ευημερία, ασφάλεια και ειρήνη» και συνεχάρη την ισραηλινή πλευρά για τα επιτεύγματα που έχει να επιδείξει στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας και της επιστήμης.
Για τις διμερείς σχέσεις σημείωσε πως «η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν σφυρηλατήσει στρατηγική συνεργασία στη βάση της φιλίας μας και επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου».
Όπως συμπλήρωσε, «επιθυμούμε να εμβαθύνουμε και να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτήν τη στρατηγική συνεργασία. Η Ελλάδα και το Ισραήλ δρουν ως πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, περιοχή υψηλής στρατηγικής σημασίας. Και οι δύο καταδικάζουμε τις επιθετικές κινήσεις και τις τρομοκρατικές ενέργειες και υπερασπιζόμαστε από κοινού τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τις αξίες μας».
«Οι σχέσεις μας γίνονται όλο και πιο ισχυρές», τόνισε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα διατηρήσουμε το μομέντουμ και θα αξιοποιήσουμε νέες ευκαιρίες. Μίλησε, μάλιστα, για την κοινή εκπαίδευση και τις κοινές ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, καθώς και για την ιδιαίτερη σημασία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα.
«Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες αποβλέπουν στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή», επεσήμανε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας.
«Η τριμερής συνεργασία της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου είναι η κοινή επιθυμία να εργαστούμε από κοινού προς όφελος των λαών και της περιοχής μας. Η συνεργασία μας βασίζεται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, τον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς και στους κανόνες της καλής γειτονίας», υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Επίσης, μίλησε για τα πολλά επιτεύγματα του Ισραήλ στην επιδίωξή του «να οικοδομήσει μία δυνατή δημοκρατία», ενώ παράλληλα «είναι ένα κράτος ηγέτης στην καινοτομία και την εξαγωγή υψηλής τεχνολογίας προϊόντων».
Για το μέλλον εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η φιλία και η συνεργασία μας θα συνεχίσει να είναι υπόδειγμα στρατηγικής συνεργασίας στην περιοχή μας. Είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε μαζί για να αντιμετωπίσουμε όλες τις νέες προκλήσεις ασφαλείας και για περισσότερη ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας».
Τέλος, ο Έλληνας υπουργός ευχήθηκε «η φιλία μας να γίνεται όλο και πιο ισχυρή και να δίνει ευημερία και ασφάλεια στα δυό έθνη μας».
Στην τελετή παρευρέθησαν μεταξύ των Ελλήνων πολιτικών, ο Π. Πικραμένος, ο Αντ. Σαμαράς, ο Θ. Πλεύρης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, η Ζωή Ράπτη, ο Γ. Κατρούγκαλος. Παρευρέθησαν, επίσης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ πολλοί ήταν οι εκπρόσωποι από τον διπλωματικό και τον επιχειρηματικό κόσμο, την Εβραϊκή Κοινότητα, καθώς και φίλοι και εκπρόσωποι του Τύπου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίνα Μελισόβα
Ελλάδα Αθήνα