1.5.23

Για την άσκηση Ηνίοχος 2023: Οι σύμμαχοι της Ελλάδας ψήφισαν ανατολικό Αιγαίο, μπαίνουν στο παιχνίδι και τα F-16 της USAF

 

Σημειολογική αξία έχει η συγκεκριμένη εικόνα κατά την οποία απαθανατίζονται δέκα μαχητικά αεροσκάφη από τις χώρες που μετέτουν στον Ηνίοχο 2023. Πηγή εικόνας: ΓΕΕΘΑ, Πολεμική Αεροπορία


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Τα τέσσερα αμερικανικά F-16 της USAF που προγραμματίστηκε να λάβουν μέρος στην άσκηση «Ηνίοχος» αναμένεται αυτή την εβδομάδα να κάνουν την εμφάνισή τους δίπλα στα ελληνικά αεροσκάφη αλλά κι εκείνα των συμμάχων που μετέχουν στην ελληνική πολυεθνική άσκηση.

Το εναέριο ραντεβού σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα προγραμματίζεται πάνω από το ιδιαίτερο γαλάζιο του Ιονίου καθώς τα F-16 της USAF έρχονται για την άσκηση και θα επιστρέψουν στην βάση τους στο Αβιάνο της Ιταλίας.

  • Η αμερικανική συμμετοχή, όπως κι εκείνη των Ινδών ήταν μια συμφωνία κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής καθώς νωρίτερα η USAF είχε δηλώσει πως θα μετέχει στον Ηνίοχο μόνο με τα ισχυρά Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη MQ-9 Reaper που επιχειρούν από την αεροπορική βάση της Λάρισας.
  • Ο μόνος περιορισμός που υπάρχει είναι πως οι πτήσεις εκπαίδευσης θα διεξαχθούν στο περιβάλλον του Ιονίου και τον δυτικό ηπειρωτικό κορμό της Ελλάδας.

Μάλιστα σημειώνεται από στρατιωτικές πηγές ότι υπάρχει και η πρόβλεψη για εναέριο εφοδιασμό διότι τ’ αμερικανικά μαχητικά θα επιστρέψουν μετά τις ασκήσεις στην ιταλική Νατοϊκή βάση τους.

Την ίδια ώρα οι σχεδιάσεις που έχουν γίνει για την δεύτερη βδομάδα του «Ηνιόχου» προβλέπουν, κάτι που έγινε και κατά τη διάρκεια της πρώτης. Πτήσεις στο ανατολικό Αιγαίο και συγκεκριμένα έως εκεί που αρχίζει η Ελλάδα, το Καστελλόριζο.

Από τον Έβρο έως το Καστελόριζο

«Καιρού θέλοντος» τα μηνύματα αεροπορικής υπεροχής έως τις 4 Μαΐου δεν θα είναι λίγα. Οι περιοχές που «θυμώνουν» την γείτονα δεν είναι κι αυτές λίγες. Άλλωστε η Άγκυρα δεν έχει σταματήσει να κάνει λόγω για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών στο αν. Αιγαίο.

  • Στο πλαίσιο του Ηνίοχου οι βόρειες και νοτιοανατολικές περιοχές στ’ ανατολικά της χώρας έχουν ιδιαίτερη αξία διότι όλοι οι σύμμαχοι με τα μαχητικά τους όχι μόνο είχαν συμφωνήσει εξ αρχής σ’ αυτές τις αποστολές αλλά ήδη έχουν πετάξει στ’ ανατολικά του FIR Αθηνών. Από τον Έβρο έως τη Λέσβο κι από την Μεγαλόνησο Κρήτη που θωρακίζεται διαρκώς με νέα μέσα και υποδομές έως τη Ρόδο και το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου.

Τ’ αντιπλοϊκά σενάρια στα οποία μετείχαν μεγάλοι σχηματισμοί τουλάχιστον από τρεις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας ήταν η αρχή κι αυτά εκτυλίχθηκαν νότια της Ρόδου. Εκεί πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού είχε τον δικό τους ρόλο στην άσκηση Ηνίοχος.

Όμως και στο Β. Αιγαίο οι JTAC, οι άνδρες ειδικών επιχειρήσεων, έκαναν καταδείξεις στόχων στα μαχητικά που βρέθηκαν πάνω από τα νησιά μας την περασμένη Τετάρτη, πάντα στον σχεδιασμό της πολυεθνικής αεροπορικής άσκησης.

 

F-16 Viper & Rafale κυριαρχούν

Πάντως κατά γενική ομολογία ως τώρα εκείνο το οποίο μεταφέρεται από στελέχη της πολεμικής αεροπορίας αλλά και από τους συμμάχους είναι ότι ο Ηνίοχος έχει γίνει ίσως η πιο απαιτητική άσκηση που φτάνει τους εμπλεκόμενους πολλές φορές σε οριακό σημείο. Και αυτό είτε γιατί θα πετούν, είτε θα σχεδιάζουν, είτε θα βρίσκονται στις πολυεθνικές απενημερώσεις που διαρκούν ατέλειωτες ώρες.

Παράλληλα όμως η παρουσία φέτος δυο νέων τύπων από την πολεμική αεροπορία, των F-16 Viper & Rafale F3R φανερώνει την επόμενη μέρα της χώρας στο αεροπορικό τοπίο της Γηραιάς Ηπείρου και της Μεσογείου.

Στην Ανδραβίδα οι ιπτάμενοι από συμμαχικές χώρες έλεγαν πως αν τα προηγούμενα χρόνια η ελληνική πολεμική αεροπορία έδειχνε πολλές από τις δυνατότητες και δεξιότητες που έχουν οι αεροπόροι, με τις νέες πλατφόρμες και τα νέα δεδομένα που αυτές φέρνουν, αντιλαμβάνεται ο γνώστης του αεροπορικού αντικειμένου πως η HAF έχει αλλάξει επίπεδο, μετατρεπόμενη σε φόβητρο για οποιονδήποτε δυνητικό αντίπαλο, αλλά και ιδιαίτερα ελκυστική σε συμμάχους.

https://hellasjournal.com/