Το ερώτημα επαναλαμβάνεται: Θα αφήσει ο Ερντογάν την εξουσία αν χάσει τις εκλογές; Η απάντηση θα είναι γνωστή το βράδυ της 14ης Μαΐου και φαίνεται θα είναι αρνητική (video)
Κατέθεσα την Παρασκευή και πρόβαλα το επίμονο ερώτημα των τελευταίων ημερών, που αφορά τις προθέσεις του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στην περίπτωση μίας ήττας του στις τουρκικές προεδρικές εκλογές. Η ήττα είναι πολύ πιθανή σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Αν οι εκλογές πραγματοποιηθούν με πραγματικό σεβασμό στην Ελευθερία και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας θα φύγει από την Τουρκία ταπεινωμένος για το Κατάρ ή το Αζερμπαϊτζάν.
Πολλοί σοβαροί αναλυτές, που δεν μπόρεσε να εξαγοράσει ο Ερντογάν προεξοφλούν το αποτέλεσμα, πάντα αν δεν «βιαστούν» οι δημοκρατικές διαδικασίες. Ας μην έχουμε αμφιβολία ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει καμία πρόθεση να παραδώσει την εξουσία, εάν κερδίσει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Ο λόγος, που τέθηκε το ερώτημα δεν ήταν μόνο δημοσιογραφικός. Τούρκοι αντιστασιακοί συνάδελφοι, παρακαλούν να δημοσιοποιηθούν οι ανησυχίες τους για την πιθανή νοθεία, που πιστεύουν πως θα επιχειρήσει ο Ερντογάν. Το κείμενο εγράφη στη βάση σοβαρής και πραγματικής ενημέρωσης μέσα από την Τουρκία.
Όπως είναι γνωστό η Τουρκία είναι …«πρωταθλήτρια» στις φυλακίσεις των δημοσιογράφων. Είχαμε επαφή με μερικούς εξ αυτών, αλλά πλέον η ενημέρωση έγινε πολύ δύσκολη.
Ο έλεγχος είναι απόλυτος, καθώς η μυστική υπηρεσία της Τουρκίας (ΜΙΤ) έχει τη δυνατότητα, με μηχανήματα υποκλοπών που αγόρασε από τη Ρωσία, αλλά δυστυχώς και από δυτικές χώρες, να παρακολουθεί τους αντιπάλους του Τούρκου προέδρου.
Οι δημοσιογραφικές οργανώσεις στην Αμερική και την Ευρώπη προσπαθούν να βοηθήσουν, αλλά από τη στιγμή που ο Λευκός Οίκος ξέχασε τις υποσχέσεις του για την προστασία, με κάθε θυσία -όπως έλεγε προεκλογικά ο ένοικος του- των ανθρώπινων και των θρησκευτικών δικαιωμάτων, οι αυταρχικοί ηγέτες όπως ο Ερντογάν, θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να βασανίζουν τους λαούς τους.
«Μα θα έκανε τις εκλογές ο Ταγίπ Ερντογάν αν κινδύνευε να τις χάσει»; ρωτούσαμε την Παρασκευή και σημειώναμε: “Οι ξένοι διπλωμάτες στην Τουρκία άρχισαν να ομιλούν για το «μαγικό» 53%” (που υποτίθεται θα λάβει, εννοείται, ο ισλαμιστής πρόεδρος).
Και ήρθε ο Yavuz Baydar, ο εξόριστος, από το 2016, Τούρκος δημοσιογράφος και συγγραφέας, να υποβάλει μία παρόμοια ερώτηση μέσα από τη γαλλική εφημερίδα Le Monde: «Θα αφήσει ο Ερντογάν την εξουσία αν χάσει τις εκλογές;»είναι η απορία του και προσπαθεί να δώσει απάντηση, με βάση καλύτερα πληροφόρηση που έχει από τους υπόλοιπους.
Σημειώνει ότι η τουρκική αντιπολίτευση μπορεί να χαιρετίζει με ικανοποίηση τις δημοσκοπήσεις που της δίνουν προβάδισμα στις εκλογές της 14ης Μαΐου, όμως η ήττα του σημερινού προέδρου θα είναι δύσκολη, καθώς η επικράτηση του στους βασικούς θεσμούς της χώρας είναι ισχυρή.
Σημειώναμε ότι:
«Για ένα περίεργο λόγο, οι πλείστες των αναλύσεων δεν αναφέρουν γεγονότα που θα μπορούσαν να καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα, συν του επικίνδυνου δεδομένου, ότι μετά το σικέ πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, ο Ερντογάν έχει σχηματίσει μία στρατοχωροφυλακή χιλιάδων φανατικών οπαδών του.
Με αυτούς θα μπορούσε να ελέγξει εύκολα και τη νοθεία. Οι στρατοχωροφύλακες θα μπορούσαν άνετα να προστατεύσουν την προεδρική οικογένεια από μία αιματηρή εκδίωξη από το πανάκριβο Προεδρικό Μέγαρο, το οποίο κόστισε, όταν κατασκευάστηκε, 700 εκατομμύρια δολάρια».
Ο Yavuz Baydar, υποβάλλει το ακόλουθο ερώτημα:
“Μπορεί ο Erdogan να χάσει;».Και δίνει την απάντηση: «Αν η αντιπολίτευση δουλέψει αρκετά σκληρά και με αποφασιστικότητα, ναι. Αν όμως χάσει (ο Ερντογάν), όπως ελπίζει η αντιπολίτευση, το ερώτημα είναι αυτό: θα αποχωρήσει;».
Και συνεχίζει ως εξής την σκέψη του o εξόριστος δημοσιογράφος και συγγραφέας:
«Τα στελέχη της αντιπολίτευσης που πιστεύουν ότι μπορούν να απαλλαγούν από το πρόβλημα με ένα απλό «δεν θα μπορεί παρά να υπακούσει» δεν πείθουν.
Εάν ο Erdogan είναι πιο κοντά από ποτέ στην ήττα, έχει στη διάθεσή του ένα ευρύ φάσμα εργαλείων, ειδικά εάν επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κινητοποιήσει τον επίσημο μηχανισμό ασφαλείας αλλά και ένοπλη υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων των ομάδων οργανωμένου εγκλήματος, οι οποίες όλες κερδίζουν, με τους πιστούς στην κυβέρνηση επιχειρηματικούς κύκλους, από το σύστημα της διαφθοράς.
Υπάρχουν πάρα πολλοί κύκλοι που περιστρέφονται γύρω από τον Ερντογάν που δεν σκοπεύουν να χάσουν τα προνόμιά τους, το βιοτικό τους επίπεδο, ούτε να βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη».
Πόσο πιο καθαρά και στεγνά να το εκφράσει ο Yavuz Baydar: Ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα βρίσκεται στην εξουσία και την επόμενη των εκλογών, στις 15 Μαϊου.
Είναι η ίδια μέρα κατά την οποία προτίθεται η Αμερική να αναγγείλει την πώληση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα, χωρίς να ανακοινώσει τίποτα που θα αφορά την πρόθεση της Τουρκίας να προμηθευτεί τα F-15. Ούτε θέλω να σκέφτομαι αυτό που πρόκειται να συμβεί…
Ο Ερντογάν θα μπερδέψει στο μυαλό του τα δύο γεγονότα, την πύρρειο νίκη του μέσω οφθαλμοφανούς νοθείας και την πώληση των F-35 στους Έλληνες εχθρούς του, και προφανώς θα βγάλει φωτιές.
Εάν οι πληροφορίες αποδειχθούν ορθές, η Τουρκία θα οδηγηθεί στο χάος. Η χώρα θα κοπεί στα δύο και η αντιπολίτευση δεν μπορεί παρά να παλέψει για να σώσει τη Δημοκρατία. Θα μπορέσει να επικρατήσει;
Τα πράγματα είναι πραγματικά χλωμά, διότι δεν πρόκειται μόνο για τον Ερντογάν. Ένας ολόκληρος μηχανισμός χιλιάδων, μπορεί και εκατομμυρίων, ανθρώπων, σιτεύεται από τους ισλαμιστές. Αυτοί θα αντιδράσουν όπωσδήποτε. Ένα νεύμα περιμένουν από τον Τούρκο πρόεδρο.
«Αν επικρατούσε η αντιπολίτευση, τότε η Τουρκία θα έμενε ξεκάθαρα στην Ιστορία ως περίπτωση κοινωνικοπολιτικού θαύματος, όπου ένας αυταρχικός ηγέτης εκδιώχθηκε από την αυθόρμητη και πεισματική βούληση του λαού”.
Με λίγα λόγια αυτό δεν θα συμβεί. Και δίνει την εξήγηση ο Τούρκος συγγραφέας:
«Από τις εκλογές του 2015, κατά τις οποίες ο Ερντογάν υπέστη συντριπτική ήττα, η στρατηγική του ήταν να δημιουργήσει ένα «εσωτερικό κράτος» αποτελούμενο από πιστά στελέχη, τα οποία σήμερα αποτελούν έναν απόλυτα πιστό «απολυταρχικό σκληρό πυρήνα».
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι, εάν ο Ερντογάν χάσει αυτές τις εκλογές, αυτά τα στελέχη θα παραμείνουν εντός του δικαστικού συστήματος και του συστήματος ασφαλείας.
Το ότι ο Ερντογάν δεν μπορεί να ξεφύγει από την ήττα σε ένα πλαίσιο όπου το 93% των μέσων ενημέρωσης είναι υπό τον έλεγχό του είναι μια άλλη μεγάλη ψευδαίσθηση της αντιπολίτευσης.
Αυτή βασίζει τις ελπίδες της κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία αντιπροσωπεύουν μόνο τα νεαρά, αστικά, αντιφρονούντα και κουρδικά τμήματα της κοινωνίας, και όχι τη «σιωπηλή, ευσεβή και επαρχιακή πλειοψηφία» των μεσαίων πόλεων, μικρών κωμοπόλεων και χωριών της κεντρικής Ανατολίας.
Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Fahrettin Altun, και το Ανώτατο Οπτικοακουστικό Συμβούλιο παρακολουθούν τα τηλεοπτικά κανάλια, από τα οποία εξαρτάται η ψήφος αυτής της πλειοψηφίας», σημειώνει ο Yavuz Baydar.
Ο μηχανισμός καταστολής του Ερντογάν είναι ακτύπητος. Όμως, για να σταθεί μία δικτατορία στην Τουρκία, χρειάζεται αστυνομία και στρατό. Τα έχει και τα δύο. Πρέπει να ασκεί έλεγχο στα ΜΜΕ, και αυτό το έχει εξασφαλίσει κατά 97%. Και πρέπει να αντέξει την εξωτερική πίεση.
Το βασικό ερώτημα, λοιπόν, εάν ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας παραμείνει στην εξουσία με νοθεία, είναι τι θα πράξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα αντιδράσουν;
Είναι σίγουρο, πάντως, ότι οι αυταρχικές κυβερνήσεις της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν, της Βορείου Κορέας, αλλά και των δικτατορικών αραβικών χωρών, θα υποστηρίξουν τον Ερντογάν.
Όλες οι απαντήσεις θα δοθούν την άλλη Κυριακή, 14 Μαϊου 2023… Η Ελλάδα και η Κύπρος θα μπουν στο στόχαστρο του Ερντογάν, γι’ αυτό χρειάζεται ψυχραιμία, και πάνω απ’ όλα ενότητα των πολιτικών δυνάμεων.
Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal