Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, οι ομαδικοί τάφοι υπενθυμίζουν τις φρικαλεότητες που μπορούν να επιφέρουν τα ανθρώπινα όντα ο ένας στον άλλον.
Αυτοί οι τάφοι, που περιέχουν τα λείψανα αμέτρητων ατόμων, μαρτυρούν τη φρίκη του πολέμου, τη γενοκτονία, τις ασθένειες και την πολιτική βία. Μερικοί από αυτούς τους τάφους έχουν κρυφτεί σκόπιμα, ενώ άλλοι έμειναν έξω στο ύπαιθρο, χρησιμεύοντας ως ζοφερή υπενθύμιση της βαρβαρότητας του παρελθόντος.
Παρά την τραγωδία που αντιπροσωπεύουν, οι ομαδικοί τάφοι συνεχίζουν να ανακαλύπτονται σε όλο τον κόσμο, ρίχνοντας φως στις πιο σκοτεινές στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε μερικούς από τους πιο διαβόητους και συναρπαστικούς ομαδικούς τάφους σε όλη την ιστορία.
«Ολυμπιακοί» ομαδικοί τάφοι στην Αγγλία – Εκτελεσμένοι Βίκινγκς
Πολλές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών τάφων, βρίσκονται κατά τη διάρκεια σύγχρονων κατασκευαστικών εργασιών. Το 2009 βρέθηκε ένας ομαδικός τάφος στο Weymouth της Αγγλίας, όταν εργάτες κατασκευών έφτιαχναν έναν δρόμο ανακούφισης για τους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.
Όπως ήταν αναμενόμενο, τέθηκαν ερωτήσεις όταν οι εργάτες έκαναν αυτή τη μακάβρια ανακάλυψη. Σε ποιον ανήκαν τα πτώματα και πώς έφτασαν εκεί; Εμπειρογνώμονες προσήλθαν για να ερευνήσουν τα πτώματα. Η εξέταση των δοντιών αποκάλυψε ότι οι σκελετοί δεν ανήκαν σε Βρετανούς ή Σάξονες.
Στην πραγματικότητα ήταν τα πτώματα των Σκανδιναβών Βίκινγκς , που πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν και θάφτηκαν κάποια στιγμή μεταξύ 910-930 μ.Χ. Τα κρανία που βρέθηκαν στο σημείο είχαν σημάδια από ξίφος στα σαγόνια και στην άνω ράχη τους, και τα κεφάλια τους είχαν κοπεί και τοποθετηθεί τακτοποιημένα δίπλα στα πτώματά τους.
Αυτό οδήγησε τους ιστορικούς να πιστέψουν ότι οι άνδρες είχαν εκτελεστεί, πιθανότατα ως αιχμάλωτοι πολέμου. Συνολικά, τα πτώματα 51 ακέφαλων Βίκινγκς βρέθηκαν θαμμένα εκεί, όλα αρσενικά. Οι δοκιμές έδειξαν ότι οι περισσότεροι από αυτούς πέθαναν στα τέλη της εφηβείας τους/αρχές των 20 ετών. Η πλήρης έλλειψη ρούχων, όπλων ή κοσμημάτων δείχνει ότι τα φτωχά αγόρια θάφτηκαν γυμνά.
Ομαδικός τάφος στο κέντρο του Παρισιού
Οι εργαζόμενοι στις κατασκευές θα πρέπει πραγματικά να χρεώνουν περισσότερα όταν εργάζονται σε ιστορικές περιοχές. Το 2015 οι αρχαιολόγοι κλήθηκαν όταν οι εργάτες των κατασκευών βρήκαν περισσότερα από 200 ανθρώπινα σώματα κάτω από το κελάρι ενός καταστήματος Monoprix στο Παρίσι.
Στο σημείο βρέθηκαν συνολικά οκτώ τάφοι. Οι περισσότεροι από τους τάφους περιείχαν περίπου 20 πτώματα ο καθένας, αλλά ένας περιείχε τουλάχιστον 150. Πιστεύεται ότι αν η ομάδα συνέχιζε να σκάβει, μπορεί να είχε βρει ακόμη περισσότερα.
Όπως αποδεικνύεται, το κατάστημα Monoprix είχε χτιστεί στη θέση ενός αρχαίου νοσοκομείου (δεύτερο σε ανατριχιαστικό μόνο από ένα παλιό ινδικό νεκροταφείο) γνωστό ως «Hospital de la Trinite». Το νοσοκομείο λειτούργησε μεταξύ του 12ου και του 17ου αιώνα, οδηγώντας τους ιστορικούς στο συμπέρασμα ότι τα πτώματα ανήκαν πιθανώς σε μια μαζική επιδημία, ίσως η πανώλη που έπληξε το Παρίσι μεταξύ του 14ου και του 16ου αιώνα.
Ο ομαδικός τάφος της Gallery Uffizi
Ένας ομαδικός τάφος που βρέθηκε κάτω από την γκαλερί Ουφίτσι στη Φλωρεντία αφηγείται μια παρόμοια ιστορία με αυτόν που βρέθηκε στο Παρίσι – είναι απλώς πολύ παλαιότερος. Το 2014 οι εργαζόμενοι βρήκαν έναν ομαδικό τάφο 1500 ετών κάτω από τη γκαλερί που περιείχε πάνω από 60 πτώματα.
Ο τάφος χρονολογήθηκε στον 5ο αιώνα μ.Χ. χάρη σε νομίσματα που βρέθηκαν στα πτώματα που χρονολογούνται στην περίοδο. Το μπερδεμένο κομμάτι, στην αρχή, ήταν η αιτία του θανάτου. Τα σώματα δεν έφεραν τραύματα όπως εγκαύματα ή ουλές και δεν υπήρχαν σημάδια υποσιτισμού. Αυτό οδήγησε τους αρχαιολόγους να απορρίψουν τον πόλεμο, την πείνα ή οποιοδήποτε είδος βίας.
Η απάντηση βρισκόταν στο γεγονός ότι τα περισσότερα από τα πτώματα θάφτηκαν περίπου την ίδια στιγμή. Πιστεύεται ότι ήταν τα θύματα μιας πρώιμης πανδημίας, πιθανώς μιας πρώιμης μορφής του Μαύρου Θανάτου (ο οποίος αργότερα αποδεκάτισε τους πληθυσμούς τον 14ο αιώνα). Ενώ αρχικά ανακαλύφθηκαν μόνο 60 πτώματα, υπάρχει φόβος ότι η περαιτέρω ανασκαφή θα μπορούσε να βρει εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες ακόμη.
Ομαδικοί τάφοι στο Gotland- Μια Δανέζικη σφαγή
Φυσικά, δεν είναι μόνο η φύση που είναι σκληρή. Οι άνθρωποι έχουν μακρά ιστορία αδιάκριτης σφαγής. Το 1361, ο Δανός βασιλιάς, Valdemar IV , εισέβαλε στο νησί Gotland , που βρίσκεται στη Βαλτική Θάλασσα. Το νησί ήταν γνωστό ότι ήταν απίστευτα ποικιλόμορφο και πλούσιο. Ακόμα καλύτερα, δεν είχε στρατό, βασιζόμενος στον βασιλιά της Σουηδίας για προστασία.
Όταν οι Δανοί επιτέθηκαν το 1361, αυτή η προστασία δεν υπήρχε πουθενά. Μια ομάδα ντόπιων αγροτών έδωσε μια γενναία μάχη, αλλά σφαγιάστηκαν από τους καλά εκπαιδευμένους Δανούς. Οι μάχες δεν κράτησαν πολύ και ο Γκότλαντ παραδόθηκε γρήγορα για να αποτρέψει περαιτέρω δολοφονίες.
Αλλά πόσοι αγρότες πέθαναν στα χέρια της Δανίας; Το 1905, ένας αρχαιολόγος που ονομάζεται Oscar Wennersten ανακάλυψε έναν τάφο που περιείχε περίπου 300 πτώματα λίγο έξω από τη μεγαλύτερη πόλη του νησιού, το Visby . Μεταξύ 1909 και 1928 πραγματοποιήθηκαν πολλές ακόμη ανασκαφές, ανασκαφές 1.185 σορών από δύο ομαδικούς τάφους.
Ο ξεχασμένος στρατός στο Yorkshire – Από τον αγγλικό εμφύλιο
Το 2008 πολλοί ομαδικοί τάφοι βρέθηκαν σε απόσταση αναπνοής από τα τείχη της πόλης του Γιορκσάιρ της Αγγλίας . Οι τάφοι ήταν γεμάτοι με πτώματα 113 ανδρών, που πιστεύεται ότι ανήκαν σε στρατιώτες που πολεμούσαν για τους βουλευτές κατά τη διάρκεια του Αγγλικού Εμφυλίου Πολέμου του 1642 έως το 1651.
Οι άνδρες πιθανότατα είχαν λάβει μέρος στην Πολιορκία του Γιορκ το 1644. Είναι ενδιαφέρον ότι οι στρατιώτες δεν είχαν σκοτωθεί στη μάχη. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι είχαν πεθάνει από ασθένεια, πιθανότατα από τύφο, η οποία ήταν κοινή και εξαιρετικά μεταδοτική.
Πιστεύεται ότι ήταν βουλευτές λόγω του σημείου που βρέθηκαν οι σοροί τους. Οι σκελετοί βρέθηκαν κατά μήκος των τειχών της πόλης, όπου είναι γνωστό ότι ο κοινοβουλευτικός στρατός στρατοπέδευσε κατά τη διάρκεια της πολιορκίας. Οι σκελετοί είχαν επίσης αντιμετωπιστεί με αξιοπρέπεια. Ήταν στοιβαγμένοι σε καλά τακτοποιημένες σειρές, ξαπλωμένοι μπρούμυτα. Οι 87 από τους σκελετούς επιβεβαιώθηκε ότι ήταν άνδρες, οι περισσότεροι από αυτούς ηλικίας περίπου 35-49 ετών.
Μαζικός Τάφος Βρεφών σε ρωμαϊκό οίκο ανοχής
Η ανακάλυψη οποιουδήποτε αρχαίου ομαδικού τάφου μπορεί να είναι οδυνηρή, αλλά η ανακάλυψη ενός ομαδικού τάφου για βρέφη. Αυτό είναι πραγματικά ανησυχητικό.
Σε ορισμένες περιόδους της ρωμαϊκής ιστορίας, η βρεφοκτονία δεν ήταν ασυνήθιστη. Ήταν παραδοσιακό για ένα νεογέννητο να φέρεται ενώπιον του pater familias (το μεγαλύτερο εν ζωή αρσενικό της οικογένειας) που αποφάσιζε εάν το παιδί έπρεπε να κρατηθεί ή να αφεθεί έξω για να πεθάνει από την έκθεση.
Οι Δώδεκα Πίνακες του Ρωμαϊκού Δικαίου υποχρέωναν μάλιστα τον πατριάρχη να σκοτώνει κάθε παιδί που γεννιόταν εμφανώς παραμορφωμένο. Τα παιδιά θα μπορούσαν επίσης να σκοτωθούν εάν η οικογένεια δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να τα ταΐσει ή εάν η μητέρα ήταν σκλάβα/πόρνη.
Όλα αυτά μας οδηγούν στη μακάβρια ανακάλυψη ενός παιδικού ομαδικού τάφου το 1912 στο Buckinghamshire της Αγγλίας από τον αρχαιολόγο Alfred H. Cocks κατά τη διάρκεια των ανασκαφών μιας μεγάλης ρωμαϊκής βίλας. Παραδόξως, ο Cocks ήταν σε μεγάλο βαθμό αδιάφορος για τα πτώματα που βρήκε και δεν κατάφερε να τα ερευνήσει, αφήνοντάς τα εκεί που τα βρήκε.
Μόνο το 2008, όταν ένας άλλος αρχαιολόγος, ο Δρ Jill Eyers, βρήκε τις παλιές αναφορές και τις φωτογραφίες του Cocks σε ένα αρχείο μουσείου, άρχισε κάθε είδους έρευνα. Περαιτέρω εξετάσεις βρήκαν περίπου 140 μωρά που είχαν ταφεί μεταξύ 150-200 μ.Χ. Όλα τα πτώματα βρέθηκαν να πέθαναν περίπου στην 40η εβδομάδα κύησης, αμέσως μετά τη γέννηση. Αυτό έδειχνε βρεφοκτονία και όχι κάποιο είδος πανδημίας.
Η Eyers και οι συνάδελφοί της αρχικά πίστευαν ότι τα μωρά θάφτηκαν από ιερόδουλες που εργάζονταν σε οίκο ανοχής. Αυτό δεν ήταν ασυνήθιστο στην Αρχαία Ρώμη, το να μείνεις έγκυος ήρθε με τη δουλειά, αλλά οι ιερόδουλες δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά να χάσουν εισόδημα.
Ωστόσο, αυτή η θεωρία αμφισβητήθηκε αργότερα. Τα πτώματα των βρεφών που βρέθηκαν στο σημείο είναι σχεδόν ίση αναλογία αγοριών προς κορίτσια.
Οι ρωμαϊκοί οίκοι ανοχής σκότωναν συνήθως αρσενικά βρέφη, αλλά κρατούσαν τα θηλυκά για «αργότερα στρατολόγηση». Αυτό δείχνει ότι ο ιστότοπος μπορεί να μην ήταν καθόλου οίκος ανοχής. Δυστυχώς, χωρίς περαιτέρω στοιχεία, είναι πιθανό να μην μάθουμε ποτέ γιατί πέθαναν τα φτωχά παιδιά.
Μαζικοί Τάφοι στο Wounded Knee της νότιας Ντακότα
Στις 29 Δεκεμβρίου 1890, μια από τις πιο αιματηρές μάχες στην αμερικανική ιστορία, η σφαγή του πληγωμένου γόνατου. Το περιστατικό σημειώθηκε στο Wounded Knee Creek, που βρίσκεται στο Pine Ridge Indian Reservation στη Νότια Ντακότα.
Το Έβδομο Σύνταγμα του Στρατού των ΗΠΑ συνάντησε μια ομάδα ιθαγενών Αμερικανών Lakota Sioux που διεξήγαγαν έναν χορό φαντασμάτων, ένα είδος τελετής που πίστευαν ότι συγκαλούσε τα πνεύματα των προγόνων τους και τους προστάτευε από κακό.
Δυστυχώς, ο χορός έκανε ακριβώς το αντίθετο. Ο στρατός εξέλαβε τον χορό ως απειλή για τον έλεγχό του και περικύκλωσε την ομάδα. Σύντομα ξέσπασε συμπλοκή και στο χάος που ακολούθησε, οι Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον των άοπλων Ιθαγενών Αμερικανών.
Πάνω από 200 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, πολλοί από τους οποίους τράπηκαν σε φυγή, σκοτώθηκαν. Τρεις μέρες αργότερα ο στρατός προσέλαβε ντόπιους πολίτες για να θάψουν τους νεκρούς Lakota. Ένας ομαδικός τάφος σκάφτηκε στην κορυφή ενός κοντινού λόφου και τα πτώματα πετάχτηκαν μέσα.
Παιδικές θυσίες στο Περού
Ο μαζικός τάφος της αυτοκρατορίας Chimu, γνωστός και ως Las Llamas , είναι ένας μοναδικός αρχαιολογικός χώρος που ανακαλύφθηκε στο σημερινό Περού και χρονολογείται από τον 15ο αιώνα μ.Χ. Η αυτοκρατορία Chimu ήταν ένας ισχυρός πολιτισμός που υπήρχε κατά μήκος της ακτής του Περού από το 900 μ.Χ. έως το 1470 μ.Χ., όταν κατακτήθηκε από την αυτοκρατορία των Ίνκας.
Ο ομαδικός τάφος ανακαλύφθηκε σε μια περιοχή γνωστή ως Huanchaco, κοντά στη σύγχρονη πόλη Trujillo. Περιέχει τα λείψανα πάνω από 140 παιδιών και πιστεύεται ότι είναι ο μεγαλύτερος ομαδικός τάφος παιδιών που έχει βρεθεί ποτέ. Τα πτώματα των παιδιών βρέθηκαν θαμμένα σε έναν αμμόλοφο, συνοδευόμενα από τα λείψανα αρκετών λάμα, τα οποία επίσης θυσιάστηκαν τελετουργικά .
Τα παιδιά ήταν ηλικίας από 5 έως 14 ετών, και πολλά από αυτά είχαν προετοιμαστεί προσεκτικά για τη θυσία, με τα μαλλιά τους πλεγμένα και ντυμένα με ωραία ρούχα. Οι Chimu πίστευαν ότι η θυσία παιδιών και ζώων θα κατευνάσει τους θεούς τους και θα έφερνε καλή τύχη στον πολιτισμό τους.
Τα κλουβιά των παιδιών είχαν ανοίξει με δύναμη και οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι πιθανότατα αφαιρέθηκαν οι καρδιές τους. Οι αποδείξεις ανθρωποθυσιών σε αυτήν την περιοχή είναι σχετικά σπάνιες και πιστεύεται ότι αυτή η μαζική θυσία πραγματοποιήθηκε λόγω ενός προηγούμενου κλιματικού γεγονότος, πιθανώς El Niño-Southern Oscillation, που προκαλεί περιοδικά παράκτιες πλημμύρες.
Η σφαγή ενός εμφυλίου των Μάγια στη Μπελίζ
Ο ομαδικός τάφος στο Κουέλο της Μπελίζ είναι ένας αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με το Μεξικό. Χρονολογείται γύρω στο 600 π.Χ., καθιστώντας το ένα από τα πρώτα γνωστά παραδείγματα βίας μεγάλης κλίμακας στον κόσμο των Μάγια.
Η τοποθεσία ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1970 από τον αρχαιολόγο Norman Hammond, ο οποίος ανέσκαψε τα λείψανα περισσότερων από 100 ατόμων. Τα οστά έδειχναν σημάδια βίαιου τραύματος, όπως κατάγματα στο κρανίο και τραύματα από βλήματα, που δείχνουν ότι είχαν σκοτωθεί σε μια σύγκρουση.
Πιστεύεται ότι τα θύματα ήταν μέλη του τοπικού πληθυσμού των Μάγια που βρέθηκαν σε βίαιη σύγκρουση μεταξύ αντίπαλων ομάδων. Η σύγκρουση μπορεί να πυροδοτήθηκε από ανταγωνισμό για πόρους, όπως γη και νερό, ή από την επιθυμία για εξουσία και έλεγχο.
Η ανακάλυψη του ομαδικού τάφου έχει ρίξει φως στην πρώιμη ιστορία του πολιτισμού των Μάγια και στη βία και τις συγκρούσεις που χαρακτήριζαν την κοινωνία τους.
Μαζικοί Τάφοι του Εικοστού Αιώνα
Δυστυχώς, είναι αδύνατο να γράψουμε για την ιστορία των ομαδικών τάφων χωρίς να αναφέρουμε τον 20ο αιώνα. Οποιοδήποτε από τα ακόλουθα παραδείγματα υπονομεύει την κλίμακα των ομαδικών τάφων που αναφέρθηκαν προηγουμένως σε αυτόν τον κατάλογο.
Πάρτε για παράδειγμα, ότι μεταξύ 1975 και 1979, το καθεστώς των Ερυθρών Χμερ στην Καμπότζη σκότωσε περίπου 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους, θάβοντας τα σώματά τους σε ομαδικούς τάφους γνωστούς ως «πεδία δολοφονίας». Ή, οι μαζικοί τάφοι της σφαγής της Ναντζίνγκ που προέκυψαν όταν οι ιαπωνικές δυνάμεις σκότωσαν περίπου 300.000 Κινέζους πολίτες στο Ναντζίνγκ της Κίνας, θάβοντας και πάλι τα σώματά τους σε ομαδικούς τάφους.
Στη συνέχεια, υπάρχουν οι ομαδικοί τάφοι του Στάλιν, όταν κατά τη σοβιετική εποχή, το καθεστώς του Στάλιν σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους, θάβοντας τα σώματά τους σε ομαδικούς τάφους σε ολόκληρη τη Ρωσία.
Για να μην αναφέρουμε τους ομαδικούς τάφους που έσκαψαν οι Ναζί αφού «τελειοποίησαν» τη μαζική σφαγή σε βιομηχανική κλίμακα κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, σκοτώνοντας περίπου 6 εκατομμύρια Εβραίους καθώς και άλλους «ανεπιθύμητους».
Συμπέρασμα
Το τραγικό γεγονός είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα ομαδικών τάφων από τον 20ο αιώνα για να απαριθμηθούν εδώ. Ο 20ός αιώνας είδε έναν άνευ προηγουμένου αριθμό ομαδικών τάφων να σκάβονται σε όλο τον κόσμο, από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος και τα Φονικά Πεδία της Καμπότζης έως τις πιο πρόσφατες φρικαλεότητες στη Ρουάντα και τη Βοσνία. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων που θάφτηκαν σε αυτούς τους τάφους είναι δύσκολο να υπολογιστεί, αλλά είναι πιθανό να ανέρχεται σε εκατομμύρια.
Ενώ η ανακάλυψη και η διερεύνηση αυτών των τάφων μπορεί να βοηθήσει να κλείσουν λίγο οι οικογένειες των θυμάτων, χρησιμεύει επίσης ως μια έντονη υπενθύμιση της φρίκης του πολέμου, της γενοκτονίας και της πολιτικής βίας. Μας αρέσει να πιστεύουμε ότι είμαστε πιο φωτισμένοι, σοφότεροι και ανεπτυγμένοι από τους αρχαίους προγόνους μας. Αλλά αν η ιστορία των ομαδικών τάφων μας διδάσκει κάτι, είναι ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.
Πηγή Ancient-Origins / Robbie Mitchel/https://hellasjournal.com