Σε κατάσταση συναγερμού εξακολουθεί να βρίσκεται το αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν μετά τις πρόσφατες στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας, οι οποίες έλαβαν χώρα αμέσως μετά την επίσημη επίσκεψη της προέδρου Τσάι Ίνγκ Γουέν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Τζόζεφ Γου προειδοποιήσε ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να ξεκινήσει πόλεμο, καταδικαζοντας τις κινεζικές απειλές.
Την Τετάρτη η Ταϊπέι κατέγραψε 35 πτήσεις κινεζικών αερομαχητικών και τις δραστηριότητες 8 πολεμικών πλοίων γύρω από τα ύδατα του νησιού.
Η Ουάσινγκτον παρακολουθεί στενά την κινεζική προκλητικότητα στον Ειρηνικό. Οι Φιλιππίνες, στενός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών προχώρησαν στην διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών γυμνασίων στην περιοχή, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου.Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι εκφράζουν την ανησυχία τους, ζητώντας αποκλιμάκωση.
Ταϊβάν: Αμηχανία στη Δύση με τις δηλώσεις Μακρόν
Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τις ΗΠΑ ή την Κίνα σε περίπτωση σύγκρουσής τους λόγω της Ταϊβάν.
Οι δηλώσεις αυτές είναι «προφανώς καρπός μιας μακροχρόνιας παρατήρησης και σκέψης», εκτίμησε η Global Times, εφημερίδα που πρόσκειται στην κινεζική κυβέρνηση.
«Κάποιοι επιθυμούν να δημιουργήσουν μια ψευδή εικόνα της Ευρώπης στην κοινή γνώμη και να κρύψουν τις πραγματικές φωνές και συμφέροντα» των Ευρωπαίων, πρόσθεσε η εφημερίδα.
Σε περίπτωση σύγκρουσης για την Ταϊβάν, «το χειρότερο θα ήταν εμείς, οι Ευρωπαίοι, να μετατραπούμε σε ακόλουθους» και «να προσαρμοστούμε στους αμερικανικούς ρυθμούς και στην κινεζική υπεραντίδραση», είχε δηλώσει ο Μακρόν, τασσόμενος υπέρ μιας «στρατηγικής αυτονομίας» της ΕΕ.
«Μη ρεαλιστικό»
Αυτή η άποψη του Γάλλου προέδρου «θα αποδειχθεί ότι είναι μια καταπληκτική απόφαση», διότι μεταφράζεται «σε μια αντίθεση σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο», σχολίασε ο δημοσιογράφος Τσαν Ουεϊχούα, ανταποκριτής της China Daily στις Βρυξέλλες.
«Οι ιδέες του Μακρόν είναι πολύ καλές», εκτίμησε χρήστης του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Weibo.
Ωστόσο «δεν είναι ρεαλιστικό» να πιστεύει κανείς ότι η Γαλλία θα συνταχθεί στο πλευρό της Κίνας σε περίπτωση σύγκρουσης με τις ΗΠΑ, προειδοποίησε ο Χου Σιζίν, πρώην διευθυντής σύνταξης της Global Times.
Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ «έχουν κοινές αξίες και συνδέονται μέσω του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.
Σύγχυση
Στο μεταξύ ο πρόεδρος της βουλής της Ταϊβάν Γιου Σι-κουν σε ανάρτησή του στο Facebook χθες, Τρίτη, δήλωσε ότι οι δηλώσεις του Μακρόν του προκαλούν «σύγχυση».
Το «**'ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη’** είναι εκτός μόδας;», διερωτήθηκε, αναφερόμενος στο εθνικό σύνθημα της Γαλλίας.
«Δεν πειράζει να το αγνοούμε μόλις γίνει μέρος του Συντάγματος; Ή προηγμένες, δημοκρατικές χώρες μπορούν να αγνοούν τη ζωή και τον θάνατο λαών σε άλλες χώρες;», πρόσθεσε ο Γιου, ένας από τους ιδρυτές του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος.
«Οι ενέργειες του προέδρου Μακρόν (…) μου προκαλούν σύγχυση», κατέληξε.
ΗΠΑ: Οργισμένοι οι Ρεπουμπλικάνοι
«Ο Μακρόν θέλει οι ΗΠΑ να σώσουν την Ευρώπη από τη ρωσική επιθετικότητα, αλλά προφανώς παίρνουν όρκο ουδετερότητας απέναντι στην κινεζική επιθετικότητα στον Ειρηνικό», έγραψε στο Twitter ο γερουσιαστής Τζόν Κόρνιν.
Με αφορμή το γεγονός αυτό το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα πολλά στελέχη του βουλευτές και γερουσιαστές επιτέθηκαν τόσο κατά του Μακρόν όσο και του Τζο Μπάιντεν ο οποίος προσπαθεί να υποβαθμίσει τα σχόλια.
«Θα αφήσουμε τα Ηλύσια να μιλήσουν για τα σχόλια του Προέδρου Μακρόν – εστιάζουμε στην καταπληκτική συνεργασία και τον συντονισμό που έχουμε με τη Γαλλία ως σύμμαχο και φίλο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι.
Μάλιστα ορισμένοι βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ζήτησαν να επανεκτιμηθεί η αμερικανο-γαλλική σχέση.
«Εάν η Γαλλία είναι πραγματικά αποφασισμένη να εγκαταλείψει τα δημοκρατικά έθνη υπέρ ενός βάναυσου κομμουνιστικού καθεστώτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επανεκτιμήσουν τη στάση τους απέναντι στη Γαλλία», δήλωσε ο βουλευτής Κρις Σμιθ πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κογκρέσου για την Κίνα.
Χαρακτήρισε τη δήλωση του Μακρόν «φαινομενική προδοσία της δημοκρατικής Ταϊβάν».