26.4.23

Η λύση για το Αιγαίο έρχεται από την Ινδία- Το Πολεμικό Ναυτικό της αναπτύσσει νέο οπλισμένο μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα

Οι δικοί μας, ας ανατρέξουν στα "πυρπολικά" του Κανάρη και ας φτιάξουν κάτι σύγχρονο , αντίστοιχο με τα Ινδικά.Μόνο για να εκφωνούν λόγους είναι οι πολιτικοί μας και όχι να ενεργοποιήσουν τόσες βιομηχανίες μας που βρίσκονται σε  "λήθαργο".
Juan

 Το νέο ρομποτικό υποβρύχιο όχημα του Ινδικού πολεμικού Ναυτικού εκτιμούμε ότι θα αποτελέσει έναν σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος για την υποθαλάσσια κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο

Ο τομέας του υποβρύχιου πολέμου στο Αιγαίο είναι μεγάλης σημασίας για την τελική έκβαση ναυτικών επιχειρήσεων στο Αιγαίο και καθοριστικός για την άμυνα των νησιών μας,για τον λόγο αυτό η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής την κυριαρχία της στον εν λόγω τομέα  κυρίως χάρη στα υπερσύγχρονα  υποβρύχια κλάσης 214 που διαθέτει, ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, ΠΙΠΙΝΟΣ, ΜΑΤΡΩΖΟΣ, ΚΑΤΣΩΝΗΣ.

Ο Τουρκικός σχεδιασμός κατά των Ελληνικών υποβρυχίων

Η Τουρκία σε αντιστάθμισμα προχώρησε στην εκπόνηση κατασκευής υποβρυχίων της ,σύμφωνα με το οποίο θα τίθενται σε λειτουργία κάθε χρόνο ένα από τα συνολικά 6 υποβρύχια κλάσης Reis που θα παραδοθούν στο τουρκικό ναυτικό έως το 2027.

Επίσης οι Τούρκοι ανέπτυξαν το mini υποβρύχιο όχημα STM500 που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ειδικές δυνάμεις μεταφέροντας έως και 6 άτομα για διεξαγωγή επιχειρήσεων στο Αιγαίο, ενώ ενέταξαν το UAV Aksungur στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, αναβαθμίζοντας την απειλή κατά των υποβρυχίων μας σε Αιγαίο-Αν. Μεσόγειο.

Επιπλέον σε προγενέστερο άρθρο μας, είχαμε αναφερθεί στο νέο μη επανδρωμένο υποβρύχιο αυτόνομο όχημα της τουρκικής εταιρείας ASELSAN, εκτιμώντας  ότι θα αποτελέσει  με την σειρά  του έναν σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος αντιστάθμισης της υποθαλάσσιας κυριαρχίας της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Η λύση για το Αιγαίο έρχεται από την Ινδία

Η χώρα μας παρά τις παραπάνω τουρκικές κινήσεις και σχεδιασμούς δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να κινείται στην απόκτηση μη επανδρωμένου υποβρύχιου οχήματος, ωστόσο η λύση φαίνεται ότι μπορεί να προέλθει από την φίλη και σύμμαχο χώρα Ινδία.

Συγκεκριμένα "η Ινδία ξεκίνησε ένα νέο έργο ανάπτυξης μη επανδρωμένου υποβρύχιου οχήματος (XLUUV)  και ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες του έργου", σύμφωνα με τουρκικό ΜΜΕ το οποίο αναφέρει τα ακόλουθα:

"Το Υπουργείο Άμυνας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό ενδιαφέρεται να προμηθεύσει έως και 12 XLUUV και ανακοίνωσε ότι το πρώτο πρωτότυπο στο πλαίσιο του έργου στοχεύει να είναι έτοιμο έως το 2025.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν, το νέο μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα αναμένεται να έχει μήκος 50 μέτρα (164 πόδια), πλάτος πέντε μέτρα (16 πόδια) και ύψος 10 μέτρα (33 πόδια).

Οι αναμενόμενες αποστολές του μη επανδρωμένου υποβρύχιου οχήματος περιλαμβάνουν επιτήρηση, αναγνώριση, πληροφόρηση καθώς και ανθυποβρυχιακό, αντι-επιφανειακό πόλεμο και ναρκοπολέμο.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες του ανακοινωθέντος έργου, το όχημα αναμένεται να έχει χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου 10 τόνων και να παραμείνει βυθισμένο για έως και 45 ημέρες χρησιμοποιώντας «μπαταρίες Li-Po/Li-ion ή σύστημα κυψελών καυσίμου Air Independent Propulsion» ως πηγή ενέργειας"

Επιθυμητά Χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με πληροφορίεςτο όχημα θα πρέπει να έχει χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου 10 τόνων και το Υπουργείο Άμυνας εξετάζει το ενδεχόμενο να οπλίσει το όχημα με δύο τορπιλοσωλήνες των 533 χιλιοστών και δυνατότητα ναρκοθέτησης. Το υποβρύχιο σκάφος θα πρέπει να έχει μέγιστη ταχύτητα 8 κόμβων (15 χιλιόμετρα/9 μίλια ανά ώρα) και ταχύτητα κίνησης 4 κόμβους (7,4 χιλιόμετρα/5 μίλια ανά ώρα).

Οι αισθητήρες που θα τοποθετηθούν στο XLUUV θα περιλαμβάνουν ένα σόναρ συστοιχίας πλευρών, σόναρ ρυμουλκούμενης συστοιχίας, βυθόμετρο πλώρης, προφίλτρο υποβάθρου, ηχώ πολλαπλών ακτίνων, σόναρ αποφυγής σύγκρουσης, ραντάρ ζώνης I, ηλεκτρονικό σύστημα μέτρων υποστήριξης και ιστό περισκοπίου με ηλεκτρο-οπτική δυνατότητα /υπέρυθρες κάμερες.

Πως και κατά πόσο θα επηρεαστούν οι υποθαλάσσιες επιχειρήσεις στο Αιγαίο

Αντιλαμβανόμαστε ότι οι Τούρκοι επιχειρούν με υποβρύχια, αεροσκάφη ανθυποβρυχιακού πολέμου, UAV, υποβρύχια ρομποτικά οχήματα να αντισταθμίσουν την υποθαλάσσια ναυτική κυριαρχία της Ελλάδας.

Το νέο μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα (XLUUV) της Ινδίας, λειτουργώντας στα πλαίσια της διαλειτουργικότητας με τα Ελληνικά υποβρύχια και τα αεροσκάφη-ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου, εκτιμούμε ότι θα αποτελούσε έναν σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος και θα πρέπει να τύχει της δέουσας προσοχής από εμάς.

Λειτουργώντας ως μέσο επιτήρησης των λιμανιών τόσο στα νησιά μας όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε κάποια απόσταση από αυτά, θα δυσχεράνει την διενέργεια αιφνιδιαστικής αμφίβιας καταδρομικής επιχείρησης των τουρκικών Ειδικών δυνάμεων.

Επίσης σε περίπτωση πόντισης ναρκών από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, είτε για απαγόρευση εξόδου φιλίων ναυτικών δυνάμεων από λιμάνια μας, είτε στα πλαίσια απαγόρευσης θαλάσσιας πρόσβασης, το Ινδικό ρομποτικό όχημα θα μπορεί να δώσει αξιόπιστες λύσεις.

Στον τομέα της έρευνας και διάσωσης η συμβολή τους θα είναι σημαντική, όπως εξόχως σημαντική θα είναι η υποβρύχια και κυρίως ανέξοδη και πολυεπίπεδη επιτήρηση του βυθού του Αιγαίου.

Τέλος, η χρήση τους σε ρόλο προπομπού του Πολεμικού Ναυτικού μας,εκτιμούμε ότι θα δύναται να μετριάσει τις απώλειες από την δράση του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

https://www.pentapostagma.gr/