28.4.23

Η Ελλάδα αναμένει σοβαρή υποστήριξη από τις ΗΠΑ, την οποία δικαιούται, ως πιστός σύμμαχος: Στο τραπέζι μαχητικά, μεταγωγικά, ακόμα και Πάτριοτ


 Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Hellas Journal, Δελφοί

Οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον συγκλίνουν, αλλά πριν πανηγυρίσουμε πρέπει να περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις και αναφορές της αμερικανικής κυβέρνησης.

Διότι, μέχρι την τελευταία στιγμή, και υπό το βάρος της έξαλλης αντίδρασης της κατοχικής Τουρκίας, θα μπορούσε να καταρρεύσει η συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας για μία σειρά στρατιωτικών κινήσεων, που θα αποδειχθούν -αν πραγματοποιηθούν- πολύ ευεργετικές για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η ιστοσελίδα μας μετέδωσε με περισσή προσοχή τις πληροφορίες από δημοσιογραφικό καθήκον και μόνο και αφού επιβεβαίωσε ότι έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα (ΕΔΩ): ότι δηλαδή έχει συζητηθεί στο ανώτατο επίπεδο η ενίσχυση της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας και του στρατού.

Εάν οι πληροφορίες αποδειχθούν ορθές, οι ελληνικές Ε.Δ. θα ενισχυθούν με μαχητικά F-35 και μεταγωγικά C-130, που τόσο ανάγκη έχει η Πολεμική Αεροπορία. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, δύο C-130 θα προσφερθούν δωρεάν από το πλεόνασμα του πολεμικού υλικού των ΗΠΑ και άλλα δύο θα αγοραστούν από την Ελλάδα.

  • Σε ότι αφορά τα F-35 η Ελλάδα θα αγοράσει 20 με προοπτική να τα διπλασιάσει. Τα F-35 αναμένεται να δοθούν με καλούς όρους, ακόμα και με δάνεια, και όχι με τρόπο που να δημιουργείται πρόβλημα στην ελληνική οικονομία.

Ταυτόχρονα η χώρα μας θα είναι αποδέκτης οικονομικής βοήθειας και σύμφωνα με πληροφορίες έχει αποφασιστεί και η μορφή του πακέτου αυτού, ως επιβράβευση για τη βοήθεια της Ελλάδας και άλλων χωρών στην Ουκρανία.

Παραμένει ως ενδεχόμενο να ανταλλάξει η Αθήνα το ρωσικό πυραυλικό σύστημα των S-300 με το αμερικανικό Πάτριοτ. Αν συμβεί αυτό θα επιτευχθεί στο 95% διαλειτουργικότητα του ελληνικού στρατιωτικού υλικού με αυτό της πλειοψηφίας των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, κάτι που δεν συμβαίνει με την Τουρκία, η οποία διαθέτει το ρωσικό σύστημα S-400 το οποίο αποτελεί εχθρικό υπερόπλο για τις χώρες της Δυτικής Συμμαχίας.

Για να βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την ανακοίνωση αυτής της σημαντικής συμφωνίας έχουν εργαστεί σκληρά οι Αμερικανοί και οι Έλληνες διπλωμάτες με επικεφαλής τους πρέσβεις Τζόρτζ Τσούνη και Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ και άλλοι νομοθέτες και των δύο κομμάτων, Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών και βέβαια οι ομογενείς ακτιβιστές που συνεχίζουν να ενημερώνουν το Κογκρέσο για  τις απειλές της Τουρκίας, αν και στην Ελλάδα έχουν πιστέψει τις βλακώδεις υποσχέσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

  • Στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν συνηθίσαμε να λέμε ευχαριστώ. Τα θεωρούμε όλα δεδομένα. Ή ότι οι πάντες μας χρωστούν. Δεν κοιτάμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την Πατρίδα και όχι τι μπορούν να κάνουν η Πατρίδα ή οι ξένοι για εμάς. Πρέπει πάντα να ισχύει το πρώτο, δηλαδή, εμείς για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Οι ομογενείς μας γνωρίζουν πολύ καλύτερα από τους υπόλοιπους Έλληνες τι προστάζει το καθήκον. Οπότε ας τους πούμε και ένα ευχαριστώ, όπως και σε όλους που εργάστηκαν αθόρυβα όλους τους προηγούμενους μήνες. Αντί να τους πολεμούν οι “ρωσόφιλοι” με ψεύτικες πληροφορίες, ας τους μιμηθούν. Αλλά, τι περιμένει κανείς από τους κρατικοδίαιτους γραφιάδες;

Όπως ανέφερα και στην αρχή αυτού του κειμένου, πρέπει να αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις πριν …βγούμε στους δρόμους! Μία διπλωματική πηγή επέμενε στην ιστοσελίδα μας, ότι τα πράγματα είναι όπως τα περιγράψαμε στο κείμενο που δημοσιεύσαμε χθες (ΕΔΩ).

  • Για το ίδιο θέμα έγραψε ανταπόκριση η εξαιρετική συνάδελφος Λένα Αργύρη στην Καθημερινή. Πιστεύω ότι περιγράφει με ακρίβεια την κατάσταση. Η ανταπόκρισή της ακολουθεί:

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι το ποιοτικό πλεονέκτημα που έχει αποκτήσει η Ελλάδα μέσω της σταδιακής αναβάθμισης της στρατιωτικής ισχύος της, πρέπει να διατηρηθεί, αναμένεται να στείλουν οι ΗΠΑ με μια σειρά από ανακοινώσεις το αμέσως προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει εγκρίνει την παροχή δυο μεταγωγικών C130 στην Ελλάδα, τα οποία θα δοθούν από το πλεόνασμα του αμερικανικού στρατιωτικού υλικού. Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζεται να ειδοποιήσει επισήμως το Κογκρέσο για να δρομολογηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, ενώ θα ανακοινωθεί και η συμφωνία αγοράς δυο καινούργιων μεταγωγικών αεροσκαφών C130 από τις ΗΠΑ.

Αναλυτική συζήτηση για το ενδεχόμενο επείγουσας παροχής των εν λόγω μεταγωγικών, είχε γίνει στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου τον Φεβρουάριο στην Αθήνα, ανάμεσα στην Διευθύντρια Περιφερειακής Ασφαλείας και Μεταφοράς Οπλικών Συστημάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Λόρα Κρέσεϊ, τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και την Υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Σελεστ Γουαλάντερ.

Επιπροσθέτως αναμένεται αμέσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία, και πιο συγκεκριμένα το σύντομο διάστημα που μεσολαβεί έως τις εκλογές στην Ελλάδα, να πέσει και η τελευταία εκ των τεσσάρων υπογραφών που απαιτούνται στο Κογκρέσο, για να ενεργοποιηθεί η επίσημη διαδικασία απόκτησης των αεροσκαφών F-35.

Ως γνωστόν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενεντεζ έχει βάλει την υπογραφή του στο σχετικό ανεπίσημο αίτημα, ενώ ακολούθησαν σχετικά γρήγορα από την πλευρά της Βουλής, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων, Μαικ Μακολ και Γκρεγκορι Μικς.

Σύμφωνα με πληροφορίες πολύ σύντομα θα υπογράψει και ο Τζίμ Ρις αντιπρόεδρος της Επιτροπής στην Γερουσία.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η επίσημη ειδοποίηση (υποβολή επίσημου αιτήματος έγκρισης) του Κογκρέσου από την κυβέρνηση, η αποστολή του Letter of Acceptance και οι σχετικές διαπραγματεύσεις με στόχο η Ελλάδα να αρχίσει να παραλαμβάνει τα πρώτα αεροσκάφη της 5ης γενιάς το 2028.

Σε μια άλλη, εξαιρετικής σημασίας, εξέλιξη που αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα, η Ελλάδα θα λάβει πρόσθετο πακέτο οικονομικής βοήθειας υπό τη μορφή παροχής δανείου ή δανειακών εγγυήσεων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

  • Πρόκειται για μέρος του πακέτου που ενέκρινε το Κογκρέσο για τους νατοϊκούς συμμάχους που θέλουν να καλύψουν τις ανάγκες που έχουν προκύψει λόγω των εξυπηρετήσεων προς την Ουκρανία, ανανεώνοντας το στρατιωτικό υλικό τους.
  • Στο πλαίσιο αυτό επανέρχονται οι συζητήσεις για παροχή στην Ουκρανία των S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη και παράλληλη παραλαβή συστημάτων Πάτριοτ από τις ΗΠΑ.

Το συνολικό ποσό που έχει εγκριθεί από το Κογκρέσο ανέρχεται στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια και η Ελλάδα με την Πολωνία θα λάβουν σύμφωνα με πληροφορίες. μεγάλο μέρος του κονδυλίου. Πρόκειται για μια διαδικασία που έχει εφαρμοσθεί μόνον μία φορά στο παρελθόν, προ δεκαετίας, στην περίπτωση του Ιράκ.

Η διαδικασία για τη χορήγηση του δανείου ή των δανειακών εγγυήσεων προβλέπει την υποβολή εκ μέρους του ενδιαφερόμενου Συμμάχου πρότασης μέσω του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας της κατά τόπους Αμερικανικής Πρεσβείας.

Ακολουθεί η προώθηση του αιτήματος από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ  ενώ η Υπηρεσία Συνεργασίας για θέματα Άμυνας και Ασφάλειας του Πενταγώνου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, διαπραγματεύεται τους όρους του δανείου.

Στο Κογκρέσο γίνεται απλή ειδοποίηση, δεδομένου ότι έχει χορηγηθεί ήδη έγκριση για το συνολικό ποσό, δημιουργείται ξεχωριστά για κάθε χώρα φάκελος Διεθνούς Στρατιωτικής Πώλησης (FMS case) και η διάθεση των κονδυλίων γίνεται μέσω του ειδικού Καταπιστευματικού Ταμείου για τις συγκεκριμένες πωλήσεις.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal