Οι… σιωπηλοί δολοφόνοι κοντά στις ακτές των ΗΠΑ
Ανήσυχη αλλά και εντυπωσιασμένη δηλώνει η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ από τις δυνατότητες αυτού του υπερσύγχρονου υποβρυχίου
Ο διοικητής της δύναμης Northcom του στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Glen VanHerc, εμφανίστηκε ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας στις 23 Μαρτίου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Joni Ernst σχετικά με την απειλή των κινεζικών και ρωσικών υποβρυχίων πυραύλων cruise που επιχειρούν κοντά στην ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ, ο VanHerc τόνισε ότι η Ρωσία αναπτύσσει ολοένα και πιο συχνά στην περιοχή τα πυρηνικά υποβρύχια Yasen.
«Ο κίνδυνος αυξάνεται απόλυτα. Τον τελευταίο χρόνο, η Ρωσία «τοποθέτησε» επίσης τα Yasen στον Ειρηνικό», σημείωσε.
«Τώρα, όχι μόνο στον Ατλαντικό, αλλά τα έχουμε και στον Ειρηνικό, και είναι απλώς θέμα χρόνου –πιθανόν ένα ή δύο χρόνια– προτού αυτή να είναι μια επίμονη απειλή.
Αυτός ο αντίκτυπος μειώνει τον χώρο λήψης αποφάσεων για τον ηγέτη μίας σε μια περίοδο κρίσης», πρόσθεσε.
Τα Yasen γνωστά και ως Project 885, είναι η νεότερη σειρά υποβρυχίων πυρηνικής ενέργειας πυραύλων cruise της Ρωσίας και ένα από τα πιο ισχυρά στον κόσμο.
Σύμφωνα με τον Edward Geist της RAND Corporation με έδρα τις ΗΠΑ, τα υποβρύχια κλάσης Yasen είναι «το στολίδι του σύγχρονου ρωσικού ναυτικού και ίσως η κορυφή της σημερινής ρωσικής στρατιωτικής τεχνολογίας».
Υποβρύχια κλάσης Yasen
Γνωστό επίσης με το όνομα αναφοράς του ΝΑΤΟ Severodvinsk class, το υποβρύχιο κατηγορίας Yasen 13.800 τόνων σχεδιάστηκε από το Malakhit Marine Engineering Bureau και κατασκευάστηκε από τα ναυπηγεία Sevmash Shipyard στο Severodvinsk.
Υπάρχει επίσης μια βελτιωμένη παραλλαγή, η Yasen-M, η οποία διαθέτει νέους αισθητήρες, νέα τεχνολογία αθόρυβης λειτουργίας και έναν πυρηνικό αντιδραστήρα τροποποιημένο για να κάνει λιγότερο θόρυβο.
Τα υποβρύχια της κατηγορίας Yasen σχεδιάστηκαν για να επιτίθενται σε στόλους και μπορούν να καταστρέψουν εχθρικά υποβρύχια με βαλλιστικούς πυραύλους και πλοία.
Τα Yasen-M μπορούν να επιτεθούν σε παράκτιους στόχους, όπως ναυτικές βάσεις και λιμάνια.
Για να χτυπήσουν τα εχθρικά πλοία, τα υποβρύχια κλάσης Yasen μεταφέρουν τους πυραύλους Onik (3M55) με βεληνεκές 320 ναυτικών μιλίων (ή 592,64 χιλιόμετρα).
Αντίθετα, στον ρόλο της χερσαίας επίθεσης, τα υποβρύχια φέρουν τους πυραύλους Kalibr (3M14K) με βεληνεκές 1.600 ναυτικών μιλίων (2963,2 χιλιόμετρα).
Οι Onik μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για χερσαίες επιθέσεις.
Ένα υποβρύχιο κλάσης Yasen μπορεί να επιτεθεί στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ από τη μέση του Ατλαντικού με αυτούς τους πυραύλους. Τα υποβρύχια αυτά διαθέτουν οκτώ σύνθετους σωλήνες εκτόξευσης СМ-346 (3Р-14В) για πυραύλους cruise Onik και Kalibr.
Μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους τόσο από επιφανειακή όσο και από θέση κατάδυσης.
Εκτοξεύουν τους υπερηχητικούς 3M22 Zircon
Το αναβαθμισμένο υποβρύχιο κλάσης Yasen-M μπορεί επίσης να εκτοξεύσει 3M22 Zircon υπερηχητικούς πυραύλους κατά πλοίων και χερσαίων στόχων, οι οποίοι λέγεται ότι έχουν βεληνεκές 1000 χιλιομέτρων και ταχύτητες 8 Mach.
Επίσης, υπάρχουν οκτώ τορπιλοσωλήνες που περιλαμβάνουν τέσσερις τορπιλοσωλήνες κανονικής διαμέτρου 533 χιλιοστών και τέσσερις σωλήνες τορπιλών 650 χιλιοστών, οι οποίοι μπορούν να δεχθούν τορπίλες και βλήματα 3M54 Klub, καθώς και νάρκες.
Τα υποβρύχια έχουν επίσης έξι εκτοξευτές αντιμέτρων εξωτερικά κάτω από το περίβλημα.
Οι τέσσερις είναι τοποθετημένοι μπροστά πάνω από τους σωλήνες τορπιλών και δύο πίσω από το VLS.
Αυτοί οι εκτοξευτές πιστεύεται ότι φέρουν μια μικρή τορπίλη 324 χιλιοστών παρόμοια με το σύστημα «Barrier» που μεταφέρουν τα σκάφη TYPHOON και AKULA. Αυτές οι τορπίλες είναι υδροακουστικά δολώματα για να εκτρέψουν τις τορπίλες των αντιπάλων.
Ο στρατός των ΗΠΑ εντυπωσιάστηκε από το υποβρύχιο κλάσης Yasen.
Μέχρι στιγμής, τρία υποβρύχια κλάσης Yasen επιχειρούν για το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό και συγκεκριμένα το K-560 Severodvinsk, το οποίο είναι το πρώτο σκάφος της κατηγορίας και ακολουθούν τα K-561 Kazan και K-573 Novosibirsk. Το Kazan και το Novosibirsk είναι οι βελτιωμένες εκδόσεις Yasen-M. Όπως αναφέρουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό σκοπεύει να κατασκευάσει δέκα υποβρύχια κλάσης Yasen, με το τέταρτο K-571 Krasnoyarsk να έχει προγραμματιστεί να επιχειρήσει εντός του 2023.
Οι ΗΠΑ έψαχναν να το βρουν για εβδομάδες
Η ικανότητα των υποβρυχίων Yasen να χτυπούν χερσαίους στόχους προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία τόσο στους δυτικούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες όσο και στους αξιωματούχους, γράφουν σε ανάλυσή τους οι Eurasian Times.
«Για πρώτη φορά στη ρωσική ιστορία, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να απειλήσει μια ευρωπαϊκή ακτή ή σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τις ηπειρωτικές ΗΠΑ με όπλα ιδιαίτερα μεγάλης ακριβείας», δήλωσε ο Michael Petersen, διευθυντής του Ινστιτούτο Ναυτικών Σπουδών της Ρωσίας στο Ναυτικό Πολεμικό Κολέγιο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Αυτή η νέα ικανότητα ανησύχησε τους στρατιωτικούς ηγέτες του ΝΑΤΟ, οι οποίοι την αντιλήφθηκαν ως απειλή για τη φυσική υποδομή, όπως τα λιμάνια, που θα ήταν κρίσιμης σημασίας κατά τη διάρκεια του πολέμου για ανεφοδιασμό και ενίσχυση.
Επίσης, το Yasen είναι το πιο αθόρυβο από τα ρωσικής κατασκευής υποβρύχια, σύμφωνα με μια έκθεση του 2009 από την αξιολόγηση του Γραφείου Ναυτικών Πληροφοριών των ΗΠΑ (ONI).
Είναι επίσης από τα πιο ικανά υποβρύχια στον κόσμο.
Για παράδειγμα, το 2014, ο αξιωματικός που είναι υπεύθυνος για τα υποβρύχια της Διοίκησης Συστημάτων Ναυτικής Θάλασσας των ΗΠΑ είπε ότι θαύμαζε το K-560 Severodvinsk και έβαλε το αντίγραφό του στο γραφείο του. «Θα αντιμετωπίσουμε δυνατούς πιθανούς αντιπάλους. Αρκεί να κοιτάξει κανείς το Severodvinsk», είπε ο αντιναύαρχος Dave Johnson σε συνέδριο τον Οκτώβριο.
«Είμαι τόσο εντυπωσιασμένος με αυτό το πλοίο που έβαλα το Carderock (κέντρο ναυτικών δοκιμών) να κατασκευάσει ένα μοντέλο από μη ταξινομημένα δεδομένα».
Το 2019, αξιωματούχοι του Πενταγώνου αποκάλυψαν ότι το Severodvinsk έπλεε στον Ατλαντικό το 2018 επί εβδομάδες και οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να το βρουν.
Τα υποβρύχια κατηγορίας Yasen αποτελούν σοβαρή απειλή
Η Ρωσία έχει επενδύσει πολλά στον εκσυγχρονισμό του στόλου των υποβρυχίων της, ο οποίος έχει αυξηθεί σε 58 επί του παρόντος.
Η εστίαση στα υποβρύχια επανέφερε επίσης τις έννοιες των επιχειρήσεων της εποχής του Ψυχρού Πολέμου σχετικά με τον Βόρειο Ατλαντικό.
«Προμαχώνες» και «άμυνα προμαχώνων»
Προμαχώνες είναι εκείνες οι θαλάσσιες ζώνες όπου η Ρωσία αναπτύσσει τα πυρηνικά της αποτρεπτικά στη θάλασσα.
Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να υπερασπιστεί τους προμαχώνες του αρνούμενη στα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ την πρόσβαση στην περιοχή πέρα από αυτούς τους προμαχώνες για να διατηρήσει ασφαλή αυτά τα υποβρύχια που διαθέτουν πυρηνικά.
Η περίμετρος της «άμυνας του προμαχώνα» εκτείνεται μέχρι το χάσμα Γροιλανδίας-Ισλανδίας-ΗΒ (κενό GIUK).
Σε περιόδους κρίσης ή πολέμου, τα ναυτικά μέσα των ΗΠΑ, οπλισμένα με πυραύλους cruise Tomahawk, θα μπορούσαν να διασχίσουν το χάσμα GIUK για να χτυπήσουν στόχους υψηλής αξίας εντός της Ρωσίας. Η δουλειά των ρωσικών τακτικών υποβρυχίων είναι να αρνούνται την πρόσβαση στα ναυτικά μέσα των ΗΠΑ πέρα από το κενό GIUK.
Προβληματίζει η ικανότητα επίθεσης σε χερσαίους στόχους
Επιπλέον, εάν τα ρωσικά υποβρύχια μπορέσουν να περάσουν από αυτό το κενό, θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποκόψουν την Ευρώπη από τη Βόρεια Αμερική κατά τη διάρκεια του πολέμου, να απειλήσουν την αμερικανική ακτή και ίσως ακόμη και να εντοπίσουν ένα αμερικανικό υποβρύχιο με βαλλιστικούς πυραύλους.
Το βεληνεκές στο οποίο τα υποβρύχια Yasen και Yasen-M μπορούν να χτυπήσουν στόχους στην ξηρά σημαίνει ότι δεν χρειάζεται απαραίτητα να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν το χάσμα GIUK.
Η Ine Eriksen Søreide, η οποία υπηρέτησε ως υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας από το 2013 έως το 2017, είπε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Ινστιτούτου Hoover τον Ιούλιο του περασμένου έτους ότι με τη βοήθεια των υποβρυχίων κατηγορίας Yasen, η Ρωσία «μπορεί τώρα να κλείσει αποτελεσματικά το χάσμα Γροιλανδίας-Ισλανδίας-Ηνωμένου Βασιλείου και αυτό εμποδίζει επίσης τις ενισχύσεις προς την Ευρώπη σε μια κατάσταση κρίσης».
Έτσι, η ικανότητα χερσαίας επίθεσης των υποβρυχίων κατηγορίας Yasen αποτελεί πραγματική πρόκληση για τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο της Δύσης και τον στόχο της να σταματήσει τα ρωσικά σκάφη στο χάσμα GIUK για να υπερασπιστεί τις Γραμμές Επικοινωνίας του Ατλαντικού Θάλασσας (SLOCs).
(Επιμέλεια αναρτήσεως: Μιχάλης Τσολάκης)