Η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στέφθηκε με επιτυχία, όπως λένε και οι δύο πλευρές, και αυτό ήταν αναμενόμενο.
Δεν πρέπει να χωρίζει τίποτα και κανένας την Αθήνα και τη Λευκωσία, καθώς οι δύο χώρες παλεύουν μαζί στα διεθνή φόρα -και αν χρειαστεί και σε άλλα- για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας.
Είναι ασήμαντο το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, υποστήριξε στις κυπριακές προεδρικές εκλογές τον υποψήφιο του αδελφού κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου. Αυτή η απόφαση δεν πρέπει να ενοχλεί τους άλλους υποψήφιους -και είναι θετικό ότι ο κ. Χριστοδουλίδης δεν εξέφρασε ποτέ κανένα απολύτως παράπονο.
Διότι σημασία έχει η Πατρίδα, όχι τόσο τα κόμματα, ιδιαίτερα αν αυτή είναι κατεχόμενη από τους Τούρκους.
Οι κ. Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης τα πήγαν εξαιρετικά και απ’ ότι μαθαίνουμε στην συνάντηση των δύο, στο Μέγαρο Μαξίμου, έδειξαν αποφασιστικότητα να συνεργαστούν σε όλα τα επίπεδα.
- Προεκλογικά, υπήρξαν μερικοί αυτόκλητοι δήθεν …«αντιπρόσωποι» του Έλληνα Πρωθυπουργού, που ισχυρίζονταν ότι ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήριζε εθνικιστή και επικίνδυνο τον νέο Πρόεδρο της Κύπρου. Χρησιμοποιούσαν τον κ. Μητσοτάκη για να πλήξουν τον κ. Χριστοδουλίδη.
Δεν τα κατάφεραν και είναι σημαντικό ότι ο Κύπριος Πρόεδρος γνωρίζει την αλήθεια. Ότι δηλαδή πίσω από τους ισχυρισμούς και κάποια ψεύτικα δημοσιεύματα ΔΕΝ βρίσκονταν άνθρωποι που αντιπροσωπεύουν τον κ. Μητσοτάκη. Άστε που θα ήταν προσβολή, για τον κ. Μητσοτάκη, να διέθετε τέτοιους …αντιπροσώπους.
Τα είπαμε πολλές φορές, αλλά χρειάζεται κάποτε να επαναλαμβανόμαστε: ο Επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ΔΕΝ μιλούσε εκ μέρους του Πρωθυπουργού όταν άφησε υπονοούμενα για τις δήθεν σχέσεις του κ. Χριστοδουλίδη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, επειδή ο πεθερός του δημοσίευσε μία φωτογραφία του με τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη.
Άλλωστε τα γεγονότα διέψευσαν τον Μαργαρίτη Σχοινά. Αυτός που έπαιρνε χρήματα από Ρώσους ολιγάρχες ήταν το αδελφό κόμμα της Ν.Δ., ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ). Ολιγάρχες που κατάφεραν να λάβουν την κυπριακή υπηκοότητα μέσω των βρώμικων «Χρυσών Διαβατηρίων», έδιναν τον οβολό τους στο κόμμα της κυπριακής Δεξιάς.
Επειδή οι απαράδεκτοι ισχυρισμοί για τη νέα κυβέρνηση της Κύπρου εμφανίζονται στα κοινωνικά δίκτυα, είναι καλά ο νέος Πρόεδρος και ο νέος υπουργός των Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, να είναι ξεκάθαροι για τις όποιες σχέσεις διατηρεί η Λευκωσία με τη Μόσχα. Η Ρωσία είναι χώρα εισβολής και κατοχική δύναμη, όπως η Τουρκία.
Οι Ουκρανοί με τη βοήθεια της Δύσης αντιστέκονται. Εμείς το 1974 είχαμε προδοθεί από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και λόγω αυτής της προδοσίας χάσαμε το 40% του εδάφους της Κύπρου. Οι Αμερικανοί και οι Νατοϊκοί σήμερα είναι εναντίον του εισβολέα, επειδή πρόκειται για τη Ρωσία, ενώ το 1974 υποστήριζαν τον εισβολέα της Κύπρου, την Τουρκία. Αυτά για να ΜΗΝ ξεχνάμε.
Βεβαίως, ούτε η Ρωσία έσπευσε να μας στηρίξει απέναντι στους εισβολείς, όπως υπόσχονταν οι τότε «κομμουνιστές», δια τον απλούστατο λόγο ότι η Τουρκία και η Ελλάδα ήταν μέλη του ΝΑΤΟ και λόγω της εισβολής απειλείτο η νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, κάτι που συνέφερε στη Μόσχα.
- Επιστρέφοντας στα σημερινά, επαναλαμβάνω ότι είναι θετικά τα νέα από την Αθήνα, μετά την επίσκεψη του κ. Χριστοδουλίδη στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνεργασία θα είναι απόλυτη, όσο Πρωθυπουργός θα είναι ο κ. Μητσοτάκης, υποσχέθηκε ο τελευταίος. Μετά τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές, πιστεύω ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία με την Αθήνα.
Η Ελλάδα θα παραμείνει πάντα η Μητέρα Πατρίδα για τη συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού. Όσοι διαφωνούν με αυτό το αδιαμφισβήτητο γεγονός θα παραμείνουν πάντα η ισχνή μειοψηφία.
Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε την υπόσχεση του, για συνεχή συμπαράσταση, από όποιο πολιτικό μετερίζι βρεθεί. Είτε είναι Πρωθυπουργός είτε επιλεγεί για μία σημαντική θέση στις Βρυξέλλες. Οι Αμερικανοί και οι λοιποί Δυτικοί, ελπίζουν ότι δεν θα αλλάξουν τα πράγματα στην Αθήνα μετά τις εκλογές. Ναι μεν δεν το δηλώνουν δημόσια αλλά είναι ομιλητικότατοι στις ιδιωτικές συζητήσεις.
Η στρατιωτική συνεργασία είναι στο πιο υψηλό σημείο που ήταν ποτέ και σε περίπτωση αλλαγής της σημερινής κυβέρνησης, είναι λογικό, ότι αυτή θα αντιμετωπιστεί από τους Δυτικούς, στην αρχή τουλάχιστον, με κάποιο σκεπτικισμό, ακόμα και «φόβο». Οι Δυτικοί διατηρούν σχέσεις και με τον ΣΥΡΙΖΑ, και ίσως μερικές κουβέντες που ακούνε από τον Αλέξη Τσίπρα να μην ακούγονται ευχάριστα.
Ο καθένας βεβαίως βλέπει τα συμφέροντα του. Και ότι και να ειπωθεί, η Ελλάδα είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμμετέχει, όπως και η Κύπρος, συνειδητά στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ΠΡΕΠΕΙ να χρησιμοποιηθεί από την Αθήνα και τη Λευκωσία. Διότι είναι αδιανόητο να αρνείται η Τουρκία να συνδράμει τους Δυτικούς -την ίδια στιγμή εξυπηρετεί πολλαπλώς τον Βλαντιμίρ Πούτιν- και να μένει ατιμώρητη.
Είναι, λοιπόν, ορθή η πολιτική του κ. Χριστοδουλίδη για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία και η Αθήνα πρέπει να σταθεί συνοδοιπόρος. Δεν είναι κακό να ταρακουνηθεί λίγο το βασίλειο των Βρυξελλών…
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Οι «σύντροφοι» του ΑΚΕΛ, δεν μπορούν να κρύψουν την «απέχθειά» τους για την Ελλάδα, και χρησιμοποιώ επίτηδες τη λέξη, καθώς έβγαλαν και το παλούκι με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα. Ότι και να γίνει για το καλό της Κύπρου, αμέσως θα το κατακρίνουν, επειδή δήθεν ενοχλούνται οι Τουρκοκύπριοι. Μόνο που η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων έχει δεθεί στο άρμα της κατοχικής Τουρκίας. Την Κυπριακή Δημοκρατία απλά την χρησιμοποιούν. Και κάποια στιγμή θα το πληρώσουμε ακριβά αυτό, το γεγονός ότι η Κύπρος τους δίνει διαβατήρια για να τα χρησιμοποιούν εναντίον της. Λόγω της συνεχιζόμενης εμπόλεμης κατάστασης έπρεπε να ανασταλούν. Το ΑΚΕΛ, λοιπόν, ας στρέψει τα βέλη του μόνο εναντίον της κατοχικής Τουρκίας. Ας αφήσει ήσυχη την Ελλάδα, που είναι το μόνο στήριγμα της Κύπρου.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Ο Πρόεδρος της Κύπρου συνεχίζει με δηλώσεις και πράξεις να ζητά επανάληψη του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού. Αυτό που με προβληματίζει με τους Κύπριους πολιτικούς είναι ότι διαπραγματεύονται με τους …εαυτούς του. Το αυτί της Τουρκίας δεν ιδρώνει με τις εκκλήσεις του εκάστοτε Προέδρου και των ηγετών των πολιτικών κομμάτων. Η Τουρκία, για να δεχθεί να κάτσει στο τραπέζι, πόσο μάλλον για να συνομιλήσει για τη λύση, απαιτεί και άλλες υποχωρήσεις. Οπότε οι εκκλήσεις για επανάληψη του διαλόγου, όχι μόνο δεν εισακούονται, αλλά εκλαμβάνονται ως μόνιμη αδυναμία. Η Κύπρος έχασε την ευκαιρία να μετατραπεί σε ένα ισχυρό κράτος στο στρατιωτικό τομέα, όταν χάθηκαν δισεκατομμύρια ευρώ στις τσέπες των διεφθαρμένων εκπροσώπων του πολιτικού και του οικονομικού συστήματος.
- Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας.