15.3.23

Ξεδιπλώνεται νέο τουρκικό σχέδιο! Η Τουρκία έστειλε UAV Bayraktar με δορυφορικό έλεγχο TURKSAT 4B στη Λιβύη

 

Μετά την έξοδο του ελικοπτεροφόρου Anadolou και την βάση στην Κύπρο τώρα μας περικυκλώνουν και από την Λιβύη;

Σχέδια περικύκλωσης της χώρας μας από Νότια, παρά το πολύ καλό κλίμα μεταξύ μας, το οποίο  διαφημίζει έντεχνα η τουρκική πλευρά, βλέπουμε να εξελίσσεται στην Λιβύη.

Τουρκικά επιθετικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα τύπου  Bayraktar TB2 S με ενσωματωμένο σύστημα SATCOM ( δορυφορικός έλεγχος) εμφανίστηκαν στην Λιβύη, χωρίς να διευκρινίζεται αν αφορούν το καθεστώς της Τρίπολης, ή είναι των τουρκικών δυνάμεων που βρίσκονται εκεί, ενώ δεν αναφέρεται και αριθμός.

Το Bayraktar TB2S, με SATCOM, εμφανίστηκε στη Λιβύη, με το  SATEllite να σημαίνει δορυφορική επικοινωνία.

Αυτός ο όρος αναφέρεται γενικά στην ικανότητα διαφόρων εναερίων πλατφορμών να επικοινωνούν μέσω δορυφόρου.

Χάρη στη σύνδεση που γίνεται μέσω SATCOM, τα τουρκικά επιθετικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα θα μπορούν να επικοινωνούν με τον επίγειο σταθμό ελέγχου σε μια περιοχή τόσο ευρεία όσο η περιοχή κάλυψης του συνδεδεμένου δορυφόρου, εξαλείφοντας τον περιορισμό εμβέλειας της σύνδεσης οπτικής επαφής (LOS).  

Με λίγα λόγια οι Τούρκοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα UAV TB2 σε πολύ μεγάλη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, χωρίς να μπορούμε για παράδειγμα να κάνουμε χρήση συστημάτων παρεμβολών, αφού τα τουρκικά οχήματα ελέγχονται από τον δορυφόρο.

Συστήματα SATCOM, θα έχουν στο μέλλον και τα τουρκικά UCAV τύπου ANKA-S,, σύμφωνα με τον Τούρκο ειδικό H. Kılıç, ο οποίος ανέφερε ότι αυτό θα υπάρχει περιορισμός εμβέλειας λόγω της ποσότητας καυσίμου.

Τα τουρκικά επιθετικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα  θα μπορούν να καλύπτουν τεράστιες εκτάσεις στην περιοχή μας απειλώντας κάθε κίνηση της χώρα μας.

«Με άλλα λόγια, με την έκδοση TB2 SATCOM που μπορεί να μείνει στον αέρα για 24 ώρες, μπορούμε να πετάξουμε και να επιστρέψουμε σε μια περιοχή με απόσταση πτήσης μεγαλύτερη από 10 ώρες», τόνισε ο Kılıç.

«Τα UAV έχουν δύο ξεχωριστές συχνότητες επικοινωνίας, η μία από αυτές παρέχει τον έλεγχο της πλατφόρμας κατά τη διάρκεια της πτήσης και η άλλη παίζει ρόλο στην μεταφορά των εικόνων που λαμβάνονται από την κάμερα στο ειδικό κέντρο. Από όσο γνωρίζω, χρησιμοποιήθηκε διαφορετική δορυφορική κεραία στο TB2 από ότι στο ANKA-S.

Ωστόσο και οι δύο κάνουν την ίδια δουλειά. Ως αποτέλεσμα, το TB2 θα χρησιμοποιηθεί επιχειρησιακά εντός της κάλυψης του δορυφόρου TURKSAT 4B.

Εδώ, θα ήθελα να επισημάνω ότι η περιοχή κάλυψης του δορυφόρου εκτείνεται από την Κεντρική Ασία έως τη Βόρεια Αφρική και τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Ο δορυφόρος από τον οποίο θα ελέγχονται τα τουρκικά drone  TB2 καλύπτουν ολόκληρη την ήπειρο της Ευρώπης», τόνισε ο ίδιος.

Τι αλλάζει το σύστημα SATCOM;

"Υπάρχουν δύο βασικά οφέλη που θα προσθέσουν στο TB-2 σχετικά με το σύστημα SATCOM σε σύγκριση με το παλιό TB-2, το οποίο ελέγχεται από το έδαφος", τόνισε ο Kılıç εξηγώντας τα οφέλη ως εξής: «Καταρχάς, όπως είπα παραπάνω, θα αποκτήσουμε την ικανότητα να πετάμε και να λειτουργούμε σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση. Το άλλο είναι ότι επιλύουμε τα προβλήματα που βιώσαμε κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Ανοιξιάτικης Ασπίδας στην Συρία.

Η ηλεκτρονική εμπλοκή του εχθρού ήταν μερικές φορές  αποτελεσματική σε τουρκικά UAV, με αποτέλεσμα την πτώση τους.

Τώρα τα UAV μας σε κάθε περίπτωση θα μεταβαίνουν σε χρήση του αυτόματου πιλότου και θα προσγειώνονται  αυτόνομα στη βάση από την οποία απογειώθηκαν, χάρη στο λογισμικό αυτόματης επιστροφή"ς.

Τι αλλάζει με το σύστημα SATCOM;

Ο Τούρκος ειδικός τονίζει ότι το σύστημα SATCOM προστατεύεται πολύ περισσότερο από στοιχεία ηλεκτρονικού πολέμου.

Ένα άλλο θέμα στο οποίο εστίασε ο Τούρκος αμυντικός αναλυτής Hakan Kılıç είναι  πώς το σύστημα SATCOM θα επηρέαζε τις υπερπόντιες επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται με τα TB2.

Υπενθυμίζουμε ότι είχαμε αναφέρει πριν κάποιους μήνες ότι σύμφωνα με τουρκική ιστοσελίδα η “  Λιβύη (GNA) πρόκειται να παραλάβει 50 μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB-2 και συναφή πυρομαχικά εντός του 2022, ως  πληρωμή μίσθωσης από την Τουρκία για την πρόσφατα υπογραφείσα συμφωνία για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην λιβυκή ΑΟΖ".

Μετά την Κύπρο, η Τουρκία φέρεται να μετακινεί δεκάδες μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στην Τρίπολη της Λιβύης, τα οποία θα χειρίζονται Τούρκοι αξιωματικοί, σε μια  προσπάθεια να περικυκλώσει την χώρα μας από τα Νότια.

Η Τουρκία αναζητά εναγωνίως μία πρόκληση για να ξεκινήσει να ξεδιπλώνει το σχέδιο της κατά της ελληνική ΑΟΖ, θέτοντας θέματα όπως η κυριαρχία εντός ελληνικών νησιών, ενώ οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται με ειδικές ασκήσεις ακόμα και σε σενάρια κατάληψης μικρονήσων.

https://www.pentapostagma.gr/